i kategorin Nyheter

Självklart är det klokt att hålla ett öga på sina investeringar. Men om du är långsiktig, dvs tänker ha dina pengar investerade under flera års tid så behöver du inte logga in på din depå varje dag och se hur det går.

Hålla koll på aktier

Håll istället dina aktie- och fondval i bakhuvudet och reagera på nyheter och händelser som kan ha påverkan på dina investeringar. Till exempel kan vädret och bomullspriset påverka dina aktier i klädföretag som H&M eller Lindex. Framsteg inom alternativ energi kan påverka dina Fortum-aktier och en ny aktör inom ljudböcker som marknadsför sig aggressivt och vinner marknadsandelar påverkar ditt sparande i Storytel-aktien. Kanske stöter du på nya fenomen eller företag i din vardag som du också vill investera i – glöm då inte att lägga till dem på din lista över aktier att köpa.

Aktiemarknaden svänger

Även stora ekonomiska händelser i Sverige och övriga världen bör du som sparare hålla ett öga på. Händelser såsom omröstning om Brexit i Storbritannien, presidentval i USA och negativ ränta i Sverige är några exempel som ofta påverkar aktiemarknaderna. Du som sparar dina pengar i aktier eller aktiefonder påverkas ju alltid av aktiemarknaden och därmed också av dessa händelser.

Kom dock ihåg att aktiemarknaden kan svänga kraftigt på kort sikt och göra att värdet på ditt sparande kan påverkas, men efter kraftiga nedgångar kan börsen återhämta sig igen som att ingenting har hänt. I vissa fall kan det ta några dagar och i andra fall kan nedgångar vara flera år. Det är därför man brukar prata om att pengar man investerar i aktier och aktiefonder ska man kunna avvara i ca 5-7 år i det fall att en kraftig nedgång skulle ske. Självklart kan man i andra fall göra fina vinster under kortare tidsperioder. Långsiktighet är dock alltid att föredra, och har du investerat i aktier som ger utdelning så får du ju varje år också en utdelning på köpet, vilket inte är så tokigt.

Vilka aktier ska jag välja?

Många tycker att det är svårt att välja aktier och själv analysera både bolag och vad de är värda. För att hjälpa dig har vi skrivit en artikel ”Vilka aktier ska jag välja?” om bland annat val av aktier, portföljstorlek och risker.

Bli kund eller logga in för att sätta ihop din egen mix av aktier

LOGGA IN

Genom att spara i Andelsorder sprider du riskerna, du kan välja mellan svenska och utländska aktier och minsta belopp att köpa för är 100 kronor per aktie/bolag.

Läs mer om Andelsorder!

Skriv en kommentar