Småbolagsportföljen

I tidningen Aktiespararens Småbolagsportfölj finns bolag som till största delen är noterade på Stockholmsbörsens listor för små- och medelstora bolag och som växer snabbare än genomsnittet. Portföljen har något större risk än Aktieportfölj Bas.

Spara i Småbolagsportföljen

Starta ett sparande i Småbolagsportföljen eller läs mer om vår tjänst Portföljspar.

Portföljens utveckling

Småbolagsportföljens utveckling

Portföljens index visar värdeutvecklingen för aktieportföljen innan avgifter och eventuella skatter är dragna. (Värdeutvecklingen efter avgifter och skatt beror bland annat på storleken på de enskilda affärerna och om portföljen finns i en traditionell depå, Investeringssparkonto eller en Kapitalförsäkrad depå.)

Aktier i portföljen

Aktier i portföljen från den 23/01 2020:

Förändringar i portföljen i januari

Den som var fullinvesterad på bör­sen med en bred portfölj lik en indexfond och inte gjorde någon­ting under året belönades med en avkastning inräknat utdelningar, index SIXRX, på 35 procent. Småbolagsportföljen fortsätter att överträffa index med en uppgång på 40 % under 2019. Kursrörelserna är, som det ofta blir med småbolag, stora vilket talar för att sprida ut portföljen på 20 aktier.

Om vi haft Sportamore, som föll med 42 procent, i en smal portfölj skulle det blivit jobbigt. Bolaget vinstvarnade i början av december på grund av svag försäljning. Att vd Johan Ryding strax efteråt sålde 16 000 aktier till kurs 46 kronor var givetvis inte upplyftande. Det är inte heller vintern 2020 där värmen i hela landet onekligen ser ut att göra alla plagg och utrustning som har med vintersport att göra onödiga. Det märks också på Skistars aktie. Så kan det bli, men Sportamore har förutsättningar att växa i sin affärs­kostym innevarande år och för Skistar finns det hopp om en kallare februari.

Duni lyfte med fina 7 procent. Lägre pris på inköpt pappersmassa är positivt här men kronan är inte lika svag längre och exklusiva engångsartiklar till dukning ligger kanske inte helt i tiden.

Ur tid med börsen i fjol var invest­mentbolaget Öresund, där Mats Qviberg är ordförande och storägare. Överprestation är normaltillståndet som brukar motivera en premie. Öresund var tidigare största ägare i Svolder men har nu sålt av. Normalen kommer tillbaka 2020.

Dag Rolander analyserar portföljerna i varje nummer av tidningen Aktiespararen. Läs mer om portföljerna där.

Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust. 

Aktiespararnas andra portföljer

Vill du spara i någon av Aktiespararens andra portföljer?

Basportföljen >

Avkastningsportföljen >