Kategori Sparande

Varför är det så svårt med aktier?

Varför är det egentligen så svårt att komma igång med ett aktiesparande? Varför tycker alla smarta människor, som kan lära sig och utföra i princip allt annat, fortfarande att aktier är helt omöjligt att begripa sig på? Att komma igång och att välja aktier att investera i är ofta oövervinnerligt svårt. Om detta får jag mail, sms, middagsinbjudningar och andra varianter av rop på hjälp varje vecka.

Sparguiden

För att hjälpa alla som vill spara i aktier, men inte vill lägga ner stor del av sin fritid på att följa aktier, så har vi tagit fram nio färdiga sparboxar. Man kan lägga upp en månadsdragning det vanliga bankkontot direkt in i sparboxen, sen sköter det sig själv. Varje månad köper du alltså enligt sparboxens aktier och fonder.

Till sparboxarna

Vi har också delat in dem i tre kategorier (också utifrån våra vänner och bekantas typ av frågor och krav): Kom igång, special och aktenörderi. Vill man göra det enkelt för sig, spara i en box då tar man en kom igång-sparbox. Brinner man för jämställdhet väljer man Framtidsfeministens sparbox och är man intresserad av aktier, värderingar och teorier så bör man slänga ett öga på våra boxar för aktienördarna. I flera av boxarna hittar man också utländska aktier vilket kan vara lite kul. Alla har mellan 5-9 innehav, med andra ord en helt ok riskspridning.

Det känns extra kul att både nybörjare och mer avancerade sparare hört av sig under den senaste veckan och hyllat sparboxarna. Det känns som att vi faktiskt lyckats skapa boxar både för min syrra och för aktiebloggarna. Och alla däremellan.

Kan inte ta åt mig all ära för boxarna själv såklart utan innehållet och många av idéerna har kollegorna på Aktieinvest stått för. Vår vice VD Mikael har varit arkitekt för själva aktievalen. Hur han har tänkt, hur kriterierna ser ut och vad som är unikt med varje box kommer han att blogga om här i vår blogg under våren. Håll utkik efter det. Under tiden tycker jag att du ska välja en sparbox och köra igång. Själv har jag inte kunnat hålla mig utan börjat månadsspara i tre av dem. Kanske blir det en fjärde idag…

/Therese

PS. Här hittar du alla våra sparboxar.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.