Månadsspara

Det handlar om rutin - som att borsta tänderna

Många tror att aktiesparande handlar om att följa börsen slaviskt och att dygnet runt ha stenkoll på hur aktiekurserna rör sig. Det behöver inte vara så. Hos oss är det tvärtom många kunder som istället månadssparar i aktier - då blir sparandet och investeringen av åtminstone 12 gånger per år. Då behöver du inte heller oroa dig för att köpa på toppen och råka sälja på botten. Köper du vid olika tillfällen får du olika inköpskurser och oftast ett helt ok snitt på dina aktieköp.

Måste man ha mycket pengar att investera?
Det är också en vanlig fråga och vanligt missförstånd. Nej, är svaret. Hos oss på Aktieinvest kan du nämligen investera så lågt belopp som 100 kronor i ett bolaget som start. Om aktien exempelvis står i 400 kr kommer din investering på 100 kronor ge dig en fjärdedels aktie i bolaget. Nästa månad får du fler andelar. Detta gör att du redan för mindre belopp kan sprida dina risker och investera i flera aktier varje månad.

Det här sättet, att köpa andelar av aktier, kallar vi för just Andelsorder. Och ja, det är faktiskt det bästa som hänt mänskligheten sedan skivat bröd. Andelsorder har dock en något annorlunda prissättning, läs mer om det här.

Du betalar bara ett courtage, dvs handelskostnad, per investeringstillfälle oavsett hur många aktier du väljer att investera i. Du kan också investera i både svenska och utländska aktier på detta sätt. Allt för att förenkla sättet att handla aktier på.

Fonder varje månad
Många väljer också att månadsspara i fonder, vilket inte alls är dumt. När du sparar i fonder kostar det ingenting vid köp- eller säljtillfället utan istället så betalar du en förvaltningsavgift löpande så länge du har pengar i fonden. Tipset är därför att hålla lite extra koll på fondens avgift när du väljer vilken du ska månadsspara i.

Många tycker att det är lättare att investera direkt i svenska aktier istället för utländska. Då kan man sätta samman en portfölj av svenska aktier som man köper aktier i och på andra marknader såsom den amerikanska, indiska, kinesiska eller afrikanska istället välja en eller flera fonder att spara i. På så sätt får du en god riskspridning mellan även olika marknader.

Vill du också köpa andelar av aktier? 

Spana in Andelsorder!
Andelsorder Aktieinvest

Sugen på Fonder?

Kolla här!