Kategori Okategoriserade

Arabesque Systematic – hållbarhetsfond med big data och AI som bas

Studier visar att företag som presterar bra inom hållbarhetsområdet också får bättre avkastning. Därför är det extra roligt att vara först i Sverige med fonden Arabesque Systematic.

Vi har träffat Maria Mähl som är ansvarig för Arabesque i Sverige och tagit reda på hur de ser på hållbarhet och använder Artificiell Intelligens (AI) och Big Data i investeringsprocessen.

Er hållbarhetsfond, Arabesque Systematic, är en global aktiefond som vi nu har tagit in i vårt fondsortiment. Vad är unikt med fonden?

”Vi integrerar hållbarhetsdata från början genom att dagligen dammsuga världen på information och nyheter om bolagen genom vårt hållbarhetsverktyg S-Ray som analyserar mer än 150 miljoner datapunkter från över 50 000 informationskällor.  Efter det så fortsätter vi med en finansiell och teknisk analys. Vi har också byggt in ett automatiskt riskverktyg som fungerar som så att om marknaden går ned så omallokerar fonden till likvida medel för att förhindra förluster. På samma sätt kan de likvida medlen investeras i marknaden när den går upp igen.”

Skiljer den sig från andra hållbarhetsfonder och vilken sparare tror du att den kan intressera?

”Fonden passar dem som vill ha en genuint hållbar fond där hållbarhet används för att skapa avkastning, och inte något som görs halvhjärtat bara för att hållbarhet blivit ett modeord de senaste åren. Just riskverktyget som automatisk omfördelar till likvida medel om marknaden går ned gör att fonden också passar privatkunder som inte vill eller kan bevaka marknaden hela tiden.”

På vilket sätt är investerar fonden hållbart?

”Vi utvärderar hur hållbara bolagen är i två steg och ger dem poäng från en skala 0-100. Först enligt FN:s principer för hållbara bolag, s.k. Global Compact, som har fyra övergripande principer om mänskliga rättigheter, miljö, arbetares rättigheter och anti-korruption. De här principerna gäller för alla bolag oavsett bransch. Vårt nästa steg är ESG som står för Environmental, Social och Governance och utvärderar bolaget på parametrar inom miljö, sociala och styrningsfrågor utifrån det som är relevant för den sektor bolaget är verksamt i och relaterat till framtida finansiell avkastning.”

Varför ska man investera i hållbara bolag?

”Idag finns data som bevisar att bolag som presterar bättre inom hållbarhetsområden som är relevanta för deras kärnverksamhet också är mer lönsamma. Så frågan är snarare varför man inte ska göra det!”

Arabesque är ett relativt nystartat bolag inom kapitalförvaltning med en ny approach till investeringar. Berätta lite om hur ni använder Artificiell Intelligens och Big Data?

”Vårt mål är att alla ska kunna spara hållbart och att det ska vara finansiellt attraktivt för alla. Att våra besparingar inte bara är ett sätt att tjäna pengar utan också något man kan vara stolt över hur det gjordes. Just hållbarhet är en av de största trenderna inom finansbranschen idag, artificiell intelligens och machine learning är den andra. Vi kombinerar dessa och vårt team består av experter inom olika områden som finans, matematik, datavetenskap och hållbarhet. För oss är det självklart att alltid integrera hållbarhet och göra det från början av vår investeringsprocess.

Vi använder oss av kvantitativa metoder och datasystem genom machine learning och big data. Våra system använder sig av mer än 100 miljarder datapunkter i sina beräkningar. (Det är lite som i flygbranschen, för tjugo år sedan flög piloten planet. Idag flyger datorerna planet och piloterna övervakar datorerna.)”

Historiskt har finansmarknaden ibland raljerat kring att hållbara investeringar inte är lika lönsamma och ger lika bra avkastning som andra investeringar. Vad säger du om det?

”I Sverige var vi tidigt ute med etiska investeringar som de kallades för tjugotalet år sen. Ofta handlade det om exkluderingar av vissa branscher såsom alkohol och tobak snarare än att titta på hur hållbara bolagen var. Idag vill vi utvärdera hur pass hållbara bolagen är – oberoende bransch – för att vi vet att det påverkar avkastningen. Men det är först på senare år som vi har data som visar på en positiv korrelationen mellan hållbarhet och lönsamhet. Idag har vi även den största tillgången på data i mänsklighetens historia samtidigt som vi har nya och mer sofistikerade verktyg att använda den här datan t.ex. genom machine learning. Idag är det de som inte använder hållbarhetsdata som halkar efter. Samtidigt har kostnaden för att använda hållbarhetsinformation i förvaltarnas investeringsprocess har gått ner, vilket tidigare har varit ett argument för varför avgifter på hållbara fonder ibland varit högre. Idag ska det inte vara dyrare att spara hållbart.”

Det pratas mycket om hållbarhet. Vad betyder hållbarhet för dig?

”Vi kan alla – och måste – bidra till en mer hållbar värld. Ta till exempel klimatförändringar, det är på riktigt. Sparande innebär makt. Med våra sparpengar kan vi alla vara med och påverka till att bolagen tar större ansvar. Och samtidigt kan vi tjäna pengar på det, vad kan vara bättre?”

Logga in och läs mer

Är du inte kund ännu? Öppna en depå >

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Maria Mähl, ansvarig för Arabesque Sverige

Arabesque Systematic

En global aktiefond som bygger på hållbarhetsdata från verktyget S-Ray.

Fondtyp: Global aktiefond

Förvaltningsavgift: 0,82 %

KÖP

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.