Kategori Jämställdhet, Sparande

Höststäda portföljen såhär

Jag älskar hösten. Det är något mysigt över den och jag får (med gott samvete) sitta inomhus och pilla med mina investeringar och resan mot finansiell frihet.

Framtidsfeministen Sandra Burbon tror på ett jämställt sparande
Jag älskar hösten. Det är något mysigt över den och jag får (med gott samvete) sitta inomhus och pilla med mina investeringar och resan mot finansiell frihet.

En sak jag alltid gör på hösten är att gå igenom Framtidsfeministen jämställda aktieportfölj.

Strategi för Framtidsfeministens portfölj

När jag väljer aktier till portföljen går jag igenom fem bestämda steg. Detta är min aktiestrategi och den är superviktigt! Om jag inte hade haft en strategi skulle känslorna med största sannolikhet ta över och det är svårt att bli bättre och bättre.

Visst kan man ha tur men en av mina största övertygelser när det kommer till investeringar är vikten av att HA en strategi. Inte hur den ser ut, för den kan se ut på många olika sätt, utan att HA en strategi. Har du en strategi?

Så här ser mina fem steg ut:

  1. Bolaget ska vara jämställd med minst 40/60-fördelning i högsta ledningen (data hittas hos AllBright)
  2. Bolaget ska ge utdelning, gärna kring 3 – 5 procent (data hittas hos borsdata.se)
  3. Bolaget ska ha en stabil omsättningstillväxt (= tjäna mer pengar) och samtidigt stabil vinstmarginal (så att bolaget växer men utan bekostnad på lönsamheten) (data hittas hos borsdata.se)
  4. Bolaget ska vara lätt att förstå, jag ska veta hur de tjänar sina pengar samt tro på deras tjänster/produkter i framtiden (här tittar jag på hemsidor, läser artiklar, årsredovisningar och analyser)
  5. Jag sprider i minst fem olika branscher

Min portfölj är likaviktad, vilket betyder att jag sätter in lika mycket pengar per bolag. Portföljen består idag av åtta olika bolag där jag månadssparar via autogiro i alla bolagen varje månad genom min sparbox hos Aktieinvest. Aktieinvest är den enda aktören där du kan spara i aktier via autogiro – det är superbra eftersom det är ett sparande som blir av med minimalt krångel.

Läs mer: Starta sparande i Framtidsfeministens sparbox på 3 min

Jag gör min aktieanalys två gånger per år och däremellan månadssparar jag.

Höststäda så här

Så här höststädar jag min aktieportfölj:

  1. Tittar över hur portföljen har presterat. Har jag nått mina mål? Om inte: hur kan jag göra bättre eller behöver jag justera mina mål?
  2. Eventuell justering av strategin och mål från det jag kom fram till i steg 1.
  3. Följer min strategi, gör aktieanalysen enligt de fem stegen ovan.
  4. Säljer av bolag som inte längre platsar i portföljen och köper nya. Det brukar röra sig om ett till två bolag.
  5. Ser över om jag vill justera hur mycket jag månadssparar – finns det något jag kan dra ner på så att jag kan månadsspara mer?

När det kommer till att sälja av vet jag att många har problem MEN genom att följa en förutbestämd strategi känns det inte jobbigt alls. Jag vet varför jag inte vill ha bolaget kvar eftersom det inte passerar min aktieanalys.

Jag tänker aldrig i termer av ”plocka hem vinsten” utan fokuserar mer på att hitta bra bolag, behålla dem så länge det bara går och släppa förlorarna.

Hur gör du?

Hälsningar,

Sandra ”Framtidsfeministen” Bourbon

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Mina egna aktieinnehav redovisas i Framtidsfeministens sparbox. Vill du veta mer om mig hittar du det här.
Ps. Vill du veta mer om aktier och min strategi har jag en gratis onlinekurs.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.