Kategori Sparande

Hållbart är det nya svarta

Forskning visar att det tar 66 dagar att skapa en ny vana eller ändra ett tidigare beteende. Många har klarat sina 66 dagar för att bli vegetarianer, att börja cykla istället för att ta bilen, osv just för miljöns skull.

Fina initiativ såklart. Men, det är ju 27 gånger bättre för miljön att spara hållbart istället för att panta burkar och äta tofu. Så frågan är vilka vanor vi borde fokusera på…

Hållbarhet är en av våra största trender just nu. Trots detta så tycker många att det är svårt att integrera ett hållbart tänkande i vardagen och samhället och särskilt när det kommer till sparandet. Det är inte så konstigt då man som hållbar investerare tvingas lära sig helt nya begrepp, förstå hållbarhetsdata och ändra förhållningssätt till bolagen.

Vi på Aktieinvest tar frågan på allvar och har dragit på oss ledartröjan för att vara bäst i klassen, helst i världen men även i Sverige när det gäller att låta dig som kund göra dina egna, aktiva hållbarhetsval när det gäller ditt sparande. Det är just därför vi låter dig se massor av hållbarhetsdata när du loggar in som vanligt i vår internettjänst. På så sätt kan du själv sortera, botanisera och klura på hur du vill angripa hållbarheten när det kommer till din aktieportfölj.

Hållbarhet är ju på intet sätt lika med miljö. Hållbarhet handlar om så mycket mer än fossila bränslen, det handlar om social hållbarhet, styrning, FNs globala mål och mycket mer. Det är därför vi låter dig se både hållbarhetsdata som kallas Global Compact, och ESG (Environmental, Social & Governance) samt att du kan sortera bolag utifrån olika hållbarhetspreferenser.

Men miljötänk är en del av hållbarheten och då det imorgon är FNs Världsmiljödagen så känns det ju rimligt att prata lite extra om just miljöaspekten. Förutom att det, som sagt, är 27 gånger mer effektivt och bra för planeten att spara hållbart än att panta burkar så har det visat sig att hållbara bolag dessutom är mer lönsamma än icke hållbara. Med andra ord kommer du att få en högre avkastning samtidigt som dina sparpengar gör gott när du väljer bolag efter deras hållbarhetsscore. Det är inte en nådig win/win.

Det som också kan vara bra att veta är att en del av dina sparpengar just redan nu faktiskt sponsrar gas, olja och kolindustrin. 370 miljarder av vårt svenska sparkapital, särskilt från våra pensionsfonder är nämligen investerade i verksamhet som har kopplingar mot fossila bränslen. Därför är det minst sagt dags för oss att tänka till ett extra varv med de sparpengar vi kan placera själva.

Och eftersom det alltså tar 66 dagar att ändra ett beteende så vill jag och mina kollegor ”hälla pengar på problemet” och skynda på alla våra kunders sparbeteende – helt enkelt uppmuntra er alla till att börja tänka hållbart när det gäller aktieköpen. Därför bjuder vi på courtaget på de 20 mest hållbara bolagen i vårt sortiment hela veckan lång. Bra för dig. Och bra för oss, för vi vill rädda planeten.

Glad hållbarhetsvecka!

/Therese

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.