i kategorin Krönikor & Intervjuer
Vi har intervjuat Marcus Hernhag, författare till boken "Den enkla vägen hitta tillgångarna som gör dig rik", om varför man ska spara i olika finansiella tillgångar samt hur man kan tänka om man vill bygga en portfölj med dessa tillgångar.

Du har nyligen släppt din sjätte bok om sparande, ”Den enkla vägen hitta tillgångarna som gör dig rik”. Boken har ett bredare perspektiv än dina tidigare böcker och den skiljer sig också mot många andra böcker om sparande då den utgår från vår viktigaste tillgång – tid. Vad betyder tid för dig?

”Att ha tid är att ha frihet och möjligheter. Bara om vi har tid kan vi lära oss det vi behöver i livet, nå våra mål, bygga en förmögenhet. Att spara tid genom att vara effektiv eller jobba smart är viktigt, för tid är den enda tillgång som vi får allt mindre kvar av ju äldre vi blir.”

I boken skriver du om olika finansiella tillgångar som man kan spara i. Vilka finansiella tillgångar finns det att investera i som småsparare och varför ska man fördela sitt sparande mellan dessa tillgångar?

”Utvecklingen under mars 2020 där börsen rasade 35 procent på en månad visar hur bra det är att inte ha precis allt i aktiemarknaden.

Att ha likvider och någon form av extra trygg ränteexponering gör att i alla fall det tillgångsslaget inte faller lika mycket. Råvaror som guld stod emot bra i coronakrisen. Att i börsras kunna vikta om mellan tillgångsslagen och öka i aktier kan vara just guld värt.”

Så bör du agera när börsen går ner >

Om man vill bygga sin egna portfölj med sparande i nämnda tillgångar, hur ska man då tänka kring fördelningen mellan olika tillgångar och placeringshorisonter?

”Upp till 75 procent tycker jag vi kan ha i aktier, i alla fall om vi har 10 år eller mer till pensionsålder. Resten i den egna bostaden, räntekonton, och möjligen också lite råvaror. Räntekonton ger ingen avkastning som slår inflationen, men bevarar ändå värdet någorlunda och kapitalet är lättillgängligt. Det är ett individuellt val hur mycket krigskassa du behöver som reserv för att må bra av aktiesparande. I boken ger jag olika förslag på portföljer och fördelningar, men du måste testa dig fram över tid och hitta det som passar dig. Precis som med att hitta en aktiestrategi.”

För den som har en längre placeringshorisont eller önskar ta högre risk, kan den bygga en portfölj med olika aktier och aktiefonder som bygger på teorin om de olika tillgångsslagen?

”En bra grund i en aktieportfölj är investmentbolag och ni har två olika sparboxar (Investmentbolag i box och Svenska investmentbolag) för just det. Historiskt sett har investmentbolagen slagit genomsnittet av jämförbara aktiefonder samt börsindex och troligen fortsätter de göra det. Om du vill köpa aktierna direkt välj i första hand de som har stor substansrabatt. Investor är ett exempel på det och de är också det största investmentbolaget på Nasdaq Stockholm. Annars gillar jag stabila utdelningsaktier. Exempel på bolag som höjde utdelningen genom coronakrisen i år är fastighetsbolag som Castellum och mjukvarubolaget Vitec. Ett klart styrketecken!”

This is the top

Illustration över börsens långsiktiga tillväxt.

Tänk också på att inte lyssna på alla som varnar för att toppen är nådd. Den är aldrig nådd för gott om vi har en bra aktiestrategi och investerar i bolag som gynnas av samhällets utveckling. Lite riskspridning på det och gärna också stigande utdelningstrender så kommer du långt. Det viktigaste i en börskrasch är att inte permanenta förlusterna, utan undvika hög belåning och hålla hoppet uppe. Bra bolag kommer att överleva.”

Vill du läsa boken ”Den enkla vägen hitta tillgångarna som gör dig rik”?

På Marcus Hernhags hemsida kan du läsa mer om boken samt var du kan köpa boken.

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

2020-05-11

Aktier som nämns i texten:

Sparboxar som nämns i texten:

Det här kan du göra hos oss

Vill du komma igång med ett enkelt sparande? Hos oss kan du handla med aktier och fonder, precis som hos din bank, fast ändå inte.

Sparar du genom vår unika tjänst Andelsorder får du ett automatiserat sparande. Vi bevakar nyemissioner och återinvesterar dina utdelningar gratis. Du kan få dina aktier rösträttsregistrerade till bolagsstämmor med automatik. Och du kan månadsspara direkt i aktier som du valt ut.

  • Få utdelningar återinvesterade gratis

  • Spara tillsammans i en aktiesparklubb

  • Spara till barn eller barnbarn

  • Månadsspara direkt i både aktier och fonder

Skriv en kommentar

Smartbox