Spara tillsammans med andra

Vill du komma igång med ett sparande, men vill göra det tillsammans med andra? Inspirera varandra och starta ett sparande till ett gemensamt mål! Det kan vara du och några aktieintresserade vänner, du och dina syskon eller kanske några från en börsgrupp på skolan där du pluggar.

Egentligen finns det två alternativ:

  1. Träffas och diskutera investeringar, men spara var för sig
  2. Starta en aktiesparklubb

Fördelen, oavsett vad ni väljer, är att var och en kan bidra med sina erfarenheter och kunskaper. Ni kommer lära er mycket av varandra och får nys om bolag som ni kanske inte kände till tidigare. Kom överens om att bevaka olika områden för att bredda innehavet.

Ha regelbunden kontakt för intressanta diskussioner om börsläget och annat som rör er portfölj. En annan fördel med att spara tillsammans är att det investeringsbara beloppet också blir högre eftersom ni är fler som sparar.

Starta Aktiesparklubb – Upp till 25 ägare

Ni kan vara upp till 25 personer på den samägda depån hos oss. En av er är kontaktperson och kan handla på depån via internetinloggning eller telefon. Ytterligare en person kan via en ombudsfullmakt få samma rättigheter. Övriga delägare får följa depån via egen inloggning.

Starta en klubbdepå

Starta ett månadssparande

Ni kan göra både enstaka insättningar och koppla ett månadssparande till den samägda depån. Om ni väljer att månadsspara är det enklast om ni öppnar ett separat bankkonto och att det dras pengar därifrån varje månad. Ni får då var och en göra egna insättningar dit några dagar innan dragningen.

Läs mer om att månadsspara i aktier.

Så hanteras deklarationen

Det är enkelt. Vi rapporterar er specifika ägarandel till Skatteverket. Det behöver ni inte räkna fram själva.

Depå för sparandet

Eftersom lagstiftningen säger att man inte kan vara flera ägare på ett investeringssparkonto (ISK) kan aktiesparklubbar inte ha ett gemensamt investeringssparkonto. Istället kan ni ha ert sparande på en traditionell aktiedepå (där ni kan handla med både aktier och fonder) eller en fonddepå (där man sparar i fonder).

Innan ni börjar spara

Är ni många som ska spara tillsammans är det bra att komma överens om vad som ska gälla för klubben innan ni börjar spara. På Aktiespararnas hemsida finns ett förslag på avtal för en aktiesparklubb.

Så här börjar ni:

1. Vad har ni för mål med sparandet?

Bestäm om ni ska spara till något gemensamt som t.ex. en resa eller en aktivitet. Eller så bestämmer ni egna sparmål var och en.

2. Vilken typ av aktier och/eller fonder ska ni investera i?

3. Hur ofta ska ni investera och till vilka belopp?

4. Hur gör ni om någon vill sluta spara?

Kom igång

Är ni två personer eller fler som vill prova på att spara tillsammans? Fyll i dina adressuppgifter via länken nedan. Eller skriv själv ut blanketterna som finns här, fyll i och posta så kommer ni igång.

Starta en depå för din aktiesparklubb

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.