Kategori Okategoriserade

Bästa aktierna 2023

Hur kan man tänka vad gäller investeringar för 2023 – och vad ska man hålla utkik efter?

nyhetsbrev_orolig_bors
Årets fattigaste månad är äntligen över. Hur kan man tänka vad gäller investeringar 2023 och vad ska man hålla utkik efter? Paretos analytiker ger sin syn på olika sektorer för 2023 och vi tar även inspiration av Barron's årliga lista med bästa aktierna för året.

Ingen kan såklart garantera hur utvecklingen kommer se ut framåt. Baserat på året som gått kan Pareto Securities analytiker dock ge sina analyser av förutsättningarna i olika sektorer för 2023. Vad tror de kommer hända under investeringsåret 2023 när det kommer till bank-, cleantech- och verkstadssektorn?

Bästa svenska aktierna 2023

Verkstadssektorn har haft en stark utveckling där Paretos analytiker Anders Roslund tror på en mild konjunkturavmattning. ABB kan överraska och har en bra marginal. Bolaget Munthers går snabbt framåt och Volvo samt Sandvik är bra bland de lågt värderade bolagen. Det har dock gått lite för snabbt inom verkstad så man kan fundera över om man snarare ska behålla aktierna istället för att köpa nya i bolagen.

Inom sektorn Cleantech syns en återhämtning efter ett tufft år och det ser ut att finnas många möjligheter. Orren är ett exempel som skapat ett nytt spännande renewal-bolag och avgiftat sina oljetillgångar förklarar Niclas Wahlström, analytiker på Pareto.

Banksektorn har gått urstarkt under 2022, pådrivna av de högre räntorna. Kristin Dahlberg, analytiker på Pareto menar att för bankerna gäller ökat räntenetto och rätt god kreditkvalitet. Det finns stora kapitalbuffertar hos bankerna och de kan låna pengar till privata sektorn. Bankerna kommer att gynnas av ökade intäkter 2023. Analytikerna föredrar banker som har lägre exponering mot fastigheter.

Analytikernas citat kommer från filmer som spelades in mellan den 12-14 december 2022.

Se filmerna >

Vill du börja månadsspara i aktier och fraktioner?

Med Aktieinvests spartjänst Andelsorder kan du köpa aktier och fraktioner till ett belopp som du själv bestämmer (minst 100 kr per bolag). Du kan både göra engångsinvesteringar eller sätta upp ett månadssparande. På det viset kan du börja investera i dyra och eftertraktade aktier som till exempel Amazon och Alphabet Inc.

Bästa utländska aktierna 2023

Ekonomitidningen Barron’s listar de bästa aktierna 2023 och på listan för de tio favoriterna är det bara Amazon och Berkshire Hathaway som även var med på listan för bästa aktierna 2022. ​​Det är fjortonde året i rad som Barron’s listar sina favoriter och i år är det en blandning av välbekanta techgiganter och lite mer okända bolag med eventuell potential.

Enligt Barron’s artikel slog årets favoriter det breda indexet S&P 500 med råge. Totalt resulterade Barron’s favoriter för 2022 minus 1,7 procent i avkastning jämfört med S&P 500 som landade på minus 12,1 procent. Den som gick sämst var Amazon på minus 46,1 procent men trots det är det en aktie att tro på 2023. Amazon har haft ett tufft 2022 men Barron’s anser att 2023 kommer bli ett bättre år då de kapar kostnader och blir mer effektiva i sin verksamhet efter att ha satsat över 80 miljarder på sin infrastruktur senaste åren.

Världens dyraste aktie fortsätter leverera

Techgiganten Alphabet finns även med bland Barron’s lista på bästa aktierna att äga 2023. Även här motiverar tidningen aktieköpet med att Alphabet kommer bli mer effektiva under året. Inom banksektorn har Barron’s med Bank of America på sin nya favoritlista. Aktien har haft ett tufft 2022 men anses för billig och det kan därmed finnas en tydlig uppsida under 2023. En annan aktie som finns med är världens dyraste aktie, Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway. Investmentbolaget har gett en positiv avkastning om 5 procent under 2022.

Vill du spara i världens dyraste bolag till en rimlig kostnad?

Ibland är det enklare att börja spara i något färdigpaketerat och få riskspridning från första köpet. Då kan sparboxar vara något för dig. Du slipper förvaltningsavgifter och betalar en fast månadskostnad på 20 kr/månad oavsett hur mycket du sparar i boxen (10 kr/månad om du även är medlem i Aktiespararna). Det är enkelt att sätta upp ett månadssparande i sparboxarna, med start från 500 kr/månad.

Om du är intresserad av aktier som kan vara svåra att få tillgång till på grund av det höga priset finns sparboxen Dyrgripar. Med Dyrgripar sparar du i sju av världens dyraste bolag. Sparboxen innehåller bolagen A.P. Møller – Mærsk B, Alphabet Inc A, Amazon, Berkshire Hathaway Inc A, Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli AG och Hermes International SCA.

För att köpa aktier och fraktioner eller investera i en sparbox behöver du först öppna ett konto hos oss. Det tar bara 3 minuter (och är helt gratis).

Öppna konto

Du hittar fler sparboxar här >

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Sparboxarnas utveckling 2021Månadsspara direkt i investmentbolag