Så framtidssparar Joachim

Vem är Joachim?
Snart 40 år, inflyttad stockholmare från Mellbystrand. Bor på södra sidan av stan med fru och vår 3 åriga dotter. Jag jobbar i IT-branschen som Business Researcher. Vi lever ett aktivt liv med mycket sport och natur där golf och cykling är min passion.

Vad sparar du till?
I dagsläget har jag inget klart sparmål men det finns en del tankar och idéer bubblandes. Långsiktigt så är planen att lösa bostadslånet. Finns också planer på ett semesterboende i Spanien.

Hur ser du på sparande till din dotter?
För sparandet till vår dotter så månadssparar vi idag barnbidraget. Tanken är att ge henne ett steg mot sitt första boende. I dagsläget sker sparandet i fonder men även här överväger jag att övergå till andelshandel. Det som också är bra är den automatiska återinvesteringen av utdelningen. Fler aktier helt kostnadsfritt.

Hur ser du på månadssparande?
Att kontinuerligt sätta av pengar varje månad har många fördelar. Man vänjer sig att inte spendera dessa pengar varje månad och förhoppningsvis blir de värda mer än den dagen man investerade pengarna. Det är troligen det säkraste sättet att bli rik på också.

Berätta om varför du föll för Andelsorder och hur du använder tjänsten?
Möjligheten med att kunna välja vilka aktier jag vill ha för en viss summa pengar. Man behöver inte ha till en hel post eller om man vill köpa dyrare aktier som tex Maersk. Jag har i princip slutat köpa aktier på det traditionella sättet utan köper bara genom andelsorder vid månadssparande.

Hur många bolag har du i din portfölj?
I dagsläget har jag 18 aktier samt en fondportfölj med 11 fonder. Aktierna förvaltar jag aktivt medans fonderna är jag just nu mer passiv i.

Vilken typ av bolag väljer du och varför just dessa?
Försöker att ha aktier i olika branscher för riskspridning och sen har jag satsat på de större bolagen som har utdelning. Självklart finns även några aktier som är mer högrisk för att krydda lite.

Vilket är ditt bästa investerings/spar-råd till dem som vill komma igång med aktier och fonder?
Börja månadsspara även om det inte är så mycket pengar i månaden. Det gör skillnad på sikt och ha inte bråttom! Se på Aktiestinsen.
Vet man inte vilka aktier man skall välja så har Aktiespararna bra färdiga portföljer med enkla beskrivande namn. När man känner sig mer varm i kläderna kan man börja välja aktier själv.

Hur gör du för att lära dig mer om sparande, aktier och fonder?
Jag försöker läsa nyheter och information löpande från flera källor. Det finns mycket information och problemet är nästan att hinna med allt. Tipset om andelshandel fick jag faktiskt av Aktieinvests IT-chef när jag träffade honom på ett event.

 

  • Månadsspara barnbidraget
  • Välj olika branscher
  • Ha inte bråttom

Vill du också kunna sprida riskerna i ditt sparande precis som Joachim?

Med andelsorder kan du månadsspara i flera olika bolag som du själv väljer, smidigt tycker vi.

Läs mer om Andelsorder