Kategori Jämställdhet, Sparande

Fyra följarfrågor om Framtidsfeministens sparbox

Maxa börshösten

Följare –  ”Jag köpte aktier enligt Framtidsfeministens portfölj i maj. Den har nu gått ner ganska mycket – varav en aktie 16 %. Jag har därför några frågor:”

  1. Hur kan jag omgående få veta när ni ändrar innehållet i portföljen?
  2. Är en förändring i portföljen detsamma som en säljsignal eller avser ni att man endast ska förändra det man köper?
  3. Följdfråga till fråga 2: jag gissar att det där är olika vid olika tillfällen. Hur kan jag få veta vad ni tänker?
  4.  Går det att få råd kring enskilda aktier som ni haft i portföljen (och som jag följaktligen köpt men som nu stadigt går ner)?

Historik Framtidsfeministens portfölj

Vi börjar med att svara generellt kring hur det har gått för Framtidsfeministens sparbox. Sommar har präglats av negativa siffror för hela Stockholmsbörsen, drivet av försvagad dollar. Hur länge denna trend håller i sig vet man inte. Vill du veta mer om det talade Börslunch om det förra veckan.

Den kan också vara värt att titta hur hela Framtidsfeministens sparbox har presterat jämfört med ett index som t.ex. Stockholmsbörsen inklusive utdelningar, vilket du ser i de två bilderna nedan.

Följarfrågor

Framtidsfeministens sparbox sedan 27:e mars 2017 till 30:e augusti. Totalt +0,09 procent. Grafen visar utvecklingen utan avgift. Avgiften för sparboxen är 20 kr per månad (10 kr per månad som du är med i Unga Aktiesparare eller Aktiespararna) i fast avgift varför det blir olika beroende på hur mycket du månadssparar.

Stockholmsbörsen inklusive utdelningar (OMXSGI) under samma tidsperiod 27:e mars till 30:e augusti 2017. Totalt +1,34 procent.

Utvecklingen månad för månad jämfört med Stockholmsbörsen inklusive utdelningar (OMXSGI) ser du nedan. Vi kan se att Framtidsfeministens portfölj gått lite sämre än börsen förutom i juli då den gick 4,4 procentenheter bättre.

  • April +2,17 procent (OMXSGI +4,34 procent)
  • Maj -0,53 procent (OMXSGI +1,70 procent)
  • Juni -2,67 procent (OMXSGI -1,95 procent)
  • Juli +1,38 procent (OMXSGI -3,02 procent)
  • Augusti till och med 30e -4,48 procent (OMXSGI -1,58 procent)

Vårt mål är att prestera bättre än Stockholmsbörsen. Under denna tidsperiod har vi inte lyckats utan Stockholmsbörsen inklusive utdelningar har gått upp 1,34 procent medan Framtidsfeministens sparbox har gått upp 0,09 procent. Det ger en skillnad på 1,25 procentenheter på ungefär fem månader.

Hur det har gått för de enskilda bolagen från den 27:e mars till 30:e augusti 2017 ser du nedan:

Några bolag har gått upp och några har gått ner. Vi tror på att sprida risken i 5-6 olika branscher.

1. Hur kan jag omgående få veta när ni ändrar innehållet i portföljen?

Om du sparar i vår jämställda sparbox hos Aktieinvest så meddelar Aktieinvest när något ändras i sparboxen. Ditt nästa månadssparande kommer då vara enligt den nya sparboxen. Om det är något bolag vi säljer av och du också vill göra det får du göra det manuellt via en säljorder. Mer info hittar du här.

Viktigt är att Framtidsfeministens aktieportfölj inte ska ses som ett investeringsråd utan som ett hjälpverktyg i sparbesluten. Placeringar i värdepapper medför alltid risk och historisk avkastning är ingen garanti för en framtida avkastning. Det är därför viktigt att man fortlöpande bevakar sina innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

2. Är en förändring i portföljen detsamma som en säljsignal eller avser ni att man endast ska förändra det man köper?

När vi gör förändringar kommer din nya månadsinsättning vara enligt den nya portföljen. Dina gamla innehav ligger kvar och du bestämmer själv om du vill ha kvar de bolagen som det inte längre fylls på av, varje månad.

När man investerar är det viktigt att ha både en sälj- och en köpstrategi. Vi brinner för en jämställd framtid och investerar långsiktigt i jämställda bolag som vi tror på. När vi köper ett bolag har vi alltså ingen plan på att sälja bolaget om det går fortsatt bra.

Vi ser över portföljen ungefär en gång per år. Nästa översyn kommer i denna månad då AllBrightlistan (lista med börsbolagen och hur jämställda de är) kommer ut. När vi gör det tittar vi på att bolaget är jämställt, ger utdelning, att vi tror på bolaget och historisk data som tillväxt och vinstmarginaler. Vi sätter sedan ihop en portfölj av 7-10 bolag i olika branscher för att få en god riskspridning. Detta ger att vi kanske kommer sälja ett bolag som vi tror på och är jämställt för att inte vara överexponerad mot en specifik bransch, t.ex. fastighetsbranschen som är mycket bra på jämställdhet.

3. Följdfråga till fråga 2: jag gissar att det där är olika vid olika tillfällen. Hur kan jag få veta vad ni tänker?

Vi tror på att vara transparenta. Det är därför man kan spara automatiskt via autogiro i vår sparbox för 20 kr/månad (10 kr/månad om du är med i Unga Aktiesparare eller Aktiespararna) eller själv välja att köpa aktierna någon annanstans. Vi bloggar om hur vi tänker och försöker alltid svara alla mail och kommentarer i social media. Vi gillar att diskutera och ju fler frågor desto bättre.

4. Går det att få råd kring enskilda aktier som ni haft i portföljen (och som jag följaktligen köpt men som nu stadigt går ner)?

Vi tror på ett långsiktigt sparande, med bra riskspridning i 5-6 olika branscher och med det menar vi att vi investerar i företag som vi tror på flera år fram i tiden. Om inget av de kriterierna som vi angav ovanför har ändrats så ser vi över portföljen en gång per år. Vi tror att det bästa sparandet är det som blir av och månadssparar man så kommer man köpa både när det är dyrt och billigt.

Om du fungerar på att sälja en aktie för att det har gått ner kan det vara bra att se över varför den har gått ner. Är det t.ex. så att de precis delat ut utdelning och kursen har sänkts med samma summa? Eller gav bolaget en svag rapport där de meddelar att de har problem och i så fall hur kommer detta påverka i framtiden? Eller kan det vara så att hela den branschen går dåligt just nu? När du hittar svaret på varför det har gått ner kan det vara lättare att ta beslut utifrån din egen investeringsstrategi.

Tror du att aktien kommer fortsätta ner och tror att du kan hitta en annan investering som kommer prestera bättre kan det vara värt att omplacera. Dock kan ingen se in i framtiden varför vi förespråkar att man har en investeringsstrategi för både köp och sälj, följer den, lär sig av sina misstag och utvecklar den.

Vi ger inte råd om enskilda aktier mer än det vi kommenterar i social media. För mer ingående analyser finns det analytiker som följer bolagen som kan vara värda att kolla upp.

Med det hoppas vi att du har fått svar på dina frågor och fortsatt lycka till

/Framtidsfeministen Twitter och Facebook

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Min jämställda sparbox hittar du här. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.