Kategori Sparande

Ibland är jag äggstra stolt

När man sitter på en tågstation i Skövde kl 21.30 en torsdag i april, väntar på ett försenat tåg hem till Stockholm och samtidigt försöker skriva ett blogginlägg som ska handla om påsk, utdelningar och emissioner så är risken ohyggligt stor…

…att man halkar in på äggstra dåliga skämt om att man inte får ha alla ägg i samma korg och försöker hitta metaforer mellan påskharen och utdelningsbolag. Som tur var är det värsta redan raderat och jag ska nu försöka komma till saken.

Jag har precis hållit föredrag för 50 aktieintresserade personer på Skövde stadshus och slås av att man vid varje nytt föredrag ofta hittar nya vinklar på gamla, utnötta sanningar om aktiesparande. Frågor, funderingar och nickningar kan trigga en helt ny förklaring eller nytt resonemang som får allt fler att förstå och bli motiverade att aktiespara. Jag slås också över att jag är ohyggligt stolt över Aktieinvests vägval vad gäller produkter, tjänster och prioriteringar. Att kunna stå rakryggad och säga att vi bara gör det som är bra för kunden, att vi inte erbjuder produkter som är dåliga, att vi tar bort produkter och tjänster som faktiskt blir dyra för kund eller alltför krångliga. Det känns också häftigt att få berätta om Aktieinvests grundidé som fortfarande håller och nästan är modernare än någonsin. Jag menar grundidén att alla ska ha råd att aktiespara, att alla ska kunna inspireras och att vi lever som vi lär genom att uppmuntra långsiktigt aktiesparande och bjuder på återinvestering av de utdelningar du får helt utan kostnad. Sådant som är bra för dig och dina aktier ska vi bli bäst på. Allt annat kan vi strunta i.

Jag älskar att det sitter i bolagets och mina kollegors ryggrader att ta avstånd från samarbetsförslag som känns fel, att reagera på höga avgifter och faktiskt vilja kundens bästa på så många olika sätt i vardagen. Om jag låter alltför romantisk så kan det bero på att Spotify just shufflade fram End of the road med Boyz II Men, men främst så beror det helt klart på att jag som så ofta annars faktiskt är stolt över kollegorna.

Just nu när det är högtryck på både emissioner och utdelningar så är det många kunder som blir glada över att vi hanterar och bevakar företagshändelser åt de som vill. Vad det betyder? Om du i dina inställningar har valt att alltid delta i emissioner är du med och tecknar så långt pengarna du har på din depå räcker. Du riskerar inte heller att sitta kvar med teckningsrätter som förfaller och blir värdelösa. Om du inte skulle ha några pengar att teckna för på depån så säljer vi av teckningsrätterna åt dig och kostnadsfritt återinvestera den summan i aktien. Detsamma gäller uppköp.

En annan av mina favorit-features som vi bjuder på och som jag är äggstra (kunde inte hålla mig) stolt över är att vi på Aktieinvest återinvesterar din utdelning direkt i aktien utan någon som helst kostnad för dig som kund. Genom att äga utdelande bolag och ha dem hos oss så får du alltså nya aktier i bolaget gratis varje år.

På våra fina strategi-powerpoint så står det att vi ska göra det enklare för dig att vara aktiesparare. Och banne mig, jag tycker att de här exemplen är spot on. Hoppas att du håller med för nu kommer mitt tåg och Spotify har just spårat ur totalt och bjuder på Michael Bolton…

/Therese

PS. Här kan du läsa mer om emissions- och utdelningsinställningar.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.