Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.

Vill du bidra till en mer hållbar framtid?

Du kan snabbt och enkelt börja månadsspara i hållbara aktier med Hållbarhetsboxen.

  • Från 10 kr/mån oavsett sparbelopp
  • Månadsspara direkt i aktier
  • Utdelningar återinvesteras gratis

Det tar bara 3 minuter att komma igång!

Kom igång

Månadsspara i hållbara aktier

Hållbarhetsboxen

Hållbarhetsboxen innehåller bolagen som har bäst betyg utifrån olika hållbarhetsmått.

Aktier i portföljen från den 21/4 2021:

Läs mer om Hållbarhetsboxen >

Starta ditt sparande i tre enkla steg

Steg ett öppna isk depå

Öppna ett ISK

För att börja månadsspara i Hållbarhetsboxen behöver du först öppna ett konto. Det tar bara tre minuter – och är helt gratis!

Öppna ett ISK

Lägg till bankkonto

För att kunna månadsspara i sparboxen behöver du koppla ett bankkonto till ditt ISK. På så vis kan köpen genomföras med autogiro varje månad.

Lägg till bankkonto

Starta ditt sparande

Välj hur mycket du vill månadsspara varje månad och vilket datum dragningen ska ske.

Börja månadsspara

Hur har det gått för sparboxen?

Sparboxens utveckling mellan 28 februari 2018 – 15 november 2021

Hållbarhetsboxen inkl. utdelningar +81,02 %*

Hållbarhetsboxen exkl. utdelningar +63,07 %*

OMXS30GI +69,18 %

OMXS30 +49,96 %

*Boxens utveckling redovisas i SEK, dvs. de utländska aktiekurserna är valutajusterade. Valutakursförändringen påverkar därför utvecklingen av boxen som helhet.

(Datakälla: FactSet)

hallbarhetsboxen 15 november 2021

Varför månadsspara i en sparbox?

  • Enkelt – När du månadssparar i en sparbox genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året.
  • Större chans till avkastning – Istället för att spara pengar på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta kan du månadsspara i aktier och fonder. Då ger du pengarna en större chans att växa.
  • Prisvärt – Det kostar bara 20 kr/köp oavsett hur mycket du sparar varje månad. Ju mer du sparar, desto billigare blir det!

Fler sätt att spara hållbart

Framtidsfeministen

Framtidsfeministens sparbox

Framtidsfeministen, Sandra Bourbon, investerar i jämställda bolag på Stockholmsbörsen med tesen att jämställda bolag är mer lönsamma och därmed också är en bättre investering. Nu kan du ta rygg på hennes portfölj.

Läs mer om sparboxen

Cleantechportföljen

Cleantechportföljen

Med Cleantechportföljen kan du enkelt månadsspara i bolag inom förnybar energi och miljöteknik. Då slipper du själv välja aktier att spara i samtidigt som du får exponering mot flera bolag och slipper försöka tajma marknaden.

Läs mer om portföljen

Hållbarhetsdata för aktier

Hållbarhetsdata för aktier

Du kan självklart även spara i ett eget val av hållbara aktier hos oss. Med hjälp av vår hållbarhetsfiltrering för aktier kan du enkelt hitta hållbara bolag till ditt sparande.

Läs mer om hållbara aktier

Vill du lära dig mer om hållbart sparande?

Vanliga frågor och svar

Hur väljs innehaven till Hållbarhetsboxen ut?

Hållbarhetsboxen innehåller bolagen som bäst efterföljer kriterier kring miljö, socialt ansvar och företagsstyrning (ESG) och FN:s internationella principer Global Compact kring mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och antikorruption. Dessutom får respektive bolag maximalt bidra till en global uppvärmning på 1,5 °C. Bolag som är verksamma inom kontroversiella områden, såsom fossila bränslen, vapen och tobak, har valts bort.

Informationen som används som underlag för urvalet tas fram med hjälp av big data och artificiell intelligens (AI) från Arabesque.

Vad händer med mitt månadssparande om någon aktie byts ut i en sparbox?

Dina redan inköpta aktier ligger kvar på din depå och dina kommande köp blir i den nya sammansättningen i sparboxen. Vill du sälja de aktier som inte längre ingår kan du göra det via internettjänsten eller via telefon hos våra mäklare.

Vad är fördelarna med att månadsspara i en sparbox?

När du månadssparar i aktier eller fonder hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på sparandet och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Läs mer om månadssparande >

Har ni någon insättningsgaranti?

För dina pengar och värdepapper gäller statens investerarskydd enligt lagen (1999:158) om investerarskydd. För mer information om vilket skydd du har för dina pengar på en depå hos oss, läs mer här >

Vad kostar det att spara i Hållbarhetsboxen?

Du betalar 20 kr i fast köpavgift vid månadssparande i Hållbarhetsboxen, oavsett sparbelopp. Om du är medlem i Aktiespararna kostar det 10 kr. Du kan även göra engångsköp i sparboxen. Då gör du det enligt vår prislista för spartjänsten Andelsorder. Det gäller även om du vill sälja en eller flera aktier i en sparboxen.

Minsta sparbelopp är 500 kr.

Du hittar mer information om våra priser här >

Sparboxarna ska inte ses som ett investeringsråd utan som ett hjälpverktyg i sparbesluten. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.