Kategori Sparande

Nu är gissningarna igång igen

Varje år är det samma sak. Det nya, knappt påbörjade börsåret ska analyseras på förhand och alla experter ska svara på frågan: Hur går börsen 2019? De allra klokaste brukar säga att ”börsen kommer att gå upp, ner eller samma”. En gissning i januari är nämligen bara en gissning. Den stora frågan är ju egentligen hur man ska lägga upp spar- och aktieåret 2019. Hur tänker du?

Istället för att försöka sig på konststycket att vara smartare än börsen och tro sig kunna pricka köpen på botten och säljorders på toppen så tycker jag att man ska fokusera sin tid och kraft på det man istället kan påverka – de tre stegen:

1. Hur mycket ska jag spara i år?
2. Vad ska jag investera i – vilka bolag och fonder?
3. Hur ska jag agera när börsen går upp/ner och när mina innehav går upp/ner?

Hur mycket ska jag spara i år?

”Mer än du tror”, är mitt vanligaste svar på denna vanliga fråga. Om man börjar räkna på hur stor skillnad i framtiden varje utökad hundring eller tusen kronor gör så blir man nästan lite vimmelkantig. Kolla gärna in vår miljonärskalkylator eller kolla in bilden nedan från Marcus Fridells bok. Kanske känns det då plötsligt mer ok att avstå från en del slentriankostnader eller att kanske utmana sparformer med låg chans till avkastning till förmån för aktier och aktiefonder, kanske?

Bygg en förmögenhet: Investera i investmentbolag

Källa: Bygg en förmögenhet: Investera i investmentbolag (Författare: Marcus Fridell)

Själv tänker jag höja sparandet rejält i år, både till direkta månadsinvesteringar men också till en sparbuffert för att kunna agera när bolag jag tror på kan komma att minska i värdering. Varje månad direkt när lönen landar på kontot går det iväg en autogirodragning och vid slutet av varje månad swishar jag in det som är kvar på kontot till depån. På så sätt kan man se till att sparandet alltid blir av och påminnas att också spara vid fler än ett tillfälle varje månad.

Vad ska jag investera i – vilka bolag och fonder?

Förutom att det är viktigt med en god riskspridning, det vill säga att du bör ha ca 10-15 bolag i ditt sparande, så kan det finnas andra knep och knåp att ta till. För det första så kan man välja att ha ett eller flera investmentbolag i portföljen, då får man en spridning via dem då de bolagen i sin tur äger ännu fler bolag. Fonder med spännande inriktningar eller som investerar på marknader där du inte själv kan handla aktier kan också vara ett bra komplement till portföljen som också bidrar till riskspridningen. Att därtill välja bolag som verkar inom olika branscher och som säljer till olika marknader kan också vara en bra tumregel.

Jag tycker att det är viktigt att investera i bolag som man kan ha en relation till, dvs att man förstår vad de gör, hur de säljer och till vem, kanske gillar du produkterna eller tjänsterna själv men det är inte ett krav. Ett krav är dock att du ska hålla lite koll på dina investeringar från och med nu så se till att välja bolag som du själv tycker är spännande och givande, vet jag.

Sitter du fortfarande och trycker på en massa gamla aktivt förvaltade aktiefonder som du ärvt, fått eller råkat investera i för längesedan och som inte riktigt levererar bättre än index? Har de dessutom orimligt höga förvaltningsavgifter? Då tycker jag att det är nu som du gör slut på riktigt – sälja av dem en gång för alla och hitta nya, bättre investeringsalternativ för pengarna.

Hur ska jag agera när börsen går upp/ner och när mina innehav går upp/ner?

I vanlig ordning så ska de pengar du investerar på börsen alltid vara pengar du klarar dig utan för att betala hyra, mat, osv. Pengar du behöver inom ett par år bör du också behålla på sparkontot. Även efter den första segmenteringen är det en bra idé att dela upp pengarna i olika högar. Kanske sparar du till pensionen, upp till 40 år bort men även till ett lägenhetsköp om 10 år. De pengarna kan absolut investeras i aktier och aktiefonder.

Om det skulle vara så som många förståsigpåare nu påstår, att börsen kan komma att rasa eller justeras till och från under 2019 så innebär det att du ibland kommer att kunna investera till lägre börskurser, dvs du kommer att få fler aktier per ditt bestämda sparbelopp under vissa månader och kanske högre undra andra tidsperioder.

Men kom ihåg att börspsykologin är otroligt svår att stå emot. Det är just därför jag månadssparar i de aktier och aktiefonder som jag tror på. Jag köper och behåller mina aktier på mycket lång sikt men utvärderar bolagen löpande. Om ett bolag ändrar inriktning, byter strategi eller ledning till det sämre eller visar sig missa rådande trender säljer jag av aktierna. Generella börsnedgångar påverkar inte dessa beslut. Vilka spelregler sätter du för din aktieportfölj för att slippa stressas av börsras och röda siffror?

Mitt stalltips är alltså att lägga all tid som det tar att läsa om börsgissningarna på att istället se över ditt sparande och dina svar på de tre enkla frågorna ovan. Att spara är som att bada, nämligen. Man brukar säga att man aldrig ångrar ett baddopp. Precis så är det med sparande, i framtiden ångrar man aldrig att man sparat och investerat. Tvärtom.

Så, 2019 – nu ökar vi spartakten!

/Therese

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.