Ge bort en gåva som växer

Ge en julklapp som ditt barn eller barnbarn kommer att uppskatta senare i livet: ett sparande som kan förverkliga drömmar i framtiden.

Att ge bort ett sparande som julklapp till ditt barn eller barnbarn är en lysande idé. Framförallt kommer det att vara uppskattat i framtiden när de köper sin första lägenhet, är på långresa eller har klarat uppkörningen.

Så enkelt är det

Att sätta upp ett månadssparande i aktier till ditt barn är enkelt hos oss. Se vår trestegsguide med förslag på hur du kan sätta upp ett månadssparande till ditt barn och räkna på möjliga utfall i sparkalkylatorn.

Vi hjälper dig längs vägen!

Siffran 1 Öppna ett konto till barnet

Öppna ett konto till barnet hos Aktieinvest. Du som förälder sköter sedan sparandet tills barnet fyller 18 år.

Mer om att öppna konto till barn

Siffran 2 Spara pengarna på ett ISK

Investeringssparkontot (ISK) har blivit ett populärt konto att ha sparandet på oavsett om ägaren är ett barn eller en vuxen. En av fördelarna med ett ISK är att det är enkelt att deklarera.

Mer om ISK

Siffran 3Börja månadsspara i en sparbox

Det är enkelt att komma igång med att månadsspara i aktier med våra färdiga sparboxar. Lägg månadsdragningen i samband med löneutbetalningen så märker du knappt att du sparar varje månad.

Mer om sparboxar

Varför månadsspara i aktier?

  • Prisvärt – Det kostar bara 20 kr per köp (10 kr om du är medlem i Aktiespararna) oavsett hur mycket du sparar varje månad. Ju mer du sparar – ju billigare blir det! Du får även återinvestering av utdelningar gratis hos oss.
  • Riskspridning – Du kan sprida riskerna i både utländska och svenska aktier och behöver inte försöka pricka in marknaden.
  • Flexibelt – Du kan spara från 100 kr per aktie, vilket gör att du kan välja vilka aktier du vill månadsspara i, även dyra aktier.

Fler sätt att spara till barn

Det finns fler alternativ för hur du kan spara till barn. Läs mer om andra sätt att barnspara >

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust. 

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >