Kategori Hållbarhet

FN:s klimatrapport larmar om klimatet – leder till grönt rally på börsen

FN:s klimatrapport visar otvetydligt att mänsklig aktivitet orsakar klimatförändringar. Det ledde till ett grönt rally på börsen.

FN:s klimatrapport

På måndagen släppte FN:s klimatpanel IPCC en alarmerande rapport om klimatförändringarna. Rapporten, som kallas ”Den naturvetenskapliga grunden”, sammanfattar forskning inom klimatområdet i syfte att ge beslutsfattare vetenskapligt underlag kring klimatförändringarna. Det är den första i en serie av rapporter om klimatet, varav nästa rapport beräknas släppas i februari 2022.

”Klimatförändringarna är här nu, ingen är säker och det blir värre i en allt snabbare takt”, säger Inger Andersen, chef för FN:s miljöprogram UNEP, på en digital presskonferens om den senaste rapporten.

Det här är huvudbudskapen i FN:s klimatrapport

Larmar om klimatet

I rapporten framgår det att vädret blir mer och mer extremt, havsnivåerna stiger och isarna smälter allt snabbare. Dessutom framgår det att människans utsläpp av växthusgaser otvetydligt förändrar klimatet. Klimataktivisten Greta Thunberg är inte förvånad av innehållet.

”Den bekräftar vad vi redan vet utifrån tusentals tidigare studier och rapporter – att vi är i ett nödläge”, skriver Greta Thunberg på Twitter.

Det är inte för sent

Trots det dystra innehållet visar FN:s klimatrapport att våra handlingar fortfarande kan avgöra det framtida klimatförloppet. Även om det inte går att stoppa en del av effekterna är det inte för sent att vända trenden. Framförallt trycker man på att minskade utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser skulle begränsa klimatförändringarna.

”Vi kan fortfarande undvika de värsta konsekvenserna, men inte om vi fortsätter som i dag”, skriver Greta Thunberg.

Ett koldioxidneutralt Europa – hur påverkar det mina investeringar?

Tiden är knapp

Klimatförändringarna går allt snabbare, enligt rapporten som beskriver att de förändringar som vi har sett i klimatet på senare tid saknar motstycke många århundraden till många årtusenden tillbaka i tiden. Redan inom 20 år beräknas den globala medeltemperaturen ha ökat med minst 1,5 grader.

”Klimatförändringarna är här nu, men vi är också här nu. Och om vi inte agerar, vem kommer att göra det?”, säger Inger Andersen.

Hållbara investeringar – Är det möjligt?

Grönt rally på börsen

Efter FN:s klimatrapport släpptes lyfte flera gröna aktier på börsen. På Stockholmsbörsen har bland annat laddstolpsbolaget Garo och textilåtervinnarbolaget Renewcell handlats upp. Oavsett om det är en ökad miljömedvetenhet eller förhoppningar om vinster som driver på intresset för hållbara investeringar är en sak är säker: hållbarhetstrenden är nödvändig – även inom sparandet.

 

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

FN:s klimatrapporter

Augusti 2021: Delrapport 1 – Den naturvetenskapliga grunden

Februari 2022: Delrapport 2 – Effekter, anpassning och sårbarhet

Mars 2022: Delrapport 3 – Att begränsa klimatförändringarna

September 2022: Syntesrapport

Förnyad energi i Garo-aktien som lyfter till nytt kursrekord

2021-08-12 kl. 11.46

Elinstallationsbolaget Garo, som var en stor kursvinnare under 2020 med en uppgång på över 100 procent, stiger i dag till nytt kursrekord på 173 kronor. Det förra rekordet var på 158,20 kronor och var från 15 februari i år.

(Nyhetsbyrån Finwire)

Läs nyheten >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Nasdaq Green Equity DesignationHandelsbanken delar ut