Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.
 Kategori Sparande

Tack för allt, Börshajen!

Igår fick jag tala på Hovets stora scen inför väldigt många tusen människor. Det var Andra Farhad, den så kallade Börshajen som levererade sin dröm – att genomföra Sveriges största sparevent: Börshajen Academy. Och där fick jag vara med på ett hörn och hålla en Crash course i aktier. Otroligt roligt!

För er som inte hade chansen att delta igår så tänkte jag bjuda på kontentan av mitt föredrag. Detta är perfekt läsning för dig som vill komma igång med aktier, få lite kött på benen och få mina bästa tips och tankar kring aktiespararande.

Du kan förändra din framtid – ha råd med dina drömmar

Det här med ekonomi är knivigt. Vi föds alla med olika förutsättningar. Vi utbildar oss, eller inte. Vi får en låg eller hög lön och vi gnetar på fram till pensionen.

Ofta tittar man på alla sina yttre förutsättningar och skyller på dem när vi tycker att vi har för lite pengar att röra oss med.

Jag tycker att det är bättre att lägga tid på sådant vi kan påverka. Tänk istället att du har alla förutsättningar att påverka din framtida ekonomi. Strunta i ärvda pengar, om din kompis tjänar mer än dig. Fokusera på vad du kan göra med de pengar du har istället.

Sparar du smart kan du påverka din framtid. Rejält. Ta chansen!

Här kommer mina fem bästa tips:

  1. Spara! Spara så mycket du kan. Ju mer du sparar idag – desto längre tidshorisont får dina sparpengar på börsen, vilket gör att de har chansen att växa mer. Och! Varje krona räknas. Sikta gärna på att spara 10% av din lön – alltid, även då du får en löneförhöjning.
  2. Risk är något fint. Risk hänger ihop med avkastning och avkastning vill vi ju alla ha. Våga därför spara ditt långsiktiga sparande i aktier och aktiefonder. Den totala risken minskar du genom att vara långsiktig och investera i flera bolag.
  3. Månadsspara alltid. På så sätt så blir ditt sparande av 12 gånger per år. Du kan strunta i toppar och bottnar på börsen och slipper bli smittad av psykologin kring börsen.
  4. Välj dina bolag med omsorg. Se till att du förstår verksamheten. Då vet du vad bolagen och aktien kan komma att påverkas av. Fundera också på de trender i samhället som du tror på. Och glöm inte att investera i hållbara bolag. De är mer lönsamma!
  5. Det är lätt att skjuta fram dagen för när man ska komma igång med sitt sparande. Som Alfons Åberg finns det hundratals ursäkter för att inte göra idag utan tänka att man ”ska bara”. Sluta genast vara Alfons och börja – gör det bara. Du kommer att lära dig mer eftersom.

Slutligen – vilken framtid drömmer du om?

Glöm inte att också drömma om din framtid, sätt mål som du längtar efter och som pengar kan göra möjliga. Hur vill du ha det som pensionär? Om 10 år eller om 20?

Gör en plan idag, och kom igång med sparandet nu.

Vill du bli börja spara hos mig och oss på Aktieinvest (klart du vill ; ) så gör du det här.

Är du nyfiken på sparappen Spira som vi och Collector Bank tagit fram hittar du den i AppStore och Google Play och mer info här.

Lycka till med sparandet!

/Therese

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.