Spira

Collector bank, Aktieinvest och Spira - hur hänger det ihop?

Collector Bank och Aktieinvest har gjort det möjligt för dig att spara i aktier direkt via Spira-appen. Det är superenkelt och du sköter allt via mobilen.

Det är hos oss, Aktieinvest, dina aktier finns när du månadssparar i Spira. Pengar dras från ditt bankkonto och köpen görs på ett Investeringssparkonto i ditt namn, hos oss.

Vad är Spira?

Det finns bolag på börsen som rattas av Sveriges rikaste familjer. De är duktiga på mycket, framförallt på att tjäna pengar. Med Spira köper du delar av de största av dessa familjebolag månad efter månad.

Enkelt för dig. Smart för dina pengar.

Du sparar i sju stora investmentbolag

I Spira ingår de sju största investmentbolagen på Stockholmsbörsen. Ta rygg på Wallenbergarna, familjen Stenbeck, Fredrik Lundberg m.fl. och få en god riskspridning.

  1. Investor
  2. Industrivärden
  3. Latour
  4. Lundbergföretagen
  5. Kinnevik
  6. Bure (fr.o.m. 8/12)
  7. Ratos

Kriterierna för Spira hittar du längre ner på sidan.

Vad kostar det?

  • Gratis Investeringssparkonto
  • 25 kronor per månadsköp och engångsköp
  • 25 kronor när du säljer

I och med att det är en fast avgift så blir den procentuella delen av avgiften mindre ju mer du sparar. Därför är det bra att spara 1000 kronor eller mer varje månad. Då kommer ditt sparande att kunna slå bankernas fonder snabbare.

Frågor och svar om Spira

17/12/04 Kl 08:45
Det har dragits pengar från mitt konto. När ser jag mitt månadsköp i appen?
+

Först dras pengarna från ditt konto och sedan, bankdagen efter, blir köpet gjort. Kika igen om en dag så borde du se att det spirat på din depå.

17/07/07 Kl 09:30
Hur ändrar jag mitt autogiro?
+

Tills dess att funktionen finns i appen kan du enkelt logga in här och ändra ditt autogiro. Eller så ringer eller mailar du vår kundservice så får du hjälp. Du når dem mellan kl. 9-17 på telefon 08-5065 1776 eller på spira@aktieinvest.se. 

17/07/07 Kl 09:30
Hur gör jag om jag skulle vilja sälja aktier?
+

Du kan enkelt logga in här och lägga en säljorder för dina spiraaktier. Du kan också ringa och prata med våra mäklare på telefon 08-5065 1776 så får du hjälp.

17/07/07 Kl 09:30
Kan jag spara i Spira genom en engångsinsättning?
+

Ja, det går bra. Du loggar enkelt in i appen och gör en engångsinsättning med pengar från ditt kopplade autogirokonto. När pengarna kommer in till ditt Spira-konto så köper vi de aktier som ingår i Spira till dig.

17/07/07 Kl 09:30
Vem kontaktar jag om jag har frågor om mitt månadssparande?
+

Du ringer till vår kundservice på telefon 08-5065 1776 eller mailar till spira@aktieinvest.se.

17/07/07 Kl 09:30
Får jag kontobesked och/eller årssammandrag?
+

Dina kontobesked och årssammandrag hittar du när du loggar in på din internetdepå. Vi kommer också släppa funktionen i appen så småningom.

17/07/07 Kl 09:30
Vad gör jag om jag behöver ett nytt lösenord?
+

Då kontaktar du kundservice på telefon 08-5065 1776 eller via e-post spira@aktieinvest.se så hjälper de dig. 

17/07/07 Kl 09:30
Kan jag månadsspara i annat än Spira?
+

Nja. Genom Spira kan du bara månadsspara i de investmentbolag som ingår i Spira. Vill du spara i andra aktier, fonder eller kanske någon av Aktieinvest färdiga sparboxar, rekommenderar vi att du öppnar ett eget Investeringssparkonto för det sparandet. Öppna ett nytt Investeringssparkonto kan du göra här >

17/07/07 Kl 09:30
Kan jag se min Spiradepå via Aktieinvest internettjänst?
+

Ja, det kan du. Är du redan kund hos oss (Aktieinvest) ser du alla dina depåer hos oss via samma inloggning.

Både via vår gamla internettjänst där du t.ex. kan ändra månadssparandet och se årssammandrag. Men även via vår Beta-tjänst (nya internettjänsten) där du t.ex. kan lägga en säljorder.

17/11/30 Kl 13:00
Kostar det att göra en insättning?
+

Nej, själva månadsöverföringen kostar ingenting. Du betalar en avgift, 25 kronor, när det görs ett köp.

17/09/29 Kl 11:00
Finns Spira för både Android och Iphone?
+

Jajamensan. Spira går att använda på båda. Bara att ladda ner Spiraappen och sätta igång.

17/11/30 Kl 12:30
Vad hände med Melker Schörling AB?
+

Vi bytte ut Melker Schörling AB mot investmentbolaget Bure i december. Du som redan hade köpt aktieandelar i Melker Schörling AB fick en summa pengar i stället. I appen kunde du sedan själv välja att få pengarna återinvesterade i Bure helt kostnadsfritt.

Bakgrund: Schörling & Partners som ägs gemensamt av familjen Schörlings ägarbolag Melker Schörling Tjänste, Stefan Person m.fl. la ett kontantbud på aktierna i Melker Schörling AB i november. De ville köpa ut bolaget från börsen och la ett bud på sig själva. I december fick man 569 kronor för en aktie.

Det här är vi, Aktieinvest

Aktieinvest har funnits i över 50 år vilket gör oss till en av Sveriges äldsta nätmäklare. Vi har drygt 60 000 kunder och vår ägare är Pareto Securities, en av de ledande investmentbankerna i Norden. 

Vi jobbar varje dag med att göra aktiespararandet enklare för våra kunder och är den enda som kan erbjuda månadssparande i aktier. Vi vill att fler ska förstå det fina med att investera i aktier istället för att betala dyra avgifter till banker och rådgivare. Hos oss kan du spara i svenska och utländska aktier, fonder och ETF:er. Dessutom har vi sparboxar, som Spira, och färdiga portföljer om man vill ha ett riktigt enkelt sparande. Precis som hos vilken bank som helst kan du spara via ett investeringssparkonto (ISK) eller traditionell depå.

Vi kan det där med att månadsspara i aktier

När du månadssparar i Spira så köper du i alla aktier som ingår. Det smarta är att du får så många hela och delar av aktier som dina pengar räcker till. Räcker ditt sparbelopp till en halv aktie så får du det. Allt eftersom dina månadsdragningar fortsätter så kommer antalet köpta aktieandelar öka, månad efter månad. 

Våra allmänna och särskilda avtalsvillkor, riktlinjer för bästa orderutförande och övriga avtal som gäller för Spira finns här (längst ner på sidan) >

Köp- och säljkurs - sparar för belopp

När du sparar i Spira köper du aktier för ett belopp och får så många hela och delar av aktier som pengarna räcker till. Du behöver aldrig fundera över om pengarna räcker.

För att allt ska fungera med automatik och kunna vara så enkelt måste vi ha en särskild kurssättning för Spira. Vi måste se till att alla kunder som lägger en köporder i Spira får köpa aktier till samma kurs och detsamma när det gäller försäljning av aktier. 

Den aktiekurs du köper och säljer för bestäms av aktiernas lägsta och högsta kurs under dagen. Det du vet, är att du inte kommer att köpa till dagens högsta kurs, men inte heller till dagens lägsta kurs. Vi tror att du, om du sprider dina inköpstillfällen över tiden, ändå kommer vara en långsiktig vinnare. 

Här kan du se ett exempel på hur kursen räknas ut >

Sparande i spira

Spira på ett Investeringssparkonto

Du sparar i Spira på ett Investeringssparkonto (ISK) som schablonbeskattas. Det betyder att vi tar hand om all rapportering till Skatteverket.

Så fungerar ISK

Etik och regelverk

Vi är ett värdepappersbolag under tillsyn av Finansinspektionen. Du kan känna dig trygg i att vi följer de riktlinjer, lagar och regelverk vi ska följa.

Om etik och regelverk

Vi tar hand om dina utdelningar och emissioner

Det ska inte vara krångligt att spara i aktier. Med våra automatiserade tjänster slipper du göra något men är ändå aktiv.

Vi hjälper dig vid emissioner 

Det händer att bolagen gör emissioner eller andra företagshändelser. Vi bevakar allt och meddelar dig via mail när du berörs. Du är alltid med och tecknar nya aktier om du har pengar på din depå, helt automatiskt. Och är du inte blir utan. Vi säljer teckningsrätterna åt dig och köper fler aktieandelar. På så vis blir du aldrig utan.

Du får dina utdelningar återinvesterade utan kostnad

Alla pratar om vilken snöbollseffekt (eller ränta-på-ränta) effekt man kan få på sitt sparande om man köper fler aktier för sina aktieutdelningar. Vi hjälper dig att återinvestera dina utdelningar, helt automatiskt och gratis. Det spelar ingen roll hur stor eller liten din utdelning är. Vi köper nya aktier och delar av aktier för hela beloppet.

Kriterier för Spira

Vi tar fram de sju investmentbolagen på Stockholmsbörsen med störst börsvärde. En omvärdering/sortering görs varje år. Om innehaven ändrats kommer dina månadsinvesteringar följa den nya Spiraboxens sammansättning. De aktier du redan sparat till finns kvar. Du väljer själv om du vill sälja dessa eller behålla dem långsiktigt.

Minsta köp i Spira: 500 kr

Avgift: När du månadssparar Spira är köpavgiften 25 kronor. Säljer du en eller flera aktier i boxen eller om du gör ett engångsköp utöver ditt månadssparande är avgiften 25 kronor per order.