i kategorin Importerat

Diana, 32 år från Öland, har inte direkt några sysselsättningsproblem utöver sitt arbete inom vården. Med hus och tre barn är det fullt upp från morgon till kväll. Hon vill ha ett enkelt sparande.

Det mesta som har med ekonomi att göra intresserar henne. Hon följer också några ”tjejgrupper” på Facebook med inriktning på aktier och privatekonomi.

Hon fick upp ögonen för våra sparboxar på en föreläsning om sparande och bestämde sig att testa några av dem.

Hur länge har du sparat och vad var det som gjorde att du började spara?

Vid 18 års ålder fick jag ta över ett fondsparande som mina föräldrar haft till mig under min uppväxt. Jag visste inte ett dugg om fonder/aktier/börs osv då men jag blev nyfiken och följde dessa fonders utveckling nästan dagligen i några år. Jag kollade fondernas aktieinnehav och funderade över avgifter och avkastning.

Sen i 20-årsåldern började jag spara regelbundet. Fram tills nu har det bara varit kortsiktigt som hjälpt till att boosta ekonomin för att få ut mer än 0 % i ränta/avkastning. På den tiden jag började spara var det ändå hyfsad ränta på ett bankkonto (runt 2%) men i takt med att räntan sjönk började blickarna dras mot börsen i jakt på högre avkastning.

Varför valde du att börja spara i våra sparboxar?

Jag fick nys om sparboxarna när Therese (Aktieinvest VD) föreläste för oss på tjejkryssningen i början av juni. Jag har varit inne att göra mitt/vårt sparande mer långsiktigt men har inte riktigt haft tiden att sätta mig ner och göra en egen research över vilka bolag jag vill ha i en långsiktig portfölj. När jag gick igenom boxarna så fanns där många intressanta bolag och jag gillar tanken på att någon annan sköter det hela för en överkomlig summa.

Vilka sparboxar valde du?

Framtidsfeministen, PEG the Box, Riskspridaren och Investmentbolag i box.

Hur bestämde du dig för just dem?

Jag ville ha spridning i olika branscher och gärna mycket utdelningsaktier. Som det ser ut nu har jag en liiiiten övervikt i en bransch så kanske att jag kompletterar med ytterligare en box till framöver, nästan alla aktier jag har genom boxarna ger utdelning. Jag ville också ha Framtidsfeministens box, trots att jag inte har riktigt koll på bolagen däri, eftersom jag vill gynna bolag som jobbar för jämställdhet.

Hur sparar du i sparboxarna, månadssparar och/eller engångsinsättningar eller både och?

Hittills har det varit köp genom månadssparande. Jag har även köpt lite extra av vissa aktier som då läggs ihop med de som köpts genom sparboxarna.

Har du något speciellt mål med ditt sparande?

Efter att ha haft olika sparanden för olika saker; barn, pension, hus, bil osv tyckte jag det blev för krångligt. Så i början av sommaren slog vi ihop allt sparande till ett istället. Det ger bättre köpkraft och trots allt så har alla tidigare utspridda sparanden egentligen samma mål. Att betala för något längre fram, barnens körkort, eventuella kontantinsatser, pension, resor osv.

Sparar du hos flera banker/nätmäklare eller har du allt på ett och samma ställe?

Som det är just nu har jag 99 % av sparandet hos Aktieinvest men jag har några småskvättar även hos Avanza, Nordnet och vår vanliga bank. Mest för att jag också tycker det är roligt att köpa/sälja kortsiktigt och då lockar Avanza m.fl gratiscourtage upp till en viss summa. En fördel hos Aktieinvest är att man kan göra andelsköp, dvs. köpa delar av aktier.

Har du några tips till dem som ännu inte börjat spara men verkligen vill komma igång?

  1. I början satsade jag i billiga, ofta nya bolag och gick väl plus/minus 0 egentligen då det lika ofta gick upp väldigt mycket som det gick ner katastrofalt mycket. Nu kan jag ”leka” i mindre, billigare bolag och raketer men jag föredrar stabila, fina bolag både när det gäller kort och lång sikt. Det som avgör är trots allt uppgången i procent och inte att du har råd att köpa massor av aktier. Dvs bli inte rädd för en aktie för att den kostar mycket, du kommer ha igen det på både procent och att dem (oftast) har utdelning dessutom.
  2. Mitt andra råd är att aldrig köpa pga någons köptips utan att ha gjort din egen research.
  3. Men det viktigaste av allt, att BÖRJA! Tiden är din viktigaste faktor, inte att du kan lägga undan tusentals kronor varje månad. Börja spara mindre belopp, bara du kommer igång.

Diana sparar i sparboxarna

(Foto: Privat)

Vill du också börja spara?

Här är sparboxarna >

Sparboxar

Skriv en kommentar