Kategori Sparande

Tack för allt, Börshajen!

Igår fick jag tala på Hovets stora scen inför väldigt många tusen människor. Det var Andra Farhad, den så kallade Börshajen som levererade sin dröm – att genomföra Sveriges största sparevent: Börshajen Academy. Och där fick jag vara med på ett hörn och hålla en Crash course i aktier. Otroligt roligt!

För er som inte hade chansen att delta igår så tänkte jag bjuda på kontentan av mitt föredrag. Detta är perfekt läsning för dig som vill komma igång med aktier, få lite kött på benen och få mina bästa tips och tankar kring aktiespararande.

Du kan förändra din framtid – ha råd med dina drömmar

Det här med ekonomi är knivigt. Vi föds alla med olika förutsättningar. Vi utbildar oss, eller inte. Vi får en låg eller hög lön och vi gnetar på fram till pensionen.

Ofta tittar man på alla sina yttre förutsättningar och skyller på dem när vi tycker att vi har för lite pengar att röra oss med.

Jag tycker att det är bättre att lägga tid på sådant vi kan påverka. Tänk istället att du har alla förutsättningar att påverka din framtida ekonomi. Strunta i ärvda pengar, om din kompis tjänar mer än dig. Fokusera på vad du kan göra med de pengar du har istället.

Sparar du smart kan du påverka din framtid. Rejält. Ta chansen!

Här kommer mina fem bästa tips:

  1. Spara! Spara så mycket du kan. Ju mer du sparar idag – desto längre tidshorisont får dina sparpengar på börsen, vilket gör att de har chansen att växa mer. Och! Varje krona räknas. Sikta gärna på att spara 10% av din lön – alltid, även då du får en löneförhöjning.
  2. Risk är något fint. Risk hänger ihop med avkastning och avkastning vill vi ju alla ha. Våga därför spara ditt långsiktiga sparande i aktier och aktiefonder. Den totala risken minskar du genom att vara långsiktig och investera i flera bolag.
  3. Månadsspara alltid. På så sätt så blir ditt sparande av 12 gånger per år. Du kan strunta i toppar och bottnar på börsen och slipper bli smittad av psykologin kring börsen.
  4. Välj dina bolag med omsorg. Se till att du förstår verksamheten. Då vet du vad bolagen och aktien kan komma att påverkas av. Fundera också på de trender i samhället som du tror på. Och glöm inte att investera i hållbara bolag. De är mer lönsamma!
  5. Det är lätt att skjuta fram dagen för när man ska komma igång med sitt sparande. Som Alfons Åberg finns det hundratals ursäkter för att inte göra idag utan tänka att man ”ska bara”. Sluta genast vara Alfons och börja – gör det bara. Du kommer att lära dig mer eftersom.

Slutligen – vilken framtid drömmer du om?

Glöm inte att också drömma om din framtid, sätt mål som du längtar efter och som pengar kan göra möjliga. Hur vill du ha det som pensionär? Om 10 år eller om 20?

Gör en plan idag, och kom igång med sparandet nu.

Vill du bli börja spara hos mig och oss på Aktieinvest (klart du vill ; ) så gör du det här.

Är du nyfiken på sparappen Spira som vi och Collector Bank tagit fram hittar du den i AppStore och Google Play och mer info här.

Lycka till med sparandet!

/Therese

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.