Kategori Sparande

Handelsbanken delar ut A-aktier i Industrivärden AB

Handelsbanken delar ut sitt innehav i Industrivärden. Det här innebär utdelningen för dig som är aktieägare i Handelsbanken.

I veckan får aktieägare i Handelsbanken en aktie av serie A i Industrivärden för varje 65 aktier de äger i Handelsbanken (oberoende av aktieslag).

Här är några vanliga frågor och svar om vad som händer.

Handelsbanken delar ut

Vilka får Industrivärden-aktier och måste jag göra något?

Alla som äger Handelsbanken den 21 oktober 2021, på den så kallade avstämningsdagen, kommer att få en A-aktie i Industrivärden för varje 65 aktier de äger i Handelsbanken, oavsett om det är en A- eller B-aktie man äger. Du som aktieägare behöver alltså inte själv göra något utan vi sköter allt åt dig.

Tack vare att vi erbjuder andelshandel i aktier, kommer alla aktieägare att kunna ta del av hela värdet av utdelningen. Detta innebär alltså att även du som äger färre än 65 aktier i Handelsbanken, kommer att få andelar av en aktie i Industrivärden.

När får jag mina Industrivärden A-aktier på min depå?

Utdelningen bokas in på din depå onsdagen den 27 oktober 2021.

Jag månadssparar i Handelsbanken – vad händer med mitt månadssparande nu?

Ditt månadssparande fortsätter precis som vanligt att investeras i Handelsbanken-aktier om du inte själv ändrar det. Vill du börja månadsspara i Industrivärden så får du lägga till den aktien i ditt sparande.

När kommer man att kunna handla i Industrivärden A-aktien?

Industrivärden A-aktien handlas på Nasdaq i Stockholm så du kan sälja dina nya Industrivärden A-aktier så snart du har aktierna på din depå, eller köpa fler när du vill så klart.

Behöver jag betala skatt för utdelningen av de nya aktierna?

Ja, utdelningen av Industrivärden A till de som var aktieägare i Handelsbanken kommer att beskattas som en utdelning med 30 procent på marknadsvärdet av de utdelade aktierna. Om du har aktierna på ett Investeringssparkonto (ISK) skattar du inte 30 procent på marknadsvärdet utan som vanligt korrigeras istället din schablonskatt, vilken utgår från hela ditt innehav på ditt ISK, inklusive de nya aktierna som du får utdelade.

Handelsbanken kommer att anhålla om allmänna råd från Skatteverket för att fastställa vilket marknadsvärdet blir. När Skatteverkets beslutat om sina allmänna råd för utdelningsvärde och anskaffningsutgift kommer vi att justera det på din depå. Dessförinnan kommer anskaffningsvärdet för de aktier du fått att vara 0 kr. Men det är inget att bli orolig över, värdet kommer alltså att uppdateras när Skatteverket har uppdaterat sina allmänna råd.

Har du fler frågor?

Har du frågor om utdelningen? Hör av dig till oss på vår chatt, via [email protected] eller ring oss på 08-506 517 00.

Vill du se över ditt sparande?

Logga in för att se över din portfölj.

Om Industrivärden

Industrivärden är ett investmentbolag. Bolaget är storägare i klassiska svenska bolag inom sektorerna telekom, industri, finans och fordonsindustrin. Ägande och vidareutveckling av bolagen sker huvudsakligen genom operativa och strategiska beslut, samt genom egen investeringsverksamhet.

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Relaterade nyheter

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

FN:s klimatrapportVeoneer eller Volvo