i kategorin Krönikor & Intervjuer

I juni i år var vi med på en aktiekryssning för tjejer. Maria är en av dem som var där och som gärna delar med sig av hur hon tänker när hon sparar i aktier och fonder. 

Vem är du?
– Maria Bengtsson heter jag, 30 år från Göteborg. Gillar det goda i livet dvs mat, vin och resor, gärna i kombination. När jag inte utforskar världen jobbar jag som Sommelier och restaurangchef i Göteborg. 

Hur länge har du sparat i aktier och/eller fonder?
– Jag har egentligen alltid varit intresserad av att se utvecklingen av mina fonder. När jag var yngre hade jag familj som sparade i fonder i mitt namn och jag älskade att hänga med i kurserna där. Så det blev naturligt för mig att börja månadsspara i fonder direkt när jag fick mitt första heltidjobb när jag var 20 år. Först för ett halvår sedan tog jag steget att spara mer i aktier istället, inte en dag för sent. Önskar jag hade börjat tidigare med aktier. 

Hur sparar du? 
– I mina fonder månadssparar jag mest, men det händer ibland att det blir några extraköp. I aktierna är det enbart engångsköp än så länge. 

Föredrar du aktier eller fonder?
– Nu när jag är mer insatt i aktiemarknaden så föredrar jag först och främst aktier pågrund av att jag slipper förvaltningsavgifter och kan satsa mer på företag jag själv gillar och tror på. Men har även kvar en del fonder för att få en bra riskspridning i mitt sparande. 

Hur tänker du när du sparar?
– Jag tänker både kort- och långsiktigt i mitt sparande och har några olika portföljer för detta. Men gemensamt för alla företag jag investerar i är att Jag tror på deras produkt och affärsidé och kan stå för deras värderingar. Jag lyssnar inte så mycket på vad andra tycker och tänker utan litar mer på mina egna analyser. 

Vad sparar du till?
– Jag har olika mål med mina olika portföljer. Största delen av mitt sparande har jag för framtiden, för att kunna välja om jag verkligen vill jobba till jag är 67 (eller vad nu pensionsåldern ligger på när det är dags) Jag vill kunna ha den friheten i framtiden att bestämma om jag vill jobba heltid eller kanske inte alls. Har även andra portföljer till resor och nöjen som jag utnyttjar lite då och då. För mig är det även viktigt att leva i nuet.

Vad tycker du är viktigt att tänka på när man investerar pengar på börsen?
– Viktigt att tänka på när man investerar är självklart att kunna klara sig utan pengarna om det skulle gå fel. Det är också viktigt att ha mål i sitt sparande och en strategi att följa, så man vet hur man ska agera i upp och nedgångar redan innan det händer.

Vilken produkt eller tjänst hos Aktieinvest föredrar du? 
– Det jag tycker är mest intressant av Aktieinvest produkter är andelsorder och sparboxar, det kan underlätta sparandet för många tror jag.

Vilka är dina tips till andra aktie-och fondintresserade sparare?
– Mina tips är egentligen bara att skaffa sig så mycket kunskap som möjligt och låt bli att påverkas för mycket av andra, utan gå på vad din egen kunskap säger är rätt eller fel. Och låt inte känslor ta över i upp och nedgång.

Maria Bengtsson, privat bild

Skriv en kommentar