Kategori Sparande

Spira på inspektion

Likt en nybliven förälder laddar jag för Spiras tremånadersdag. Spira är sparappen som vi på Aktieinvest skapat tillsammans med Collector Bank. Idén med Spira är just att fler ska få upp ögonen för aktier. Hon är byggd för de som ännu inte är inbitna aktiesparare – och erbjuder nya målgrupper att komma igång med ett sparande på ett enkelt och digitalt sätt. Och så här långt ser vi att hon också lyckas med just det.

Det har såklart inkommit en del frågor, funderingar och ”recensioner” från pigga aktiebloggare, nyfikna influencers och konkurrenter. Vi passar på att svara på de vanligaste frågorna och eventuella missförstånd här i bloggen.

Är Spira dyr eller billig?

Det är en diskussion som förts. Och som vanligt är ju allt relativt. Vissa hävdar att det är billigare att Spira än att köpa en kaffe. Medan inbitna aktiesparare tycker att det finns billigare sätt att handla aktier. Och visst är det så. Om man köper aktier själv via marknadens billigaste courtage så kan man göra det för mindre än 25 kronor. Men, du kan faktiskt inte få Spiras service för 25 kronor eller högre någon annanstans. Det är faktiskt sant och beror på den teknik som vi på Aktieinvest har och som vi byggt in i Spira. Det är det som gör Spira till en sparapp som sköter sig själv, helt automatiskt.

Just idag hade en aktie av varje i Spiraportföljen kostat dig totalt 2 201,56 kronor plus eventuell köpkostnad.

Säljkurser den 2017-12-14:

Investor: 388,10 kr
Industrivärden: 201,00 kr
Latour: 103,10 kr
Lundbergsföretagen: 622,00 kr
Kinnevik: 282,10 kr
Melker Schörling: 569,50 kr
Ratos: 35,76 kr

Totalt: 2201,56 kr

I Spira kan du månadsspara från 500 kronor, men vi rekommenderar dig att välja ett högre belopp. Både på grund av att det är bra att spara så mycket man bara mäktar med men också på grund av att kostnaden för att spara med Spira är fast vilket innebär att du får mer för pengarna ju större belopp du väljer att spara. Detta är intressant just om du jämför Spira med att fondspara eller köpa aktier själv. Du ska inte heller glömma att fondernas förvaltningsavgift är procentuell – ju större ditt sparande blir med tiden, desto mer avgift går till fondbolaget. Det kan bli en rätt stor slant på sikt som gör sig bättre i ditt sparande.

Den viktiga riskspridningen

Vi vill med spira erbjuda en god riskspridning då vi varje månad köper hela sju investmentbolag till dem som månadssparar med Spira. Många sparare brukar köpa en aktie per månad för att ha råd. Med Spira och tack vare Aktieinvests andelshandel, kan vi hantera köp av delar av aktier vilket gör att man har en bra rikspridning i sitt månadssparande. Du får också en bra snittkurs på dina aktier då du köper varje månad. Tack vare denna andelshandel så blir du dessutom fullinvesterad med hela ditt sparbelopp varje månad, precis som med fonder.

Fler aktier gratis vid utdelningar

Genom att månadsspara i Spira så äger du ju aktier. När aktierna delar ut sin vinst till aktieägarna köper vi alltså nya aktier åt dig. Det innebär att du varje månad och vid varje utdelning fyller på din aktieportfölj i Spira. Då vi tror på ränta-på-ränta-effekten lika troget som på jultomten så är vi också måna om att Spira återinvesterar de utdelningar du får årligen – helt gratis. Det är en viktig grund i ett aktiesparande, tycker vi. Om du hade ägt en aktie per bolag under 2017 så hade du fått 43,45 kronor i utdelning. Då du via Spira äger både hela och delar av aktier så får du såklart utdelning för både hela och delar. Se nedan hur stor utdelning varje bolag gav ifjol.

Utdelningar per aktie för Spiras portföljbolag under 2017
Investor: 11,00 kr
Industrivärden: 5,25 kr
Latour: 8,00 kr
Lundbergsföretagen: 5,60 kr
Kinnevik: 8,00 kr
Melker Schörling: 3,60 kr
Ratos: 2,00 kr

Luta dig tillbaka – låt Spira göra jobbet

Det är nog det allra bästa med Spira ändå – att du bara behöver göra ett val en gång, nämligen att ladda ner appen och börja ett månadssparande. Sedan är du igång och vi sköter resten. Varje månad sparar du och köper faktiskt aktier utan att behöva hålla koll på aktiekurser, hur många aktier du har råd med för ditt sparbelopp osv. Du behöver inte ens logga in och trycka på knappen utan det sker automatiskt på det datum du själv valt. Pengarna dras från ditt vanliga bankkonto. Smidigt som tusan. En annan fiffig funktion i Spira är att vi också hanterar alla företagshändelser som kan uppstå. Många tycker att det är krångligt med aktier då man ska deklarera, hålla koll på uppköpsbud, emissioner, och allt annat tekniskt som börsen kan bjuda på. När du sparar med Spira så hanterar vi allt detta åt dig. Ett exempel är nu när Melker Schörling AB, ett av företagen i Spiraportföljen, ska köpas ut från börsen. Då låter vi dig som kund välja om du vill få pengarna eller nya aktier för budet som företaget betalar till alla aktieägare. Du får ett mail och kan sen välja alternativ direkt i appen, resten sköter vi.

Spira är inte någon robot

Just nu är AI (Artificiell intelligens) och robotrådgivning det hetaste man kan prata om i finanskretsar. Alla vill lansera en egen robot. Vissa har kallat Spira för en robot eller försök till robot. Det gillar vi inte. Robotar ska vara mycket mer avancerade än vad Spira (och många av hennes så kallade konkurrenter) är. Vi gör inga sådana anspråk. Spira är helt enkelt en enkel sparapp. Inte en sådan där du köper och säljer aktier hej vilt själv, sådana finns det ju redan massor av, utan en app där du månadssparar superenkelt.

Summa summarum

Det är riskspridningen, återinvesteringen, fullinvesteringen, hanteringen av företagshändelser och helautomatiseringen som gör det svårt att jämföra Spiras kostnader med andra produkter och tjänster då Spira erbjuder något som ingen annan har. Vi gillar smidiga tjänster, därför skapade vi Spira. Nu ser vi på Aktieinvest och Collector Bank fram emot Spiras tremånadersdag och framförallt alla nya funktioner som kommer under 2018. Tillsammans är vi stolta över att ha skapat en produkt som visar att Alla kan Spira!

Spira på Instagram

Vanja Wikström om Spira

Ladda ner Spira här!

/Therese Lundstedt vd Aktieinvest

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.