Småbolagsportföljen

I tidningen Aktiespararens Småbolagsportfölj finns bolag som till största delen är noterade på Stockholmsbörsens listor för små- och medelstora bolag och som växer snabbare än genomsnittet. Portföljen har något större risk än Aktieportfölj Bas.

Spara i Småbolagsportföljen

Starta ett sparande i Småbolagsportföljen eller läs mer om vår tjänst Portföljspar.

Portföljens utveckling

Småbolagsportföljens utveckling

Portföljens index visar värdeutvecklingen för aktieportföljen innan avgifter och eventuella skatter är dragna. (Värdeutvecklingen efter avgifter och skatt beror bland annat på storleken på de enskilda affärerna och om portföljen finns i en traditionell depå, Investeringssparkonto eller en Kapitalförsäkrad depå.)

Aktier i portföljen

Aktier i portföljen från den 30/3 2020:

Förändringar i portföljen i mars

UPPDATERING 30/3:

Footway har lagt ett bud på e-handlaren Sportamore. Därav väljer Dag Rolander, förvaltare för Småbolagsportföljen, att byta ut Sportamore mot Bygghemma Group.

Bygghemma är en ledande e-handlare inom byggvaror. De har en hög tillväxt och bra lönsamhet samt borde gynnas av att fler är hemma i coronatider. 

UPPDATERING 26/3:

Småbolagsportföljens krymp­ning med 40 procent är tiofalt större än vad som hade varit nor­malt. Att likviditeten är sämre i småbolag bidrar till de branta fal­len eftersom säljarna är desperata och köparna vänt börsen ryggen.

Att Sportamore, e-handlaren inom sportartiklar, steg 8 procent beror enbart på att Footway lade ett bud innan det allmänna kursraset. Att Scandic Hotels rasade med hisnande 78 procent beror inte på något gigantiskt misstag som bolaget gjort utan helt och hållet på yttre omständigheter – att resor ställs in, liksom arrangemang och att hotellgästerna lyser med sin frånvaro. Börsen tror uppenbarligen att det kommer att gå trögt att återställa en mer konstruktiv och glädjande ordning i folks liv.

I en börsvändning uppåt borde småbolagen strax stiga for­tast eftersom här finns mest att hämta igen. Det tror och hoppas vi på.

Dag Rolander analyserar portföljerna i varje nummer av tidningen Aktiespararen. Läs mer om portföljerna där.

Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust. 

Aktiespararnas andra portföljer

Vill du spara i någon av Aktiespararens andra portföljer?

Basportföljen >

Avkastningsportföljen >