Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.
 Kategori Sparande

Det här med nyårslöften

Nu är det dags igen. Det är den tiden på året då löftena står som spön i backen, ingenting känns omöjligt och allt som gick åt skogen 2017 nu känns mycket mer realistiskt. Varför fungerar vi människor så? Kanske är det en överlevnadstaktik eller så är vi korkade. Eller så är vi för ovana att skapa mål som vi klarar att nå.

Under ledigheten har jag sett på SVTs serie Köttets lustar (mycket sevärd!) om köttindustrin. I slutet av sista delen kommer Henrik Schyffert fram till att han faktiskt kan hjälpa både klimatet och industrin genom att halvera sitt köttintag, dvs bara äta kött varannan dag istället för varje. Ett mål som blev både greppbart, applicerbart och görbart.

Samma sak borde vi göra med övriga miljöaspekter – om vi gör dubbelt så bra som vi gör idag, eller använder bilen hälften så mycket, osv då kanske målet plötsligt blir möjligt att komma ihåg i vardagen och att faktiskt hålla vecka ut och vecka in. Det är ju det långsiktiga engagemanget som är viktigt om man ska göra skillnad. Precis som på gymmet så blir ingen starkare av att rycka i kettlebells första veckan i januari för att sedan äta chips i soffan resterande 51 veckor fram till nästa nyårslöfte.

Jag slås ofta av samma tankar när jag följer forum, grupper och chattar online som handlar om aktier och sparande. Istället för att peppa nybörjarna att komma igång med sparandet på en nivå som går att hålla år in och år ut så överöses dessa stackare med information om courtageklasser på längden och bredden, olika instrument och sparkvoter som ska vara omöjligt höga. Jag tror att det är just därför som så få orkar med att börja med ett aktiesparande – aktier framstås ta så otroligt mycket tid i anspråk, och verkar kräva detaljkunskap till förbannelse.

Att spara 500 kronor är alltid bättre än 0 kronor. 1000 kronor är bättre än 500 kronor, och så vidare. Och aktier är alltid bättre än sparkontot på sikt. Kan vi inte bara enas om att allt finstilt som vi kanske är stolta över att vi lärt oss faktiskt kan vänta för nybörjarna. Kanske behöver de till och med aldrig lära sig det, det går att spara ändå. Tänk om vi alla kunde ta en vän var under armen och se till att de i år börjar 1. Spara varje månad 2. Börja med aktier. Då skulle vi också göra skillnad på riktigt och här och nu. Både för våra vänner och för aktieägandet i Sverige.

Precis som Schyffert så tror jag att vi alla behöver konkreta mål som faktiskt går att applicera på vardagen. Låt oss börja med det för oss själva och för våra vänner och nätbekanta i år. Okej?

/Therese

PS. Jag? Mitt nyårslöfte är att jobba mindre. Det är därför jag börjar året med att skriva en sparblogg på semestern. Jag sa aldrig att jag var bra på det här med nyårslöften : )

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.