Kategori Okategoriserade

Konjunkturen, handelstullar och sommarbörsen

Christoffer Ahnemark och Carl Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararen, berättar vad de tror om sommarbörsen, handelstullarna och om de har några favoritaktier just nu.

Hur ser ni på börsläget just nu?

Vi kan konstatera att marknadsklimatet är fortsatt svajigt och att börsen har svårt att ta sig vidare norrut. Sedan årsskiftet har volatiliteten på marknaden ökat betydligt, främst på grund av stigande marknadsräntor och minskad likviditet från centralbankshåll.

I den positiva vågskålen finner vi en alltjämt stark konjunktur med en god BNP-tillväxt på aggregerad global basis tillsammans med en stark vinsttillväxt hos bolagen. Detta är givetvis positivt då det, som bekant, är vinster som på sikt driver utvecklingen i en aktie. I och med den relativt svaga börsutvecklingen i samklang med stigande vinster har också värderingarna på börsen kommit ner till mer attraktiva nivåer.

Samtidigt ser vi ett antal orosmoln som stör börsbilden för tillfället.

Handelstullar: Handelsretoriken har återigen skruvats upp, vilket spätt på oron kring ett eventuellt handelskrig. Nya tullar har aviserats från amerikanskt håll där såväl Kina som Europa svarat med samma mynt.

Vi får hoppas att den gode Trump snart nöjer sig på handelsfronten och istället blir ”Mr Nice Guy” igen lagom till det kommande mellanårsvalet. Om inte riskerar det att få stora negativa konsekvenser för världsekonomin framöver.

Räntor: Marknaden tenderar att bara kunna fokusera på en sak i taget och oron kring högre inflation och räntor i USA har i princip försvunnit senaste månaderna. Risken finns dock att vi kommer se högre inflation i USA än vad som är inprisat på marknaden i nuläget.

Bland de amerikanska småbolagen, som utgör den breda ekonomin, är exempelvis löneökningstakten på rekordhöga nivåer. Investeringstakten hos bolagen är också fortsatt hög vilket innebär att vi kan räkna med en stark efterfrågan på arbetskraft och därmed även möjligheten till ytterligare löneinflation. Högre inflationsförväntningar med stigande marknadsräntor till följd skulle vara negativt för börsen.

Konjunkturen: Medan utsikterna för USA är fortsatt ljusa och den konjunkturella medvinden fortsatt god, tycks det inte längre gälla för Europa. Ska vi tro prognosmakarna har europeisk ekonomi peakat, en tes som stöds av nedåtgående ledande ekonomiska indikatorer.

Det här är negativa nyheter för många av våra svenska cykliska bolag på Stockholmsbörsen med exponering mot Europa.

Ni har många spännande innehav i det populära formatet Korta Portföljen på Aktiespararnas hemsida. Finns det några specifika sommaraktier som ni gillar extra mycket just nu?

Givet alla oroshärdar ute i världen gillar vi för tillfället mer defensivt orienterade aktier. Bland sommarfavoriterna finns fastighetsbolagen Hufvudstaden och Wihlborgs. Båda bolagen är mycket välskötta, där fastighetsförvaltningen sker med hjälp av små, men kostnadseffektiva organisationer i närhet till kunden.

Geografiskt är bolagen verksamma på olika delmarknader i Sverige. Hufvudstaden fokuserar uteslutande på Stockholms och Göteborgs innerstad, medan Wihlborgs är marknadsledande i Öresundsregionen och har några fastigheter i Köpenhamn.

Den underliggande efterfrågan är stark i båda bolagen med i princip obefintliga vakanser och goda möjligheter till hyreshöjningar. Räntan har stigit utomlands, men ligger kvar på historiskt låga nivåer i Sverige, inte minst sett till STIBOR och 5- och 10-årsräntan. Värderingen på börsen har dock kommit ned i spåren av en allmän bostadsoro och båda aktierna handlas nu nära boken (p/bv nära 1), vilket vi gillar.

Utdelningshistoriken – med gradvist stigande utdelningar år efter år – är även exceptionell i båda bolagen. Men varken Hufvudstaden eller Wihlborgs får samma uppmärksamhet av utdelningsinvesterare som till exempel Castellum får.

Allt som allt, lockar mixen av kvalitativ substans, hög förutsägbarhet i intäkter och resultat, värderingen samt de goda marknadstrenderna.

Tack för intervjun Christoffer och Carl Henrik!

 

Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Christoffer Ahnemark och Carl Henrik Söderberg, analytiker på tidningen Aktiespararen

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.