Vill du börja spara hållbart?

Månadsspara i gröna aktier med Cleantechportföljen

Icon DiagramMånadsspara direkt i
gröna teknikaktier

Låt pengarna jobba
för miljön – och dig!

Prisvärt – det kostar
från 10 kr/mån

Så kan du enkelt spara i gröna aktier

Intresset för hållbara aktier ökar. Samtidigt är det många som tycker det är svårt att välja vilka aktier man ska spara i. Därför har vi tagit fram Cleantechportföljen.

Därför ska du spara i Cleantechportföljen

Med Cleantechportföljen kan du enkelt månadsspara i gröna aktier. Då slipper du själv välja aktier att spara i samtidigt som du får exponering mot flera bolag och slipper försöka tajma marknaden.

Det här är Cleantechportföljen

Cleantechportföljen innehåller fem svenska bolag inom förnybar energi och miljöteknik.

Aktier i portföljen från den 10/3 2021:

Portföljen ses över kvartalsvis av en analytiker på Pareto Securities.

Läs mer om portföljen >

Starta ditt sparande i tre enkla steg

Öppna en depå

För att kunna börja spara i Cleantechportföljen behöver du öppna en depå hos Aktieinvest. Det tar bara tre minuter – och är helt gratis!

Lägg till bankkonto

Om du vill starta ett månadsspar i portföljen behöver du koppla ett bankkonto till din depå. På så vis kan köpen genomföras med autogiro varje månad.

Månadsspara i portföljen

Sedan kan du sätta upp ett månadssparande i Cleantechportföljen. Välj hur mycket du vill månadsspara varje månad och vilket datum dragningen ska ske.

Månadsspara i gröna aktier

Du kan enkelt månadsspara direkt i gröna aktier med Cleantechportföljen. Då ger du pengarna en större chans att växa än om du sparar på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Så enkelt är det

När du månadssparar i Cleantechportföljen genomförs köpen automatiskt. Om en aktie byts ut i portföljen kommer även ditt sparande att uppdateras med de nya innehaven.

Det är helt enkelt ett sparande som sköter sig självt!

Läs mer om Portföljspar >

Varför månadsspara i aktier?

  • Enkelt – När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året.
  • Större chans till avkastning – Istället för att spara pengar på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta kan du månadsspara i aktier. Då ger du pengarna en större chans att växa.
  • Prisvärt – Det kostar bara 10 kr/köp oavsett hur mycket du sparar varje månad. Ju mer du sparar, desto billigare blir det!

BÖRJA MÅNADSSPARA

Fler sätt att spara hållbart

För dig som vill investera hållbart i aktier utan att behöva lägga tid på investeringen, har vi även tagit fram sparboxen Hållbarhetsboxen. Den innehåller de aktier som fått bäst betyg utifrån hållbarhetsdata från det världsledande analysföretaget Arabesque.

Läs om fler sätt att spara hållbart >

Frågor och svar

Vi tar inte ut någon procentuell förvaltningsavgift för att du ska kunna följa portföljen. Om du månadssparar i portföljen betalar du istället en fast avgift på 10 kr/mån, oavsett sparbelopp. Sedan tillkommer avgifter (köp- och säljcourtage) när vi köper eller säljer någon aktie i din portfölj. Det gör vi för att din portfölj ska innehålla samma aktier som Cleantechportföljen. Du kan även göra engångsköp i portföljen. Minsta belopp att investera i portföljen är 500 kr. Du hittar mer information om våra priser i vår prislista.

När du månadssparar i en färdig aktieportfölj på en Portföljspardepå sköter sparandet sig självt.

Om en aktie byts ut i portföljen kommer även ditt sparande att uppdateras med de nya innehaven. Varje gång en aktie byts ut skickar vi ett meddelande till dig via e-post. Det är för att du ska ha möjlighet att höra av dig till oss om du inte vill fortsätta spara i portföljen.

Om du inte vill göra en omplacering så omvandlas din Portföljspardepå till en vanlig depå och inga fler omplaceringar kommer att göras. För att ändra depåtyp behöver du kontakta vår kundservice.

Läs mer om Portföljspar

För att månadsspara i en av våra färdiga aktieportföljer med automatiska omplaceringar behöver du öppna en Portföljspardepå.

Det gör du genom att klicka på ”Bli kund”.

Välj därefter depåtypen Portföljspar samt den portfölj du vill spara i.

Följ de olika stegen och godkänn därefter depåavtalet med BankID.

Har du inte BankID? Kontakta vår kundservice.

När du startar en portföljspardepå blir det automatiskt ett investeringssparkonto (ISK). Det innebär att du slipper betala en kapitalvinstskatt om det sker en försäljning med vinst, till skillnad från en traditionell depå. Istället betalar du en årlig schablonskatt på kapitalet och slipper deklarera affärerna. Detta är fördelaktigt för Portföljspar eftersom det kan ske flertalet försäljningar i samband med en omallokering.

Om du ändå önskar starta ett portföljspar på en traditionell depå behöver du göra det via en blankett. Du hittar blanketten här >

Har du inte BankID? Kontakta vår kundservice.

För att starta ett månadssparande i Portföljspar behöver du först öppna en Portföljspardepå.

När du har öppnat en Portföljspardepå, klicka på ”Handla” i menyn och sedan ”Månadsspara i Portföljspar”.

Välj sedan hur mycket du vill månadsspara varje månad, vilken depå du vill spara på, vilket bankkonto pengarna ska dras ifrån samt vilken dag i månaden dragningen ska ske.

Glöm inte att bocka i att du har läst och godkänner medgivandet för Autogiro.

Slutligen klickar du på ”Starta månadssparande”

Du kan även ringa vår kundservice för att få hjälp med att lägga upp ett månadssparande i en portfölj.

Portföljen ses över kvartalsvis av en analytiker på Pareto Securities. Det innebär inte nödvändigtvis att det genomförs någon ändring i portföljen varje kvartal.

Aktieinvest skickar ett mejl till alla berörda kunder samma dag som omplaceringar görs i portföljen.

Vill du inte att en omplacering ska ske kan du avbryta ditt Portföljspar genom att kontakta vår kundservice per telefon innan utsatt tid i mejlet. Då omvandlar vi din depå till en vanlig depå. Då kommer det inte längre att ske automatiska omplaceringar och du kan själv bestämma vad du vill göra med dina aktier samt handla aktier som inte ingår i portföljen.

Ja, du kan när som helst göra en insättning på depån oavsett om du har ett månadssparande eller inte.

Notera att portföljen inte kommer att köpas med automatik om du gör en egen insättning till depån.

När det insatta beloppet finns på depån kan du logga in och göra ett köp i portföljen. Du klickar då på ”Handla” och väljer sedan ”Köp Portföljspar”.

Du kan även ringa vår kundservice på telefonnummer 08-506 517 00 så hjälper vi dig att genomföra ett köp i portföljen.

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust. Vänligen ta del av våra fullständiga disclaimers och villkor på vår produktsida för Cleantechportföljen >