Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.
 Kategori Sparande

Nu är gissningarna igång igen

Varje år är det samma sak. Det nya, knappt påbörjade börsåret ska analyseras på förhand och alla experter ska svara på frågan: Hur går börsen 2019? De allra klokaste brukar säga att ”börsen kommer att gå upp, ner eller samma”. En gissning i januari är nämligen bara en gissning. Den stora frågan är ju egentligen hur man ska lägga upp spar- och aktieåret 2019. Hur tänker du?

Istället för att försöka sig på konststycket att vara smartare än börsen och tro sig kunna pricka köpen på botten och säljorders på toppen så tycker jag att man ska fokusera sin tid och kraft på det man istället kan påverka – de tre stegen:

1. Hur mycket ska jag spara i år?
2. Vad ska jag investera i – vilka bolag och fonder?
3. Hur ska jag agera när börsen går upp/ner och när mina innehav går upp/ner?

Hur mycket ska jag spara i år?

”Mer än du tror”, är mitt vanligaste svar på denna vanliga fråga. Om man börjar räkna på hur stor skillnad i framtiden varje utökad hundring eller tusen kronor gör så blir man nästan lite vimmelkantig. Kolla gärna in vår miljonärskalkylator eller kolla in bilden nedan från Marcus Fridells bok. Kanske känns det då plötsligt mer ok att avstå från en del slentriankostnader eller att kanske utmana sparformer med låg chans till avkastning till förmån för aktier och aktiefonder, kanske?

Bygg en förmögenhet: Investera i investmentbolag

Källa: Bygg en förmögenhet: Investera i investmentbolag (Författare: Marcus Fridell)

Själv tänker jag höja sparandet rejält i år, både till direkta månadsinvesteringar men också till en sparbuffert för att kunna agera när bolag jag tror på kan komma att minska i värdering. Varje månad direkt när lönen landar på kontot går det iväg en autogirodragning och vid slutet av varje månad swishar jag in det som är kvar på kontot till depån. På så sätt kan man se till att sparandet alltid blir av och påminnas att också spara vid fler än ett tillfälle varje månad.

Vad ska jag investera i – vilka bolag och fonder?

Förutom att det är viktigt med en god riskspridning, det vill säga att du bör ha ca 10-15 bolag i ditt sparande, så kan det finnas andra knep och knåp att ta till. För det första så kan man välja att ha ett eller flera investmentbolag i portföljen, då får man en spridning via dem då de bolagen i sin tur äger ännu fler bolag. Fonder med spännande inriktningar eller som investerar på marknader där du inte själv kan handla aktier kan också vara ett bra komplement till portföljen som också bidrar till riskspridningen. Att därtill välja bolag som verkar inom olika branscher och som säljer till olika marknader kan också vara en bra tumregel.

Jag tycker att det är viktigt att investera i bolag som man kan ha en relation till, dvs att man förstår vad de gör, hur de säljer och till vem, kanske gillar du produkterna eller tjänsterna själv men det är inte ett krav. Ett krav är dock att du ska hålla lite koll på dina investeringar från och med nu så se till att välja bolag som du själv tycker är spännande och givande, vet jag.

Sitter du fortfarande och trycker på en massa gamla aktivt förvaltade aktiefonder som du ärvt, fått eller råkat investera i för längesedan och som inte riktigt levererar bättre än index? Har de dessutom orimligt höga förvaltningsavgifter? Då tycker jag att det är nu som du gör slut på riktigt – sälja av dem en gång för alla och hitta nya, bättre investeringsalternativ för pengarna.

Hur ska jag agera när börsen går upp/ner och när mina innehav går upp/ner?

I vanlig ordning så ska de pengar du investerar på börsen alltid vara pengar du klarar dig utan för att betala hyra, mat, osv. Pengar du behöver inom ett par år bör du också behålla på sparkontot. Även efter den första segmenteringen är det en bra idé att dela upp pengarna i olika högar. Kanske sparar du till pensionen, upp till 40 år bort men även till ett lägenhetsköp om 10 år. De pengarna kan absolut investeras i aktier och aktiefonder.

Om det skulle vara så som många förståsigpåare nu påstår, att börsen kan komma att rasa eller justeras till och från under 2019 så innebär det att du ibland kommer att kunna investera till lägre börskurser, dvs du kommer att få fler aktier per ditt bestämda sparbelopp under vissa månader och kanske högre undra andra tidsperioder.

Men kom ihåg att börspsykologin är otroligt svår att stå emot. Det är just därför jag månadssparar i de aktier och aktiefonder som jag tror på. Jag köper och behåller mina aktier på mycket lång sikt men utvärderar bolagen löpande. Om ett bolag ändrar inriktning, byter strategi eller ledning till det sämre eller visar sig missa rådande trender säljer jag av aktierna. Generella börsnedgångar påverkar inte dessa beslut. Vilka spelregler sätter du för din aktieportfölj för att slippa stressas av börsras och röda siffror?

Mitt stalltips är alltså att lägga all tid som det tar att läsa om börsgissningarna på att istället se över ditt sparande och dina svar på de tre enkla frågorna ovan. Att spara är som att bada, nämligen. Man brukar säga att man aldrig ångrar ett baddopp. Precis så är det med sparande, i framtiden ångrar man aldrig att man sparat och investerat. Tvärtom.

Så, 2019 – nu ökar vi spartakten!

/Therese

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.