Hur får man unga intresserade av aktier?

En fråga jag ofta får. Mitt svar är att det är väldigt enkelt. Barn och ungdomar har ofta väldigt lätt att tänka bort börsens psykologiska effekter och istället fokusera på själva bolagen. Det gäller alltså bara att berätta för dem hur aktier fungerar – så här gör jag.

Jag brinner ju envist och rejält för att fler ska få upp ögonen för aktier som sparform. Och när jag har den stora turen att ha fyra fantastiska syskonbarn; Daniel, Emilia, Hilda och Edvin, så har jag ju som moster världens chans att inspirera dem till att börja investera i aktier redan i unga år. Tänk så rika de kan bli om de kommer igång när de är 13 år och därefter fortsätter investera. Därför fokuserar jag inte bara på att vara roliga Bus-Mostern utan också på att vara Aktie-Mostern.

Då deras snälla föräldrar sparar till barnen i diverse bra och billiga indexfonder och sparboxar (efter viss inrådan) så har jag fokuserat på att låta barnen välja sina aktier själva. Tillsammans väljer vi alltså kryddan i deras sparande. Vi börjar alltid med en liten aktiekurs på deras rum eller i mosters kök. Då pratar vi om företag i stort och skillnaden mellan mammans och pappans klädbutik och bolag på börsen. Och om att aktier på börsen är begagnade och att kurserna sätts såsom på auktion. Vi bollar också kring vad som kan påverka kursen/priset. Ett tips är att välja bolag som är lätta att sätta sig in i. För vissa barn är H&M ett bra exempel för andra är Apple eller Tesla bättre. Utgå alltid från barnens egna intressen.

Aktiekursen brukar vara 13-årspresenten eller julklappen samma år. Förutom kursen får de också 500 kr att investera. Det gör att de hos oss på Aktieinvest kan välja hela 5 aktier som de tror på. Det är ofta här vuxna kör fast och börjar tänka i alltför stora banor. Funderar på värderingen, om börsen kommer att krascha, osv. Mina syskonbarn har gått in för uppgiften med liv och lust och valt aktier till bolag de själva handlar hos, använder, inspireras av, som deras Youtube-idoler marknadsför, osv.

Sen brukar jag skicka skärmdumpar på deras ISK-konton för att visa hur det går. Och i kommande födelsedagspresenter och julklappar brukar de få investera i fler aktier. Även mormor och morfar och deras föräldrar har börjat hänga på och ger ibland också pengar till nya aktier. Daniel som är äldst har även investerat egna pengar, vilket inte är så konstigt då hans portfölj gått upp hela 54 procent!

För mig är det spännande att höra hur de tänker och får mig ofta en tankeställare över deras aktieval. Att Zalando är ett självklart investeringscase för 14-åriga Emilia och H&M inte är det ett exempel. Ibland finns det helt klart anledning för moster Therese att ta rygg… Det är också kul att Hilda ville ta rygg på ”han den där rika gubben” och köpte andelar av Warren Buffets Berkshire Hathaway A till sin portfölj.

Att utdelningarna återinvesteras är ett poppis inslag då de får nya aktier ”gratis”. Vårens utdelningssäsong togs därmed emot med hurrarop.

Vilka barn har du i din omgivning som du kan inspirera till ett aktiesparande? De kommer garanterat att tacka dig i framtiden när första lägenheten, resan, bilen eller drömmen delfinansierats av er första aktieportfölj.

Therese

Kommentarer

Härligt Therese,
Grymt att läsa om din energi och tips för att inspirera barn. Jag blir själv inspirerad att prata med de barn jag har i min omgivning! Håller med om att Aktieinvest kan passa bra när barnen själv ska handla för mindre belopp med möjligheten till andelshandel som ni har.

Keep up the good work :)

Tack Herr Oberoende!
Roligt att kunna inspirera. Hör gärna av dig med dina tips och trix för att engagera unga. Man kan ju aldrig få för många.

Jag kan inget om aktier eller fonder men skulle gärna vilja lära mig tillsammans med barnen. Undrar om de finns kurser för barn eller hur går man tillväga?

Hej Josefin!

Vi har en aktieskola som du kan använda som grund för att lära dig mer om aktiesparande: https://www.aktieinvest.se/sparrookieborshaj

Du kan kanske även anpassa innehållet i dialog med dina barn. Även Aktiespararna har mycket utbildningar som kanske kan vara relevanta för er.

Lägg till ny kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
6 + 3 =
Lös det här enkla matteproblemet och ange svaret. Till exempel för 1+3, ange 4.

Bloggarkiv

december 2018