Vad kostar Framtidsfeministens sparbox?

Jag får många frågor kring kostnaden för att månadsspara i Framtidsfeministens sparbox. I blogginlägget reder vi ut det samt jämför med kostnaden att spara i fonder.
Framtidsfeministen

Frågan

Jag får många frågor kring vad det kostar att spara i Framtidsfeministens sparbox hos Aktieinvest.

Frågan är helt motiverad då finansbranschen är känd för att ta ut avgifter utan att man märker som står i något långt krångligt avtal.

Kostnad för Framtidsfeministens sparbox

Svaret är enkelt: det kostar 20 kr (10 kr om du är med i Unga Aktiesparare eller Aktiespararna) per månad att månadsspara i Framtidsfeministens sparbox oavsett hur mycket du sparar.

Läs mer: Hur du startar Framtidsfeministens sparbox

Viktigt att ha koll på avgiften

Det är viktigt att se till att det sparande du har presterar bra i förhållande till avgift. Vissa fonder är dyra och går bra, andra är dyra och går dåligt. Det finns inget samband mellan avgift och avkastning för fonder (källa: Fondkollen).

Sparboxen är ingen fond men det kan ändå vara bra att jämföra med vad det kostar att spara i fonder jämfört med en sparbox. Snittavgiften för en aktiefond är idag 0,94 procent (källa: Morningstar DK, 2016, kapitalviktade).

I grafen nedan har jag räknat ut hur många procent 10 kr/20 kr per månad motsvarar i avgift beroende på sparbelopp. Minsta sparbelopp per månad är 500 kr.

Avgift i procent i förhållande till månadssparande. Den procentuella månadsavgiften avtar mer och mer ju mer du månadssparar. Avgiften är 10 kr/månad är för dig som är med i Unga Aktiesparare eller Aktiespararna och annars 20 kr/månad.

Vad du får för avgiften

Du får ett helt automatiskt sparande i aktier via autogiro och Aktieinvest köper aktierna åt dig. Detta är möjligt tack vare att Aktieinvest är ensamma på marknaden om att låta sina kunder köpa delar av aktier, så kallad andelsorder. Detta betyder att om du månadssparar i Framtidsfeministens sparbox så delas ditt månadssparbelopp i åtta lika stora delar som investeras i vart och ett av de åtta bolagen som sparboxen innehåller.

Aktieinvest återinvesterar också utdelningen utan extra kostnad och ordnar med aktiesplitar med mera. Ett aktieägande utan krångel helt enkelt. Du äger själv aktierna som finns på ditt investeringssparkonto hos Aktieinvest.

Fler sparboxar

Det finns också fler intressanta sparboxar med olika inriktning som ni gärna får kolla in här. Dessa sparboxar har experter satt ihop och de har olika inriktningar. Alla sparboxarna kostar samma som Framtidsfeministens sparbox.

 

/Framtidsfeministen Twitter och Facebook

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Min jämställda sparbox hittar du här. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

 

Kommentarer

Kanske värt att ta hänsyn till att man får ganska dyrt pris på sina aktier när man köper via andelsorder också...

Hej L!
Andelsorder är en spartjänst och ska inte förväxlas med vanlig aktiehandel. Man sparar för belopp och inte i hela aktier vilket gör att det är extra enkelt att komma igång.

För att kunna garantera alla som sparar via tjänsten (både via autogiroköp och enstaka köp) avslut samma dag och till samma kurs behöver vi ha en särskild kurssättning. Det man vet är att man aldrig får köpa till dagens högsta kurs eller sälja till dagens allra lägsta kurs.

Andra fördelar med tjänsten är att du får dina utdelningar återinvesterade helt utan kostnad vilket ger en bra ränta-på-ränta effekt. Dessutom bevakar vi alla företagshändelser så att du aldrig blir helt utan.
Om det inte är vad du vill ha, eller om du själv vill bestämma tidpunkt och kurs för dina köp ska du välja vanlig aktiehandel. Alla ska göra det som passar dem bäst!

Vi tycker att det som är viktigt är att alla ska kunna spara, oavsett tid och intresse.
Hoppas att du är nöjd med ditt sparande.

Hälsningar Jenny / Aktieinvest

Lägg till ny kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
8 + 4 =
Lös det här enkla matteproblemet och ange svaret. Till exempel för 1+3, ange 4.

Bloggarkiv

december 2018