Kategori Sparande

Det här med nyårslöften

Nu är det dags igen. Det är den tiden på året då löftena står som spön i backen, ingenting känns omöjligt och allt som gick åt skogen 2017 nu känns mycket mer realistiskt. Varför fungerar vi människor så? Kanske är det en överlevnadstaktik eller så är vi korkade. Eller så är vi för ovana att skapa mål som vi klarar att nå.

Under ledigheten har jag sett på SVTs serie Köttets lustar (mycket sevärd!) om köttindustrin. I slutet av sista delen kommer Henrik Schyffert fram till att han faktiskt kan hjälpa både klimatet och industrin genom att halvera sitt köttintag, dvs bara äta kött varannan dag istället för varje. Ett mål som blev både greppbart, applicerbart och görbart.

Samma sak borde vi göra med övriga miljöaspekter – om vi gör dubbelt så bra som vi gör idag, eller använder bilen hälften så mycket, osv då kanske målet plötsligt blir möjligt att komma ihåg i vardagen och att faktiskt hålla vecka ut och vecka in. Det är ju det långsiktiga engagemanget som är viktigt om man ska göra skillnad. Precis som på gymmet så blir ingen starkare av att rycka i kettlebells första veckan i januari för att sedan äta chips i soffan resterande 51 veckor fram till nästa nyårslöfte.

Jag slås ofta av samma tankar när jag följer forum, grupper och chattar online som handlar om aktier och sparande. Istället för att peppa nybörjarna att komma igång med sparandet på en nivå som går att hålla år in och år ut så överöses dessa stackare med information om courtageklasser på längden och bredden, olika instrument och sparkvoter som ska vara omöjligt höga. Jag tror att det är just därför som så få orkar med att börja med ett aktiesparande – aktier framstås ta så otroligt mycket tid i anspråk, och verkar kräva detaljkunskap till förbannelse.

Att spara 500 kronor är alltid bättre än 0 kronor. 1000 kronor är bättre än 500 kronor, och så vidare. Och aktier är alltid bättre än sparkontot på sikt. Kan vi inte bara enas om att allt finstilt som vi kanske är stolta över att vi lärt oss faktiskt kan vänta för nybörjarna. Kanske behöver de till och med aldrig lära sig det, det går att spara ändå. Tänk om vi alla kunde ta en vän var under armen och se till att de i år börjar 1. Spara varje månad 2. Börja med aktier. Då skulle vi också göra skillnad på riktigt och här och nu. Både för våra vänner och för aktieägandet i Sverige.

Precis som Schyffert så tror jag att vi alla behöver konkreta mål som faktiskt går att applicera på vardagen. Låt oss börja med det för oss själva och för våra vänner och nätbekanta i år. Okej?

/Therese

PS. Jag? Mitt nyårslöfte är att jobba mindre. Det är därför jag börjar året med att skriva en sparblogg på semestern. Jag sa aldrig att jag var bra på det här med nyårslöften : )

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.