Kategori Okategoriserade

Börsläget med Stefan: ”En svår bild”

Hur ser börsläget ut just nu? Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities, berättar om vad som händer på börsen.

Börsen faller

Filmen är inspelad den 23 mars 2022.

Se videon eller läs utdraget nedan för att ta del av intervjun.

Vad händer på börsen just nu?

”Det är stökigt med många delar som rör sig. Vi har ju konflikten i Ukraina och FED som var betydligt mer hökaktig än väntat här i början av veckan. Dels signalerade man att man ska höja räntan med 25 punkter vid varje möte resten av året. Då fick marknaden en ganska tydlig bild av hur räntehöjningskurvan kommer att se ut. Sedan var FED-chefen Powell ute i veckan och signalerade att det här kanske inte räcker och att man är villig att höja ännu mer ifall inflationen inte kommer ner. Han var ganska tydlig med att inflationen skenat mer än vad de var beredda på. Det signalerar osäkerhet och adderar till att vi kommer att få ökad volatilitet i marknaden. Just nu har vi en stark börs av återhämtningskaraktär. Frågan är om det är en bounce eller en trend uppåt, det återstår att se.”

Läs även ”Börsläget med Stefan: En kraftig sättning”

Hur påverkas aktiemarknaden?

”Det kommer att vara ökad volatilitet i aktiemarknaden. Det har varit en volatil start på året men vi började ju kraftigt neråt och nu har vi fått en viss återhämtning men det ser ut som att vi går mot en svag första halva av 2022. Det bäddar för en bättre utveckling för det andra halvåret, men det är också beroende av hur konflikten i Ukraina och inflationen utvecklas. Ser vi tecken på att inflationen accelererar så kommer det att öka sannolikheten för ytterligare räntehöjningar vilket kommer att vara en motvind för aktiemarknaden. Vi har sett att tech har kommit tillbaka en del efter en extremt svag start på året. Sedan har vi haft en väldigt bra utveckling för en del råvarurelaterade aktier, där olje- och energiaktier har gått bra. Det är en svår bild. Men om vi ser att räntan kommer att fortsätta upp – det är inte kontroversiellt att tro det, frågan är hur mycket – så borde det vara gynnsamt för räntekänsliga sektorer som banker, cykliska bolag och en del råvarurelaterade aktier.”

Hur kan man tänka kring sitt sparande?

”Som småsparare ska man ha en diversifierad portfölj och fortsätta med sitt månatliga sparande, komma in över tid, inte gå all in vid ett specifikt tillfälle och ha en exponering mot flera sektorer, förslagsvis en del räntekänsliga sektorer, för resten av det här året i alla fall.”

Läs även ”Aktieanalys: Vad händer i techsektorn?”

Månadsspara i aktier

Ibland är det enklare att börja spara i något färdigpaketerat och få riskspridning från första köpet. Då kan våra sparboxar vara något för dig. Till exempel kan du månadsspara i sparboxar med svenska investmentbolag, techaktier eller jämställda bolag.

Starta ditt sparande

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Marcus HernhagFörändringar i sparboxarna 2023