Kategori Sparande

Skapa förutsägbara inkomster istället för oförutsägbara utgifter

Ta kontroll över din ekonomi och ditt sparande. Ge de oförutsedda utgifterna en omgång och skapa dig själv en ekonomisk frihet och handlingsutrymme.

En undersökning som genomfördes av företaget Demoskop, visar att det är en utmaning för nästan en fjärdedel av hushållen att betala en oförutsedd utgift på 15 000 kr. Dubblas utgiften till 30 000 kr medför det betalningssvårigheter för en tredjedel av hushållen. En osäker ekonomi kan bidra till en känsla av oro, stress och ångest att sparandet inte kommit igång.

Så kan vi inte ha det!

Jag ska berätta hur du enkelt kan invertera det dåliga samvetet, genom att ta kontroll över din ekonomi och ditt sparande. Det bidrar till att man känner sig nöjd.

Så här gör du!

1. Gör det bara

Skjut inte upp starten av ditt sparande, tid är pengar. Gör det direkt innan något annat tar din uppmärksamhet.  Det tar endast några få minuter av din tid, du kan göra det i mobilen när du sitter på bussen eller när du står i kön på affären. Som sagt, det finns inga ursäkter. Kör bara!

2. Öppna ett ISK

Öppna ett investeringssparkonto. Du slipper krångla med deklaration av dina affärer och betalar ingen skatt på dina vinster. Du betalar istället en årlig skatt på kapitalet.

3. Börja månadsspara

Hemligheten är att sätta upp ett månadssparande, då kommer sparandet ske per automatik, månad efter månad och år efter år. Riskerna sprids över tid och marknadsförändringar spelar mindre roll, då du får fler aktier eller fondandelar om marknaden går ner och om den stiger så ökar tillgångarna i värde.

Månadssparar du 500 kr med en avkastning på 10 % per år, har du 102 000 kr efter 10 år och efter 20 år uppgår sparandet till 380 000 kr.

ANTAL ÅR

MARKNADSVÄRDE

SPARAT BELOPP

AVKASTNING

5 år

39 000 kr

30 000 kr

9 000 kr

10 år

102 000 kr

60 000 kr

42 000 kr

15 år

207 000 kr

90 000 kr

117 000 kr

20 år

380 000 kr

120 000 kr

260 000 kr

 

4. Köp aktier

Vi arbetar för att sänka trösklarna och för att underlätta att komma igång med sitt sparande och framför allt arbeta bort myten att ”aktier är krångligt och svårt”. Så är det inte och kanske är det ett sätt för bankerna att behålla kunderna i dyrare fonder som ger pengar till banken istället för till dig som sparar. Hos oss kan man spara i hundratals aktier och fonder och visst kan det vara svårt att veta vilka man ska välja.

Mitt råd här är att använda ditt sunda förnuft, spara i flera bolag med en affärsmodell som du gillar och tror på. Ett annat alternativ är att fråga en kunnig vän. Men glöm inte att göra din egen analys.

För att underlätta ditt val har jag och mina kollegor tagit fram färdigpaketerade sparboxar. Nedan presenteras sparboxen – We are the world.

Sparboxen – We are the world

Sparboxen är sammansatt utifrån de bolag med störst börsvärde i världens till ytan fem största länder. Vill man investera utanför Sveriges gränser i det största noterade bolaget i respektive land, då är sparboxen – we are the world ett bra alternativ.

En kort geografilektion. Följande länder är störst till ytan:

Ryssland  Ryssland 17 098 242 (km2)

Canada  Kanada 9 984 670 (km2)

USA  USA 9 826 675 (km2)

Kina  Kina 9 596 960 (km2)

  Brasilien 8 515 770 (km2)

  Sverige hamnar först på en 56:e plats med en yta på 450 295 (km2)

 

Förutom sparboxens geografiska riskspridning är även riskspridningen i olika branscher riktigt bra.

Sparboxen består av följade bolag:

Ryssland – Rosneft Oil Company, Olja

Kanada –  Royal Bank of Canada, Bank

USA – Apple Inc, Smartphone- och datortillverkare

China – Alibaba Group Holding LTD, E-handelsbolag

Brasilien – Ambev, Öl- och dryckesföretag

Hur har det då gått för dessa internationella tungviktare?

En investering för 1 000 kr i respektive bolag, dvs. totalt 5 000 kr, har sedan lanseringen den 8 mars till den 22 november gett följande avkastning:

  • Rosneft Oil Company -13 %
  • Royal Bank of Canada, +3 %
  • Apple Inc, +19 %
  • Alibaba Group Holding LTD, +70 %
  • Ambev, +11 %

Totalt +18 %

Sparboxen har haft en väldigt stark utveckling trots att dollarn gått ner 7 procent mot svenska kronan. Sparboxen – We are the worlds utveckling (8 mars 2017 – 22 november 2017) uppgick till 18 % och de investerade 5 000 kr har ökat i värde till 5 896 kr inklusive utdelningar. Sparboxens erhållna utdelningar återinvesteras kostnadsfritt och totalt utgjorde de 1,3 % av avkastningen. (Under samma period har Stockholmsbörsen (OMXS30) utvecklas +2 procent)

E-handelsföretaget Alibaba har haft en helt fantastiskt utveckling med en uppgång på 70 %, följt av Apple som stigit med 19 % under perioden. Rosneft Oil Company har haft det tyngst med en nedgång på 13 %.

De kunder som tagit rygg på sparboxen – we are the world har anledning att vara nöjda. Kanske kan sparandet en dag användas till en resa, eller åtminstone till en tryggare ekonomi och goda förutsättningar att hantera oförutsagda utgifter.

Stort lycka till med ditt sparande!

Mikael Näslund

Läs mer om sparboxen We are the world här >

Sparboxarna ska inte ses som ett investeringsråd utan som ett hjälpverktyg i sparbesluten. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.