Kategori Sparande

Ta rygg på proffsen – investera i investmentbolag

Att spara i investmentbolag är en strategi som ger många fördelar och passar lika bra för nybörjaren som för den som varit med på aktiemarknaden ett tag.

Vad är ett investmentbolag?

Investmentbolagens affärsidé är att äga och utveckla ett flertal andra noterade och onoterade bolag. Detta medför att en investering i ett investmentbolag, gör dig indirekt ägare till de aktierna som investmentbolaget äger. Proffsen gör alltså jobbet åt dig, samtidigt som du sprider riskerna genom indirekt investering i flera bolag. Kan det bli bättre? Ja, vänta så ska du få se.

En vinnande strategi?

Jag fastnade tidigt för investmentbolag och fördjupade mig i dem i samband med mina uppsatser på universitet. Fördelarna att investera i dessa bolag visade sig vara många. Ledningen i investmentbolagen är experter på att investera, utveckla och inte minst sälja bolag. Investmentbolagens strategier stämmer väl överens med min egen investeringsfilosofi. Ett antal aktieinnehav i portföljen som är långsiktiga och några  som hålls under en kortare tidsperiod.

Ska man lyckas på börsen så ska man inte krångla till det. Spara långsiktigt och sprid riskerna i flera bolag. Då är investmentbolag ett bra alternativ.

Som att investera i en fond?

Att spara i investmentbolag kan jämföras med att investera i en fond. Men med några viktiga skillnader.  En är att fonder är reglerade och har ett minsta tillåtna antal aktieslag, medan investmenbolag själv bestämmer över antalet aktieslag som de vill äga.

En annan viktig skillnad är avgiften för förvaltningen. En aktivt förvaltad fond tar ut en årlig avgift som i genomsnitt uppgår till 1,21 % för svenska aktiefonder och 1,76 % för utländska aktiefonder1 medan investmentbolag har en förvaltningskostnad för att förvalta sina innehav som är väsentligt lägre.

Förvaltningskostnad för de tre största svenska investmentbolagen 2016:

För de tre största investmentbolagen i USA2 är förvaltningskostnaden än lägre.

Handla till rabatt

En fördel med investmentbolag är att man kan köpa dem med rabatt, dvs till ett lägre pris än om man skulle köpt var och en av de bolag som ingår i investmenbolaget. En anledning till det kan vara att man som investerare inte tror på alla bolag i investmentbolagens portfölj och därför vill ha en rabatt. Men se upp! Ibland kan man få betala en substanspremie när man investerar i investmentbolag, dvs man köper investmentbolaget till ett högre pris än om man skulle köpa de underliggande bolagen själv. För stora substanspremier bör man se upp för, vem vill betala 120 kr för en 100-lapp?

Den sista mars 2017 uppvisade de tre största svenska investmentbolag följande rabatt/premie:

Investmentbolag i box

Vill du ta rygg på proffsen och utnyttja nedan fördelar, då kan en investering i investmentbolag vara ett bra alternativ.

  • Låter proffsen göra jobbet
  • Sprider riskerna
  • Investerar genom innehaven i onoterade papper.
  • Möjlighet att investera till rabatt
  • Låg förvaltningskostnad

Aktieinvest erbjuder sparande i sparboxen Investmentbolag i box där dessa aktier ingår:

Läs mer om sparboxen

Månadsspara i Investmentbolag i box

Sätt upp ett månadssparande i sparboxen så sköter sparandet sig självt. Investmentbolagen gör jobbet åt dig, vi ser till att ditt månadssparande rullar på. Du kan luta dig tillbaka, hälla upp en kaffe och följa utvecklingen.

Glöm inte att vara långsiktig, värden skapas inte över en kafferast, värden skapas över tid.

Mikael Näslund


1AMF Avgifterna på fondmarknaden 2016

2Som ingår i S&P500, i kategorin (Global Industry Classification Standard) finans och i underkategorin (Multi-sector Holdings)

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.