Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.
 Kategori Sparande

Ökad avkastning med minimal risk – så här gör du!

Här kommer mina fyra bästa tips om hur du skapar en framgångsrik portfölj med god riskspridning.

1. Investera i olika typer av värdepapper

Genom att investera i flera olika tillgångar, såsom aktier, fonder eller andra värdepapper reduceras risken väsentligt i din portfölj. För hur mycket du än tror på ditt favoritbolag, kan dess värde reduceras kraftigt. Det sägs att diversifiering är den enda gratislunchen och jag är benägen att hålla med.

Stockholmsbörsen har historiskt gett cirka 12 procent i avkastning per år. Om vi undersöker de enskilda bolag som ingår, kan de avvika rejält mot den genomsnittliga avkastningen. Tittar vi på de bolag som gått bäst respektive sämst de senaste tio åren på Stockholmsbörsens large cap lista1 toppar fastighetsbolaget Sagax, följt av Fingerprint och fastighetsbolaget Balder, samtliga uppvisar en avkastning över 1 000 %! En initial investering har alltså tiodubblats på tio år (exklusive utdelning), en investering på 1 000 kr är nu värd mer än 10 000 kr.

Bland förlorarna under samma tidsperiod finns ståltillverkaren SSAB, kommunikationsteknikföretaget Ericsson och riskkapitalbolaget Ratos som samtliga förlorat mer än 60 % av sina värden (exklusive utdelning). En investerad tusenlapp hade efter tio år reducerats till mindre än 400 kr.

1Innehåller de största företagen med ett börsvärde över 10 miljard euro.

Bolagen på Large Cap som har utvecklats mest över 10 årBolagen på Large Cap som har minskat mest över 10 år

(Källa: Hitta Kursvinnare)

Tabellen illustrerar skillnaden på utvecklingen mellan olika bolag och du ser även hur viktigt det är att investera i flera olika värdepapper och på så sätt sprida riskerna. En tumregel är att portföljen ska bestå av 10 till 15 bolag.

2. Investera i flera branscher och länder

Du bör även tänka på att sprida riskerna genom att investera i tillgångar i olika branscher och länder. Att endast fylla på portföljen med fler bolag medför inte per automatik att risken reduceras om de är verksamma inom samma bransch och land. I och med att du investerar i olika länder sprids risken över flera valutor.

Många som sparar har en benägenhet att investera på sin hemmamarknad, vilket egentligen är rätt logiskt.  Då den är enklast att analysera och relatera till. Många av bolagen på Stockholmsbörsen verkar även på internationella marknader, vilket medför en inbyggd diversifiering i olika länder och valutor. Bläddrar man exempelvis i Electrolux årsredovisning ser man att försäljningen i Sverige endast utgör en liten del av bolagets intäkter, övriga intäkter är spridda runt om i världen.

Diversifierad portfölj

En väldiversifierad portfölj som innehåller flera bolag, verksamma i flera olika branscher och länder, kommer reducera risken i din portfölj. Detta innebär att den bolagsspecifika risken minskar, vilken är kopplad till de specifika händelser och faktorer för det specifika bolaget.

När innehaven uppgår till ett 15-tal bolag kommer inte risken att reduceras mer, då portföljen är tillräckligt väldiversifierad (se bild nedan). Ett alternativ till att inneha ett 10-15 bolag kan vara att investera i olika fonder eller investera i några investmentbolag som i sin tur innehåller ett antal aktier.

Totalrisk i aktieportfölj 3. Sprid sparandet över tid

Något man kan tänka på när man vill se över riskerna i sitt sparande är att sprida sina investeringar över tid. Det är väldigt svårt att lyckas sälja aktier på toppen och köpa dem på botten.

Månadssparande är ett riktigt bra alternativ. På så sätt så köper man fler aktier om kurserna går ner och om kurserna stiger så ökar värdet på portföljen (se bild nedan). Det är rätt genialiskt, jag vet.

Att man via Aktieinvest som enda aktör automatiskt kan månadsspara i aktier eller i sparboxen riskspridaren är nästan för bra för att vara sant. För många är det skönt att sparandet rullar på av sig, utan att man behöver titta till det hela tiden. Att man dessutom sprider sina risker på köpet är väl bara en bonus.

Pris vs tid

4. Riskspridaren

Vi har tagit fram en sparbox som heter riskspridaren som hjälper till med just riskspridningen i portföljen. Till vår stora glädje är det en av de mest populära sparboxarna. Sparar man i sparboxen riskspridaren, investerar man i de bolagen med högst marknadsvärde på nio av huvudsektorerna på Stockholmsbörsen.

Riskspridningen i olika branscher kan knappast bli bättre och medför en investering i sektorerna hälsovård, industri, material, teknik, dagligvaror, olja och gas, bank och finans, sällanköpsvaror, samt telekom. Sparboxen innehåller inte riskspridning genom investering direkt i andra länder, vilket man själv kan komplettera med, men notera att många av bolagen i riskspridaren är verksamma på flera marknader.

Sparboxen består av följande bolag

  • AstraZeneca
  • Atlas Copco A
  • Boliden
  • Ericsson B
  • Essity B
  • H&M B
  • Lundin Petroleum
  • Nordea
  • Telia Company

Läs mer om sparboxen

Glöm inte att den största risken är att sparandet inte blir av!

Lycka till!

Mikael Näslund

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.