Kategori Sparande

Så kan du investera skatteåterbäringen

För många är skatteåterbäringen ett oväntat tillskott till kassan. Räkna på hur din skattebäring kan växa om du investerar den på börsen!

Och se hur du kan månadsspara skatteåterbäringen automatiskt i aktiebolag.

Räkna på hur skatteåterbäringen kan växa

Totalt sparande

123 035 kr

0 kr
0 kr
10 år
9 %

Så har vi räknat

Investera skatteåterbäringen

Exempel på investerad skatteåterbäring

Om du får 8 000 kronor i skatteåterbäring och avkastningen är 7 % kan din skatteåterbäring växa till drygt 30 000 kronor på 20 år.

Starta ditt månadssparande idag

Vågar man placera skatteåterbäringen på börsen nu?

Funderar du på vad du ska göra med din skatteåterbäring? Vi har pratat med sparprofilen Marcus Hernhag om börsläget och hur man kan tänka kring att investera en klumpsumma när det är skakigt på börsen.

”Är du långsiktig och placerar på fem års sikt eller längre är det med hög sannolikhet bra nivåer på börsen just nu. Ett alternativ kan vara att inte gå in med allt på en gång utan i stället sprida ut köptillfällena – exempelvis varje eller varannan månad under resten av året.

Statistiskt sett lönar det sig dock att köpa allt direkt, då börsen oftast ligger i uppåttrend och stiger på sikt. Problemet är om man tajmar fel så mår man lite mindre bra och kanske säljer med dålig tajming. För att undvika det kan det vara värt att sprida ut aktieköpen över tid.”

Marcus Hernhag om att investera skatteåterbäringen.

Vill du spara skatteåterbäringen? Så kan du tänka

Om du inte behöver pengarna som du får tillbaka på skatten på kort sikt så kan det vara en god idé att låta pengarna jobba för dig på börsen. Med ränta-på-ränta effekten kan pengarna växa exponentiellt över tid.

Du kan antingen välja att investera hela skatteåterbäringen direkt eller att dryga ut ditt månadssparande under en tid framöver.

Läs om fördelarna med att månadsspara

Månadsspara automatiskt i aktier och fraktioner

Hos oss kan du köpa fraktioner (decimaler) i både svenska och utländska bolag – en unik tjänst i Sverige. Om en aktie till exempel står i 400 kr kan du välja att köpa en fraktion på 0,5 för 200 kronor. För mindre belopp kan du alltså sprida dina risker och köpa innehav i fler bolag varje månad.

Du väljer bara bolag, anger belopp, lägger i köpkorgen och startar ditt månadssparande. Klart!

Läs mer och kom i gång

Månadsspara automatiskt i en färdigpaketerad sparbox

Ibland kan det vara svårt att komma i gång med sparandet. Därför erbjuder vi ett automatiskt månadssparande i färdigpaketerade sparboxar – en samling aktier eller fonder utvalda utifrån en viss investeringsstrategi.

Några av fördelarna:

  • Köpen genomförs automatiskt
  • Det är lätt komma i gång, du startar ditt sparande på bara några minuter
  • Avgiften är låg, endast 20 kr per box och månad oavsett sparbelopp

Läs mer och kom igång

Då kommer skatteåterbäringen 2023

5-6 april 2023: För dig som deklarerat senast 30 mars utan att göra några tillägg eller ändringar.

8-9 juni 2023: För dig som gjort ändringar eller tillägg och deklarerat senast 2 maj.

Fler datum för skatteåterbäring och deklaration

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Dyra aktierMarcus Hernhag