Kategori Jämställdhet, Sparande

Min sparkvotsresa: mot friheten

Genom att spara lite, investera smartare och egentligen utan att skära ner på så mycket kostnader eller höja dina inkomster kan faktiskt alla bli miljonärer. Det gäller bara att ha disciplin.

Framtidsfeministen

Att ha ett automatiskt månadssparande via autogiro i en aktieindexfond eller i aktier (Aktieinvest är de enda som erbjuder detta) har du ett sparande som blir av och chansen är stor att du lyckas.

Alla kan bli miljonärer

Genom att spara lite, investera smartare och egentligen utan att skära ner på så mycket kostnader eller höja dina inkomster kan faktiskt alla bli miljonärer. Det gäller bara att ha disciplin. Att ha ett automatiskt månadssparande via autogiro i en aktieindexfond eller i aktier (Aktieinvest är de enda som erbjuder detta) har du ett sparande som blir av och chansen är stor att du lyckas.

Sparkvot

Det är mycket snack i sociala medier om sparkvoter kring 50 eller till och med 80 procent. Sparkvoten är hur mycket du sparar av din lön efter skatt. Jag räknar in allt i sparande, förutom kortsiktigt sparande som till exempel semesterpengar, resepengar, köpa nytt kylskåp och diverse utgifter som ligger något sånär i närtid.

Sparkvot = sparat / lön efter skatt

En rimlig sparkvot

Visst är det härligt att några kan spara så mycket som 80 procent av sin lön men för mig är det inte rimligt. Per H Börjesson som skrivit Så här kan alla svenskar bli miljonärer rekommenderar att alla lär sig att leva på 90 procent av sin lön. På så sätt kan du spara 10 procent. Investerar du detta sparande långsiktigt och smart på börsen kan alla bli miljonärer.

Min sparkvotsresa

Jag började att månadsspara automatiskt i en billig aktieindexfond med 8 procent av min lön. Jag tänkte inte så mycket på det men efter några månader loggade jag in och blev förvånad. Jag hade helt plötsligt några tusen kronor som jag inte märkt att jag hade avvarat. Det är det som är det fina med att låta överföringen gå kring den 25:e när man precis fått lönen.

Jag blev taggad och höjde mitt månadssparande. Nu har det gått åtta år sedan jag började och det har det hänt massor! Jag har blivit mer medveten och motiverad.

Det jag har gjort är att bland annat att sett över min konsumtion. Det jag köper ska addera värde i mitt liv. Jag har sänkt mina kostnader ytterligare genom att flytta och på så sätt komma ner 2 000 kr i hyra i månaden.

Dessutom har jag fått löneförhöjningar utan att öka mina kostnader. På detta vis har min sparkvot kommit upp i hela 46 procent men det har tagit många år!

Min sparkvotsresaMin sparkvotsresa där du ser sparkvoten i procent till höger. Den svarta streckade linjen är min lön. När lönen har ökat har jag sparat mer. När jag var 26 hittade jag ingen bostad, bodde hemma och sparade allt vad jag kunde för att kunna köpa något eget. Att bli ekonomiskt fri är en lång resa som jag påbörjade för åtta år sedan.

Börja din resa idag

Jag är medveten om att det är få förunnat att kunna spara så mycket som 46 procent av lönen. Det beror på vilken livssituation man är i. Jag har delat hushåll, inga barn och har enligt mig själv lagom höga utgifter och en medveten konsumtion.

Men det är inte hur mycket man sparar som spelar roll utan hur du sparar! Huvudsaken är att komma igång och att spara 10 procent av din lön och ta det därifrån. Glöm inte att det är en resa!

Hur tänker du kring sparkvot?

/Framtidsfeministen SparboxenTwitter och Facebook

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Min jämställda sparbox hittar du här. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.