Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.
 Kategori Sparande

Hållbart är det nya svarta

Forskning visar att det tar 66 dagar att skapa en ny vana eller ändra ett tidigare beteende. Många har klarat sina 66 dagar för att bli vegetarianer, att börja cykla istället för att ta bilen, osv just för miljöns skull.

Fina initiativ såklart. Men, det är ju 27 gånger bättre för miljön att spara hållbart istället för att panta burkar och äta tofu. Så frågan är vilka vanor vi borde fokusera på…

Hållbarhet är en av våra största trender just nu. Trots detta så tycker många att det är svårt att integrera ett hållbart tänkande i vardagen och samhället och särskilt när det kommer till sparandet. Det är inte så konstigt då man som hållbar investerare tvingas lära sig helt nya begrepp, förstå hållbarhetsdata och ändra förhållningssätt till bolagen.

Vi på Aktieinvest tar frågan på allvar och har dragit på oss ledartröjan för att vara bäst i klassen, helst i världen men även i Sverige när det gäller att låta dig som kund göra dina egna, aktiva hållbarhetsval när det gäller ditt sparande. Det är just därför vi låter dig se massor av hållbarhetsdata när du loggar in som vanligt i vår internettjänst. På så sätt kan du själv sortera, botanisera och klura på hur du vill angripa hållbarheten när det kommer till din aktieportfölj.

Hållbarhet är ju på intet sätt lika med miljö. Hållbarhet handlar om så mycket mer än fossila bränslen, det handlar om social hållbarhet, styrning, FNs globala mål och mycket mer. Det är därför vi låter dig se både hållbarhetsdata som kallas Global Compact, och ESG (Environmental, Social & Governance) samt att du kan sortera bolag utifrån olika hållbarhetspreferenser.

Men miljötänk är en del av hållbarheten och då det imorgon är FNs Världsmiljödagen så känns det ju rimligt att prata lite extra om just miljöaspekten. Förutom att det, som sagt, är 27 gånger mer effektivt och bra för planeten att spara hållbart än att panta burkar så har det visat sig att hållbara bolag dessutom är mer lönsamma än icke hållbara. Med andra ord kommer du att få en högre avkastning samtidigt som dina sparpengar gör gott när du väljer bolag efter deras hållbarhetsscore. Det är inte en nådig win/win.

Det som också kan vara bra att veta är att en del av dina sparpengar just redan nu faktiskt sponsrar gas, olja och kolindustrin. 370 miljarder av vårt svenska sparkapital, särskilt från våra pensionsfonder är nämligen investerade i verksamhet som har kopplingar mot fossila bränslen. Därför är det minst sagt dags för oss att tänka till ett extra varv med de sparpengar vi kan placera själva.

Och eftersom det alltså tar 66 dagar att ändra ett beteende så vill jag och mina kollegor ”hälla pengar på problemet” och skynda på alla våra kunders sparbeteende – helt enkelt uppmuntra er alla till att börja tänka hållbart när det gäller aktieköpen. Därför bjuder vi på courtaget på de 20 mest hållbara bolagen i vårt sortiment hela veckan lång. Bra för dig. Och bra för oss, för vi vill rädda planeten.

Glad hållbarhetsvecka!

/Therese

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.