Spara till barn

När du sparar till ett barn är det ofta frågan om ett långsiktigt sparande. Därför är det extra viktigt att spara med riskspridning och till låga avgifter.

Prata sparande barn

Istället för att spara pengar på ett bankkonto kan du välja att spara i aktier eller fonder. Då ger du sparpengarna en större chans att växa. Eftersom det är ett långsiktigt sparande kan det vara klokt att spara i aktier eller fonder med låga avgifter. Dessutom är det viktigt att sprida riskerna mellan olika branscher och regioner.

Bra att tänka på när du ska spara till barn

Det finns tre beslut att ta när du ska spara till barn:

  1. Vem ska äga sparandet, du eller barnet?
  2. Vilken sparform vill du ha sparandet i (t.ex. investeringssparkonto eller traditionell depå)?
  3. Ska du månadsspara eller göra engångsinsättningar, eller både och?

Spara till barnet i ditt namn

Väljer du att spara i ditt eget namn handlar du på depån som om det vore din egen. Då bestämmer du själv när och hur du vill ge bort sparandet till barnet.

Sparformer för barnsparande

Ett sparande till ett barn kan du hos oss ha i två olika sparformer, på ett investeringssparkonto (ISK) eller en traditionell aktie- och fonddepå. Investeringssparkontot (ISK) har blivit ett populärt konto att ha sparandet på oavsett om ägaren är ett barn eller en vuxen.

Några fördelar med ett ISK

  • Ingen skatt på dina utdelningar
  • Ingen skatt vid försäljningar
  • Enkelt att deklarera
  • Det statliga investerarskyddet gäller

En nackdel med ett ISK är att du inte kan använda kontot för att kvitta vinster mot förluster. Det kan du däremot göra på en traditionell aktie- och fonddepå.

Läs mer om investeringssparkontot (ISK) och traditionell aktie- och fonddepå.

Öppna konto

Så här kan du spara till barn

Sparboxar

Spara i våra färdiga sparboxar med aktier och fonder. Välj mellan tio boxar med olika inriktningar.

Månadsspara i aktier och fonder

Du kan månadsspara automatiskt i både aktier, fraktioner och fonder hos oss.

Läs mer om barnsparande

Prata sparande med barn

Här hittar du några av våra bästa tips kring att prata sparande med barn.

Så sparar farmor Karin till sina barnbarn

Vi har pratat med Karin som är farmor till fyra barn. Så här har hon lagt upp sitt barnbarnssparande.

Mest ägda aktierna inom barnspar

Är du nyfiken på vilka aktier andra sparar i till sina barn? Här hittar du de mest ägda aktierna bland våra kunder med barnspar.

Spara till barn med Joel Bladh

Vi har intervjuat Joel Bladh, författare till boken ”Bygg en förmögenhet: fixa familjens ekonomi”, om hur man bör tänka kring barnsparande…

Vanliga frågor och svar om barnspar

Vad betyder ”föräldrar i förening”?

Förälder i förening betyder att föräldrarna alltid måste skicka in brev vid order, uttag av likvida medel samt förändring i depån. Dessa brev ska undertecknas av båda föräldrarna. Ingen kan göra något utan den andres samtycke. Föräldrarna har dock insynsmöjlighet och kan således logga in för att se barnets depå.

Vem kan logga in på en minderårigs depå?

Det är enbart föräldrarna samt eventuella ombud som kan logga in på en minderårigs depå.

Föräldrarna samt ombudet kan logga in med hjälp av BankID/Mobilt BankID.

Om föräldern eller ombudet redan har en depå hos Aktieinvest gäller samma inloggningsuppgifter som tidigare.

Om ytterligare en person ska få inloggningsrättigheter till depån kan föräldrarna fylla i en ombudsfullmakt.

Vem kan lägga köp- och säljorder på depån?

Föräldrarna har i första hand rätt att handla på en minderårigs depå men om det finns en ombudsfullmakt inskickad kan även ombudet handla på depån. Är föräldrafullmakterna tecknade i förening behöver föräldrarna inkomma med ett skriftligt uppdrag som båda föräldrarna skriver under.

Kan en annan person än föräldrarna sköta en depå till en minderårig?

Ja, föräldrarna kan utse ombud som kan sköta barnets depå. För att utse ett ombud, fyll i en ombudsfullmakt och posta den till oss.

Kan jag spara till ett barn på en depå i mitt namn?

Ja, du har möjlighet att lägga upp ett sparande till ett barn i ditt eget namn. Då är det viktigt att tänka på att barnet inte har tillgång till det sparandet och att en förmånstagare inte kan registreras. När du vill ge bort innehavet till barnet måste en depå först öppnas i barnets namn, därefter skickar du med ett gåvobrev för att flytta över innehavet till barnets depå.

Jag vill ge bort pengar i gåva till mitt barn/barnbarn, hur gör jag?

Om det redan finns en depå i barnets namn gör du så här:

Insättning via Swish

För att sätta in pengar med hjälp av Swish så loggar du in på din depå i den nya internettjänsten och klickar på ”Mina sidor” och sedan ”Gör en insättning”. Pengarna ska finnas på depån omedelbart, efter att du följt stegen.

Det är bara föräldrar eller personer med ombudsfullmakt som har möjlighet att swisha pengar till barnets depå.

Insättning på vårt plusgiro med ditt OCR-nummer som referens

Varje depå har ett unikt OCR-nummer som du måste ange vid inbetalningen för att pengarna ska bokas in på depån. Du gör inbetalningen till Plusgiro 480 62 04-6 och anger OCR-numret för depån. Pengarna finns tillgängliga för köp om ca 2 bankdagar. Depåns OCR-nummer hittar du under ”Mina sidor”, ”Gör en insättning” och sedan ”Plusgiro”.

Känner man inte till barnets OCR-nummer eller har man inte tillgång till barnets depå kan ni göra en insättning på vårt Plusgiro utan OCR-nummer. Plusgironumret är 40 01 70- 7 och som meddelande anger ni barnets depånummer eller barnets personnummer.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.