Kategori Sparande

Sparboxarna firar två år! Utvecklingen har varit bra, vill du veta vilken som gått bäst?

Våra sparboxar innehåller drömmar. Drömmar om framtiden. När vi lanserade sparboxarna var det för att inspirera våra kunder. Alla ska få chansen att spara till sina drömmar.

Vi visste att vi var något på spåret, men kunde inte ana att sparboxarna skulle bli så populära. Våra kunder älskar dem! Vilken sparbox har du inspirerats av?

Idén med sparboxarna var att inspirera våra kunder. Vi märkte att många kunder ville komma igång med sitt sparande, men de stoppades av att de inte visste vilka aktier eller fonder de skulle välja. Det problemet ville vi lösa. Ja, sparboxarna har gjort livet enklare för många, åtminstone den del av livet som omfattar sparande.

Jag gillar sparboxarna för att de både är enkla och avancerade på en och samma gång. Tanken är att det ska finnas en sparbox för alla. De ska passa kunder som precis börjat med sitt sparande, men även inspirera de mer avancerade kunderna att nörda ner sig i någon magisk formel. Vi vill inte göra sparandet till något som är svårt och avancerat, tvärtom, sparande ska vara enkelt och inspirerande.

Alla vill veta hur utvecklingen sett ut för sparboxarna. Jag menar på att med rätt strategi kommer avkastningen komma av sig själv, över tid. Jag som haft mitt aktieintresse i mer än 30 år vet att börsen kan gå upp och ner, men på lång sikt har den hittills alltid levererat avkastning. Det tål att upprepas att börsen historisk haft en 10-procentig avkastning i snitt per år.

Men visst, man blir lite stolt och varm i hjärtat när man ser att sparboxarna haft en bra avkastning. För visst är det så, man kommer väldigt långt med sunt förnuft, riskspridning och långsiktighet.

Hur har sparboxarna utvecklats?

Stockholmsbörsen (OMXS30) har under perioden 2 mars 2017 – 21 mars 2019 utvecklats något positivt. Utvecklingen har de senaste ca två åren varit 1,55 %. Man ska då veta att i OMXS30 ingår inte utdelningar, räknar man med utdelningar (OMXS30GI) så är utvecklingen väsentligt mycket bättre, 9,51 %. Detta visar även på hur viktig utdelningen är och att återinvesterad utdelning medför en ränta-på-ränta effekt i portföljen som på sikt kommer innebära underverk. Hos Aktieinvest kan man välja att återinvestera utdelningen per automatik och helt gratis.

När man jämför sparboxarnas utveckling så är det relevant att jämföra mot OMXS30GI. För de sparboxar som innehåller utländska aktier och specifikt aktier i USA är det relevant att jämföra mot Dow Jones Industrial Average (DJIA). Dow Jones har gått väldigt starkt under perioden och avancerat med 23,61 %.

Tänk på att en sidledes eller svagt stigande marknad inte behöver vara till nackdel, snarare motsatsen, om man under perioden fortsätter att spara. Månadssparande är fantastiskt på det sättet, går kurserna ner så får man fler andelar varje månad och går marknaden sedan upp så ökar värdet.

Stark utveckling

Sparboxarna har haft en god utveckling under perioden. Det är faktiskt så att samtliga sparboxar har stigit i värde. Det är kul! Inte minst för alla våra kunder.

Nr 1 The Magic Box

Den sparbox som gått bäst under perioden är The Magic Box. Den har under dessa två år stigit med 35,45 % i värde. Det är väldigt bra! Vi inspirerades av Joel Grenblatt och hans ”Magic Formula” när vi startade sparboxen och visst ser det ut som att det finns någon form av magi. Vem gillar inte hög avkastning på investerat kapital!?

Nr 2 Riskspridaren

Riskspridaren som innehåller de största bolagen i respektive bransch på Stockholmsbörsen, har under perioden utvecklats väldigt bra. Den har stigit i värde med 28,04 %, vilket med tanke på diversifieringen (riskspridningen) är helt otroligt.

Nr 3 Dividend Champions

Dividend Champions, sparboxen som innehåller utdelningsmästare, har stigit med 25,26 % i värde. De bolag som ingår i sparboxen har ökat sin utdelning i mer än 60 år i rad! Ja, det stämmer. Det är en prestation i sig, att de sedan levererat avkastning utöver utdelningen är fantasiskt.

Årliga revideringen av sparboxarna

Nedan presenteras hur våra sparboxar utvecklats och hur förändringen enligt våra fastställda kriterier påverkar sparboxens innehav. Sparboxarna revideras en gång per år, vilket sker nu. Varför reviderar vi årligen? Jo, vi anser att långsiktighet är en av nycklarna till framgång, men att man med jämna mellanrum behöver se över sitt sparande och sina innehav. Att hålla nere kostnaderna i sitt sparande är viktigt och ytterligare en anledning till att vi anser att en uppdatering per år är rimligt.

Alla sparboxar har tydligt definierade kriterier, vilket medför att aktier eller fonder väljs ut utifrån dem. Detta innebär att det inte finns några inslag av personlig bedömning, utan revideringen baseras på information om aktien, bolaget eller fonden. Vill du läsa mer om kriterierna för respektive sparbox så hittar du dem här.

Utvecklingen för sparboxarna baseras på en investering om 100 kr per värdepapper på startdagen och inkluderar återinvesterad utdelning (courtagefritt) samt presenteras i lokal valuta.

Om innehaven ändras kommer eventuella månadsinvesteringar att följa den nya boxens utformning. De innehav du redan investerat i kvarstår. Du väljer själv om du vill sälja dessa eller behålla dem långsiktigt.

Våra sparboxar

Kom igång-boxar:

Allroundboxen

Denna sparbox innehåller fonder med förhållandevis låg förvaltningsavgift och god riskspridning eftersom den har både globala och svenska fonder. Kriteriet är också att det får vara en maximal avgift på 0,50 %. Sparboxen kommer efter revideringen innehålla AMF Aktiefond SmåbolagDanske Invest Global Index och SPP Aktiefond Global då dessa fonder uppvisat bäst avkastning de senaste tre månaderna i respektive kategori. Allroundboxen har stigit med 10,87 % (avgifter inräknade) jämfört med 9,51 % för OMXS30GI.

Placeringsstrategi: Allt i ett.

Sparboxens innehav:

Fonderna som tas bort:

Sparboxens nya innehav efter revidering:

Hur har det gått?

2 mars 2017 – 21 mars 2019

Allroundboxen +10,87 %

OMXS30GI +9,51 %

USD/SEK +1,39 %​

Investmentbolag i box

En beprövad strategi bland investerare är att skapa sin ”egen fond” genom att välja ett antal investmentbolag. Då investmentbolag äger ett flertal bolag i sin tur så får man en god riskspridning. Dessutom undviker man avgifter som man betalar om man investerar i fonder. Denna sparbox innehåller de tre största investmentbolagen på Stockholmsbörsen och de tre största investmentbolagen på S&P 500. Detta medför en god riskspridning även geografiskt.

Placeringsstrategi: Svenska och globala investmentbolag.

Sparboxens innehav:

Det blir inga ändringar i boxen eftersom bolagen ovan fortfarande är de med störst börsvärde.

Hur har det gått?

2 mars 2017 – 21 mars 2019

Investmentbolag i box inkl. utdelningar +4,76 %

Investmentbolag i box exkl. utdelningar +1,44 %

OMXS30GI +9,51 %

OMXS30 +1,55 %

DJIA +23,61 %

USD/SEK +1,39 %

Riskspridaren

Riskspridaren består av de bolagen på Stockholmsbörsen med högst marknadsvärde inom branscherna hälsovård, industri, material, teknik, dagligvaror, olja och gas, bank och finans, sällanköpsvaror, samt telekom.

Sparboxen har uppvisat en uppgång på 28,04 % jämfört med OMXS30GI på 9,51 %. De som investerat i riskspridaren kan vara nöjda med avkastningen och sover antagligt gott om natten med en riskspridning i många olika branscher.

Placeringsstrategi: God riskspridning.

Sparboxens innehav:

Det blir inga ändringar i boxen eftersom bolagen fortfarande är det med störst börsvärde i respektive bransch.

Hur har det gått?

2 mars 2017 – 21 mars 2019

Riskspridaren inkl. utdelningar +28,04 %

Riskspridaren exkl. utdelningar +18,83 %

OMXS30GI +9,51 %

OMXS30 +1,55 %

We are the world

Att investera i de största noterade bolagen i världens fem största länder har visat sig vara en bra strategi. Här får vi en riskspridning geografiskt, men även i olika branscher. Sparboxen har stigit med 19,96 %.

Det blir två byten i boxen. Microsoft tar över stafettpinnen från Apple och det tidigare innehavet, Alibaba, gör comeback efter att de har gått om Tencent igen.

Placeringsstrategi: Investera över hela världen.

Aktier som tas bort:

Sparboxens nya innehav efter revidering:

Hur har det gått?

2 mars 2017 – 21 mars 2019

We are the world inkl. utdelningar +19,96 %

We are the world exkl. utdelningar +14,47 %

OMXS30GI +9,51 %

OMXS30 +1,55 %

USD/SEK +1,39%

Specialboxar:

Framtidsfeministen

Här har vi en spännande sparbox som investerar i bolag, vars högsta ledning är jämställd. Bolaget ska ha minst 40/60-fördelning kvinnor/män i högsta ledningen när de väljs in i sparboxen. De kickas ut om de understiger 30/70-fördelning i högsta ledningen. Jämställdhetsdatan tas fram främst från Equalytics och AllBright. Sparboxen ses över varje halvår.

Läs mer om den senaste uppdateringen av sparboxen här >

Placeringsstrategi: Jämställda bolag.

Aktierna som togs bort:

Sparboxens nya innehav efter revidering:

Hur har det gått?

2 mars 2017 – 21 mars 2019

Framtidsfeministen inkl. utdelningar +11,90 %

Framtidsfeministen exkl. utdelningar +4,31 %

OMX30GI +9,51 %

OMXS30 +1,55 %

Hållbarhetsboxen

Här är sparboxen som gör att du kan krydda ditt sparande med hållbara aktier. Med verktyget S-Ray från Arabesque som använder Big Data och Artificiell intelligence har vi fått fram de sex bolagen som har bäst betyg när det gäller GC och ESG.

Placeringsstrategi: Hållbarhet i fokus.

Aktierna som togs bort:

Sparboxens nya innehav efter revidering:

Hur har det gått?

22 mars 2018 – 21 mars 2019

Hållbarhetsboxen inkl. utdelningar +3,91 %

Hållbarhetsboxen exkl. utdelningar -0,38 %

OMX30GI +6,17 %

OMXS30 +1,98 %

USD/SEK +12,04%

Smartbox

Aktiespararnas Finanskommitté ansvarar för hur innehaven i Smartbox väljs ut och analysen sker med hjälp av analysprogrammet Hitta kursvinnare. I sparboxen återfinns investmentbolag, bolag med hög direktavkastning samt bolag som vid investeringstillfället ses som undervärderade jämfört med sin historiska värdering.

Placeringsstrategi: God riskspridning och direktavkastning, samt möjlighet till tillväxt, genom att investera i lågt värderade bolag.

Aktierna som togs bort:

Sparboxens nya innehav efter revidering:

Hur har det gått?

17 oktober 2018 – 21 mars 2019

Smartbox inkl. utdelningar +8,59 %

Smartbox exkl. utdelningar +8,14 %

OMX30GI +4,15 %

OMXS30 +3,67 %

För aktienördarna:

Dividend Champions

I denna sparbox har vi samlat mästarna på att höja sin utdelning. För att få kalla sig en ”Dividend Champion” behöver bolaget i 25 år i rad öka sin utdelning till aktieägarna. Sparboxen innehåller de bolag på de amerikanska börserna som ökat utdelningen flest antal år i rad. American States Water Co. kan stoltsera med ökad utdelning i 64 år i rad! De andra bolagen ligger bara ett år efter. Dessa bolag delar ut kvartalsvis och att kombinera detta med Aktieinvests automatiska återinvestering av utdelning som dessutom är gratis är inte fel. Sparboxen har utvecklats starkt och kan nu stoltsera med en utveckling på 25,26 %, vilket är bättre än sitt jämförelseindex.

Placeringsstrategi: Utdelningsfokus.

Sparboxens innehav:

Det blir inga ändringar i boxen eftersom dessa bolag är de som delat ut flest antal år i rad.

Hur har det gått?

2 mars 2017 – 21 mars 2019

Dividend Champions inkl. utdelningar +25,26 %

Dividend Champions exkl. utdelningar +19,88 %

OMX30GI +9,51 %

OMXS30 +1,55 %

DJIA +23,61 %

USD/SEK +1,39 %

The Magic Box

Vi inspirerades av Joel Grenblatt och hans magic formula när vi satte ihop denna sparbox. Man letar med hjälp av formeln fram de bolag som är lågt värderade och samtidigt ger hög avkastning. Sparboxen har under perioden stigit med 35,45 %, vilket kan jämföras med Dow Jones som avancerat 23,61 %. Det är bland annat Microsoft som har bidragit till den goda utvecklingen med en uppgång på 85,61 % (82,86 % exkl. utdelningar).

Om man vill följa Grenblatts strategi fullt ut läs då hans bok ”The Little Book That Beats the Market”.

Placeringsstrategi: Lågt värderade bolag med hög avkastning.

Sparboxens innehav:

Det blir inga ändringar i boxen eftersom bolagen fortfarande är lågt värderade, men har en hög avkastning.

Hur har det gått?

2 mars 2017 – 21 mars 2019

 

The Magic Box inkl. utdelningar +35,45 %

The Magic Box exkl. utdelningar +31,88 %

OMX30GI +9,51 %

OMXS30 +1,55 %

DJIA +23,61 %

USD/SEK +1,39 %

PEG the Box

Ni som följt mig ett tag vet att jag är en stor anhängare till PEG-talet. Ett bättre sätt att hitta bolag som går med vinst, är lågt värderade och har en god tillväxt är svårt. Därför är det kul att se att sparboxen under denna period har levererat väl. Vid revideringen av sparboxen kommer sex andra bolag med lågt PEG-tal in som förhoppningsvis kommer bli uppvärderade framöver. Om det blir så återstår att se, men kunde man förpacka sunt förnuft i en box så skulle PEG bli det för mig.

Placeringsstrategi: Lågt värderade bolag med god vinsttillväxt.

Aktierna som tas bort:

Sparboxens nya innehav efter revidering:

Hur har det gått?

2 mars 2017 – 21 mars 2019

PEG the Box inkl. utdelningar +14,07 %

PEG the Box exkl. utdelningar +6,57 %

OMX30GI +9,51 %

OMXS30 +1,55 %

/Mikael

Vill du också spara i någon av våra sparboxar? Öppna en depå och starta ett månadssparande >

Ovanstående ska inte ses som några investeringsråd utan som information om produkter som ingår i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. ​

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.