En som kan lite – men vill kunna mer

Du kan både det ena och andra om sparande och är sådär lagom aktiv. Förmodligen har du ett sparande hos din bank där du sparar i bankens egna fonder. Kanske har du också en och annan aktie som du inte riktigt kommer ihåg varför du köpte. Hur som helst, du har i alla fall kommit på det smarta med sparande och sparar till dig själv och kanske någon annan närstående. Det tycker vi är toppen!

Här är några förslag på hur du kan ta ditt sparande till nästa nivå.

Våra färdiga sparboxar

Vi har flera färdiga sparboxar med aktier eller fonder som du kan starta eller komplettera ditt sparande med. När du månadssparar i en sparbox blir dina köp gjorda helt automatiskt varje månad. Dessutom hjälper de dig att sprida dina risker. Här är några av våra mest populära sparboxar.

Investmentbolag i box

Ta rygg på Wallenbergarna och aktieoraklet Warren Buffett. Med denna sparbox får du en mix av svenska och utländska investmentbolag för en schysst riskspridning.

Läs mer om Investmentbolag i box

Bli kund och börja spara

Hållbarhetsboxen

Allt fler tänker på hur man kan minska dåliga vanor och agera smartare för att minska belastningen på vår miljö. Nu också när det gäller sitt sparande.

Läs mer om Hållbarhetsboxen

Bli kund och börja spara

Framtidsfeministens sparbox

Framtidsfeministen Sandra Bourbon investerar i jämställda bolag på Stockholmsbörsen med tesen att de är mer lönsamma. Nu kan du ta rygg på hennes portfölj!

Läs mer om Framtidsfeministens sparbox

Bli kund och börja spara

Andelsorder – spara i aktier för belopp

Vi tycker att sparande i aktier ska vara riktigt enkelt. Välj ut de aktier du tror på, bestäm belopp per aktie. Sedan är det bara att skicka din köporder till köpkorgen. Det är precis lika enkelt som att handla mat och kläder på internet.

Ett enkelt aktiesparande

Med vår spartjänst Andelsorder är minsta köpbelopp 100 kr/aktie så för 600 kr kan du lägga sex olika aktier i samma köp och få större riskspridning än genomsnittssvensken som sägs ha 2-3 aktier.

Är du redo att komma igång? Öppna ett ISK och köpa dina egna aktier.

Bli kund och börja spara

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >