Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.
 Kategori Okategoriserade

Fonden som investerar i bolag med hög direktavkastning

Aktiespararna Direktavkastning är en indexfond som investerar i utdelningsaktier på Stockholmsbörsen med hög direktavkastning. Tomas Eriksson, fondförvaltare för Aktiespararna Direktavkastning, berättar vad som kännetecknar ett bra utdelningsbolag och hur de väljer vilka bolag som ska ingå i fonden.

Varför ska man investera i bolag med hög direktavkastning?

Det finns olika investeringsfilosofier och en del förespråkare väljer att investera i aktier med hög direktavkastning över tid, då det visat sig vara en bra strategi i många fall.

Vad tycker du kännetecknar ett bra utdelningsbolag?

Bolag med en stabil affärsidé och ett bra kassaflöde även i lite sämre tider så att aktieutdelningen kan bibehållas. Om de dessutom lyckas höja sin aktieutdelning kontinuerligt är det än mer positivt.​

Finns det några risker med att investera i utdelningsaktier?

Ja, det gör det så klart. Även dessa typer av aktier är känsliga för en börsnedgång och därför bör man spara långsiktigt och gärna via månadssparande för att sprida ut investeringstidpunkterna.

Vilka är dina favoritaktier?

Aktier som under lång tid lyckats höja sin utdelning från år till år ligger högt upp på listan. Castellum som är ett av bolagen i vår fond är en sådan aktie.

Kan du berätta om Aktiespararna Direktavkastning och varför man ska spara i fonden?

Fonden Aktiespararna Direktavkastning startade i oktober 2016 och vi blev intresserade av det index, SIXDIV15SWGI, som fonden följer då dess historik var minst sagt imponerande. I alla fall om man tittar på lång sikt, 10 år, inser man att strategin varit lyckosam och svårslagen om man jämför med andra aktiefonder inom kategorin Sverige enligt Morningstar.

Själva indexet och fonden reviderar sina innehav en gång per år och det sker i månadsskiftet feb/mars normalt och pågår under ett antal dagar. De aktier som kan ingå i indexet utgår från SIX60 (de 60 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen) men sedan ska aktien även vara bland de 40 mest omsatta aktierna för att slutligen kunna kvalificera sig. Därmed består indexet vanligtvis av mer storbolag med en hög direktavkastning. Indexet tittar inte bara på den senast föreslagna utdelningen utan tar även hänsyn till hur hög direktavkastningen varit 2 år tillbaka också. Många av bolagen har varit med ett tag nu och är bolag som kanske inte rört på sig så mycket om man tittar på den faktiska kursutvecklingen såsom Telia Company och bankerna, i alla fall inte på senare år. Men då bolagen ger en hög direktavkastning så verkar totalavkastningen ändock bli konkurrenskraftig över tid. Speciellt under lite sämre börsförhållanden som ifjol då fonden ”endast” backade 0,5 % och många aktiefonder inom kategorin Sverige gick ned betydligt mer.

Som småsparare är det ju svårt att tajma upp- och nedgångar och därav kanske en sådan här produkt kan vara intressant. I alla fall om man ska tro på historiken då indexet levererat en konkurrenskraftig avkastning på lång sikt.

Ni har nyligen gjort revideringar av era innehav i fonden. Vilka bolag har kommit in och vilka har åkt ur?

Revideringen skedde under 5 dagar med start i månadsskiftet feb/mars. ICA samt Swedish Match fick lämna indexet och fonden. In kom Volvo B samt SSAB B. Efter det var indexet likaviktat på 6,67 % i varje innehav.

Fondens utveckling från starten i oktober 2016 till 20 mars 2019.

Du hittar mer om fonder här >

Ovanstående ska inte ses som några investeringsråd utan som information om produkter som ingår i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. ​

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationsbroschyr, faktablad samt information om  fondbolagets ersättningspolicy finns tillgängligt på www.cicerofonder.se.

Tomas Eriksson, Fondförvaltare, Aktiespararna Direktavkastning

LOGGA IN & LÄS MER OM FONDEN

Inte kund ännu?

ÖPPNA KONTO

Cicero Fonder

Ökad avkastning med återinvesterad aktieutdelning

Läs mer om ränta på ränta-effektens påverkan din avkastning >

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.