Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.
 Kategori Sparande

Management Take Over

I den digitala tidseran har många röster och varnande fingrar höjts för risken att vi blir allt mer opersonliga, mer tekniska och glömmer bort de riktiga människorna bortom skärmarna. Jag säger att det blivit precis tvärtom.

Kanske var vi alla så nyfikna på framtiden, på robotarna, på datarevolutionen och det ständigt uppkopplade samhället att vi också trodde att allt i framtiden skulle fungera som i en robotfabrik där ingen annan behövde arbeta och där beteenden och kunddata styrde showen. Kanske trodde vi det en ytterst kort stund och förmodligen mest för att det kändes som en cool tanke.

Nu när vi är tillbaka i verkligheten där digitaliseringen drar fram som en virvelvind vet vi bättre. Aldrig tidigare har kunden varit så närvarande i våra företag som nu. Vi pratar om hen morgon, middag och kväll. Vi kommunicerar, paketerar, utvecklar, prototypar, analyserar och gör allt vi kan med just kunden i åtanke. Trenden går dessutom mot att kundserviceavdelningarna snarare växer än minskar (och ja, det finns coola AI-initiativ även där men de är också kundcentrerade). Jag skulle säga att digitaliseringen gjort oss allt annat än opersonliga och kundfrämmande.

Själv älskar jag att analysera vår kunddata och bolla utvärderingar av våra olika produkter, kampanjer, annonser och funktioner. Men jag gör det med kunden som en del av synfältet. Kanske är det lätt för mig att inte glömma vem kunden är då jag också ofta befinner mig ute på fältet för att lyssna på tankar kring sparande och Aktieinvest. Jag ser flera av er kunder till och med framför mig när jag pratar om våra kundsegment. Jag tänker på Johnny i Halmstad när vi utvecklar mer avancerad aktieorderläggning, på Britt-Marie i Lidköping när jag funderar på nya sparboxar och på den härliga mostern i Örebro som startade sparande till sina syskonbarn när vi utvecklar vårt barnsparande. Det gör jag inte för att det i vissa UX-svängar är poppis att skapa pappgubbar av personas utan för att jag brinner för dessa tre personer och alla andra de representerar. Dessutom vet jag att de finns. På riktigt.

Och det är inte bara jag. Hos oss på Aktieinvest pratar alla om kunden. Det sitter vi våra väggar. Kanske för att jag och mina kollegor i ledningsgruppen tycker att det är helt självklart. Utan ett maniskt kundfokus kan vi lika gärna plocka ner skylten och gå hem. Ett steg att komma närmre våra kunder är vår nya chatt på aktieinvest.se som fått en flygande start. För att vi ska kunna samla på oss ännu fler kunder som exempel i bakhuvudet så kidnappar jag och kollegorna chatten idag. Jag, Micke, Greta, Tommie, Lotta och Cecilia – hela Aktieinvests ledningsgrupp tar alltså över spakarna på kundservice. Exakt så viktig är kunden för oss, så viktig är kundservice – det absolut viktigaste vi har. Allt annat får vänta. Så alla kunder, Be aware – Management Take Over starts now!

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.