Kategori Sparande

Fem tips för att maxa börshösten

Nu stundar semestertider för många, och vad passar väl bättre än att göra en sommarstädning av sparandet för att få en flygande sparstart inför hösten.

Webbinar hållbarhet
Nu stundar semestertider för många, och vad passar väl bättre än att göra en sommarstädning av sparandet för att få en flygande sparstart inför hösten.

Här kommer fem tips på hur du kan tänka när du går igenom ditt sparande i sommar.

1. Börja månadsspara!

Det allra viktigaste är förstås att ha ett sparande på plats. Sätt igång innan du går på semester så har du bäddat för en flygande sparstart inför hösten. Det allra smidigaste är att sätta upp ett månadssparande. Det kan du antingen göra genom att välja en av våra Sparboxar eller öppna ett investeringssparkonto (ISK) och plocka ihop ett eget gäng aktier som du tror extra mycket på. Ett månadssparade har många fördelar, inte minst att pengarna dras automatiskt från ditt konto. Det fina är också att man sprider risken över tid när man månadssparar i aktier eller fonder. Går kurserna ner så köper man fler aktier och går kurserna upp så ökar värdet på portföljen. Om du redan har ett månadssparande på plats kan du se över om du kan höja sparbeloppet eller automatisera dragningarna till sparandet.

2. Se över dina innehav

Ta tillfället i akt att gå igenom dina aktie- och fondinnehav. Lever de upp till dina förväntningar? Det kan röra sig om allt från hur bolaget agerar i hållbarhetsfrågor till hur ditt innehav utvecklats över tid.

3. Se till att du har rätt risknivå

Alla reagerar olika på en skakig börs. Ett visst mått av risk är en förutsättning för att ge möjlighet till högre avkastning på lång sikt, men det innebär även att värdet kortsiktigt kan svänga kraftigt för sparande i aktier och aktiefonder. Viktigt att hålla i bakhuvudet är att börsen historiskt sett alltid gått upp, men beroende på när man tänkt använda de sparade pengarna kan det vara en god idé att gå igenom balansen i sparportföljen. Ta tillfället i akt i sommar att se över hur väl ditt sparande matchar din tidshorisont och dina mål. Ett tips är att ha åtminstone 10-15 olika aktier och fonder i portföljen så sprider du risken.

4. Håll koll på kostnaderna

Det är inte bara själva värdepappersutvecklingen som påverkar din totala avkastning, utan även olika kostnader kopplade till ditt sparande. Det kan exempelvis vara kontoavgifter, fondavgifter eller courtage. Ta kontroll över kostnaderna i sommar – de påverkar hur mycket du får ut av sparandet i framtiden.

5. Lär dig mer om sparande

Ju mer man lär sig om något, ju intressantare blir det. Om du efter din sommarstädning känner att du får blodad tand och vill förkovra dig i aktiernas underbara värld kan du skriva upp dig på vår mejlskola ”Från Sparrookie till Börshaj”. Då dimper det ner en lektion om dagen i en vecka – direkt i din inkorg. Smidigare än så blir det inte!

Trevlig sommar!

Ovanstående ska inte ses som några investeringsråd utan som information om produkter som ingår i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. ​

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.