Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.
 Kategori Sparande

Investera i Black Friday?

Konsumtionen slår i taket, svenska handlare laddar inför Black Friday den 23 november och samtidigt lyfter alltfler minimalister sina röster kring White Monday. Vilken fot ska då vi aktiesparare stå på? Och kan man investera i fenomen som Black Friday?

Jag älskar den digitala utvecklingen och allt kring den. Både för att den underlättar mitt vardagsliv och sparar min tid men också på grund av den spännande omvärlden som jag som affärsutvecklande VD får befinna mig i varje dag. Förutom det faktum att Aktieinvest i grunden är en e-handlare (av aktier och fonder) så följer jag trenderna inom e-handelssegmentet nära på grund av mina egna investeringar. Jag säljer bolag som jag själv upplever halkar efter digitalt, både när det gäller tjänster, användarvänlighet, digital försäljning/annonsering och digital kommunikation. Och tvärtom så investerar jag i bolag som ligger i framkant och som lyckas följa den stora trenden.

På fredag smäller det med en ny upplaga av Black Friday – dagen då alla e-handlare runt om i världen dumpar sina priser för att öka volymerna. Prissänkningarna tror jag många e-handlare förklarar med vikten av att hitta nya kunder och öka användningen av e-handel för nya konsumenter. Tittar man på utvecklingen av svensk e-handel så växer den explosionsartat. Rapporten ”Svensk E-handel” som DIBS ger ut bjuder på massor av härlig fakta.

Man tror att e-handeln 2018 kommer att uppgå till hela 268 miljarder, vilket är en ökning med 6,2% från 2012. Det är inte längre bara kläder och prylar som köps online. Handeln av matvaror har t ex ökat hela 9 procent i år. Där brottas flera börsbolag om att öka sina marknadsandelar. ICA som legat efter i utvecklingen av onlinehandel börjar nu ta för sig och Axfoods köp av onlineaktören Mat.se som gick igenom i början av 2017 torde borga för att vi kommer att se mer onlinesatsningar från dem framgent. Idag handlar 30% av svenskarna mat på nätet för totalt 17,8 miljarder.

Resor är dock fortfarande det som vi köper mest av – de är kvar i toppen med 113 miljarder i omsättning. Här kan nyfikna titta in på Aktieinspo-listan ”Far och Flyg”. Förutom resor är prenumerationstjänster den trend som växer starkast, exempelvis har 43 % av svenskarna prenumererat på tv-streaming. Där har vi tex noterade Netflix som en frontrunner och även Viaplay som ägs av svenska MTG, för att nämna några. Hela 44% har också eller har haft en musikstreamingtjänst. Där vi ju till exempel svenska techundret Spotify var aktie noterades på New York Stock Exchange (NYSE) i april i år.

Detta till trots så är det fysiska varor som svenskarna verkar älska att handla online. Förutom livsmedel så är heminredning den stora tillväxtraketen. Där hittar du exempelvis Lammhults Design, ett mindre bolag som är noterat på Small Cap. Även marknaden för bygghandel online växer rejält. Sett till total omsättning är onlinedelen liten men dubbelt så många har handlat byggvaror online i år jämfört med ifjol. Byggmax är ett bolag som uppger sig satsa på sin e-handel. Dessa och flera andra bolag finns i Aktieinspo-listan ”Hemmafix”.

Annan intressant statistik är att 22% av svenska män har använt spel- och bettingsajter. Några exempel på bolag som växer snabbt är LeoVegas, Kindred Group och Mr Green (fler bolag hittar du på Aktieinspo: Spel & Dobbel). Samtidigt har 21% av svenska kvinnor prenumererat på skönhetsprodukter och hela 71% har köpt kropps- och hälsoprodukter. Ett exempel på skönhetsehandlare är dalabolaget Lyko som snart varit på börsen i ett år (fler bolag hittar du på Aktieinspo: Hel & Ren). Av de sportiga 35-44-åringarna handlar fler än 30%  sport- och fritidsartiklar på nätet. Inom det segmentet finns svenska Sportamore noterade på Stockholmsbörsen (Aktieinspo: Sporty Spice).

Men, som sagt så är kläder och mode fortsatt en kioskvältare. 6 av 10 personer köper idag kläder, skor och accessoarer på nätet. Tittar man på yngre i åldrarna 15-24 så är andelen hela 71%. Aktier för Fashionistas hittar du i Aktieinspo-listan med samma namn. Även elektronik och böcker handlas av 35% av vi svenska konsumenter. Bland noterade bolag hittar vi där exempelvis Dustin som fick en ny VD för drygt ett år sedan i Thomas Ekman (Aktieinspo: Hemmafix). Kollar man på boksidan så ägs till exempel Akademibokhandeln av industrigruppen Volati.

Vi har också börjat röra oss utanför Sveriges gränser med vår näthandel. 48% av svenska män handlar idag i utländska webbutiker. Wish, Ebay, Amazon och Zalando är de bolag som toppar listan över var vi då handlar. Där är Amazon noterade i USA och Zalando i Tyskland. Vill man gå via svenska börsen får man en hel del exponering mot Zalando via investmentbolaget Kinnevik som äger 32% av bolaget. Svenska e-handlare och investerare har under de senaste åren ivrigt diskuterat när och om Amazon kommer att komma till Sverige och vilka konsekvenser det kommer att få för våra inhemska handlare. Ryktena säger att det är nära ett Sverigeintåg nu… Se fler e-handlare i Akiteinspo E-handlare.

Statistik är spännande! Frågan är var dessa bolag tar vägen i framtiden, kan de få logistiken att fungera bättre (Kom igen, PostNord!), kan de minska returerna som idag pressar marginalerna och kommer vi att se en konsolidering på marknaden, kommer Amazon till Sverige och/eller kommer vi att få se ännu fler e-handlare i framtiden? Att framtiden är digital tycker jag dock att det inte går att diskutera.

Ska man då sätta sprätt på hela lönen vid årets Black Friday? Nej – jag tycker istället att du ska investera pengarna i ett bra bolag. Kanske en e-handlare, eller kanske något helt annat som du tror på för framtiden. Kanske gör din investering att du har råd att konsumera något riktigt stort i framtiden istället? För att ge dig ett alternativ till köphetsen så låter vi dig handla svenska aktier helt courtagefritt på fredag (handel direkt över börsen, hos oss så kallad börsorder).

/Therese

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.