Fattigjanuari: så blir du rik!
I snitt spenderade svenskarna drygt 2 700 kronor på julklappar 2017 och lever över sina tillgångar. I detta blogginlägg ger jag mina bästa tips på hur du överlever fattigjanuari och blir rik på kuppen.
Varning för långt blogginlägg men jag brinner verkligen för detta! Alla kan bli miljonärer och det börjar med dig!
Julafton ingen överraskning
I snitt spenderade svenskarna drygt 2 700 kronor på julklappar 2017. Detta visar en undersökning från Yougov. Då julafton infaller samma datum varje år borde inte detta komma som någon överraskning, men ändå är det många som lånar för att ha råd med denna julklapps- och konsumtionshets.
För dig som lånade för att ha råd med julklapparna vill jag ge två råd: betala av lånen snabbt som satan och börja sedan spara till 2018 års julafton så att du slipper ta nya lån. Sedan kan man också ifrågasätta hur mycket man egentligen borde spendera på julklappar.
Själv hade jag en hållbar jul där vi slog in fina begagnade klappar som vi aldrig använder och spelade i julklappsspelet. På så sätt hittar fina grejor nya ägare. Jag bidrog med en glassmaskin som jag använde mycket förut men som på senare tid mest samlat damm. Ett annat tips är också att ge bort aktier/fonder som julklapp istället.
Använd januari för att utmana
Januari är en av de absolut fattigaste månaderna då de flesta av oss levt över våra tillgångar under december. Det vet banker och företag om, varför de skickar oss ”drömerbjudande” på posten. Jag fick till exempel brev både från både Lendo och Postkodlotteriet direkt efter nyår – nej tack!
Figur 1 Post från Lendo och Postkodlotteriet
Jag tar januari som en ursäkt och möjlighet att vara extra sparsam. Kan jag kanske till och med slå mitt resultat från min budgetmånad i oktober där jag konsumerade för låga 5 592 kr?
Mina tre bästa tips för januari
Då de allra flesta känner sig fattiga tycker jag man ska passa på att mysa hemma och ta tag i sin ekonomi. Varför inte göra det som en tävling tillsammans med vänner? Nedan finner du mina bästa förslag på aktiviteter som inte kostar pengar men inbringar pengar på sikt!
Och glöm inte: det är de små förändringarna som på sikt leder till stora förändringar. Ta en eller två punkter från listan som du tycker låter kul – man behöver inte göra alla. För mig har det tagit över åtta år att få koll på min privatekonomi.
1. Fasta kostnader – se över
- Förhandla om bolån. Här finns tusenlappar att spara varje år!
- Se över mobil-, telefon- och Internetabonnemang. Själv brukar jag ringa och säga att jag vill avsluta abonnemangen och då brukar jag få rabatt. Obs: du behöver vara beredd att byta!
- Se över försäkringar, när de förfaller och när det är dags att omförhandla. Lägg in påminnelse i kalendern så att det inte glöms bort!
- Se över boendekostnader som el med mera. Tänk också igenom långsiktigt var och hur du vill bo i framtiden. Vad har du för strategi? Själv flyttade jag under 2017 och kom ner 4 000 kr i hyra per månad. Det hjälper min plan att bli fri.
- För hardcorespararen: Avsluta ALLA abonnemang som inte är livsnödvändiga och prova att leva utan Netflix m.m. under en månad. Blir det tråkigt kan du alltid teckna nya abonnemang i februari/mars. Att komma ner 600 kr per månad och investera dem till en avkastning på 8 procent ger dig 570 000 kr efter 25 år där 390 000 kr kommer från ränta-på ränta-effekten! Själv använder jag SVT play (Bron!), poddar och ibland en gratismånad på Netflix.
2. Rörliga kostnader – tighta till
- Inför totalt konsumtionsstopp januari. Om någon fyller år/du behöver ha en ge bort-present: tillverka den själv! Ett tips är att blanda ihop de torra ingredienserna i en fin påse till Renée Voltaires goda bröd. Personen får sedan själv baka brödet vilket går i ett navs. Bra för plånboken, hälsan och miljön! Du kan också skylla på att det är fattigjanuari. Ytterligare ett tips är att avfölja alla kanaler i social media och nyhetsbrev som får dig att vilja konsumera.
- Teckna INTE gymkort! Många köper gymkort i januari använder det i max sex veckor. Passa istället på att gå/springa utomhus, använda utegym och träna hemma. Är du fortfarande pepp på att träna i mitten av februari kan du köpa träningskort då – ofta till rabatterat pris.
- Skippa din dyra matbutik och gå till Lidl eller Willys istället. Jag vet att du är skeptiskt men våga prova under januari. Jag har bytt från Mathem/ICA Maxi till Lidl och Willys och minskat min matkostnad med hälften och äter samma mat. Och ja: Lidl och Willys har även de ekologiska varor.
- Bjud hem folk på kaffe istället för att fika ute. Skyll även här på fattigjanuari.
- Ät ur skafferi och frysen. Ät mer vegetariskt. Bra recept och tips finns på Portionen Under Tian.
- Ta en vit månad och våga vägra Systembolaget. Efter jul och nyår kan de flestas lever behöva en återhämtning.
- Åk kommunalt, ta cykeln eller apostlahästarna istället för bilen och taxi. Kräver lite mer tid och planering men här kan man spara mycket!
- Ta med matlåda till jobbet. Orkar du inte göra det varje dag så är två dagar per vecka bättre än ingen. Räkneexempel: matlåda två gånger per vecka -> spara 200 kr per vecka vilket blir 1,2 miljoner kr på 30 år vid 8 procents avkastning där 890 000 kr kommer från ränta-på-ränta-effekten. Vill du verkligen äta upp 1,2 miljoner?
- Rensa ur och sälj prylar du inte använder. Tips är att följa Minimalisterna på Instagram.
3. Sätt igång/se över ditt månadssparande
Nu när du har så mycket pengar över tycker jag att du ska sätta igång ett månadssparande som dras när nästa lön kommer in. Börja hellre med för lite än för mycket och ett bra riktmärke är 10 procent av lönen efter skatt. Själv började jag med att investera 8 procent för åtta år sedan.
Detta gör du enklast genom att öppna ett investeringssparkonto (så kallat ISK) hos någon nätmäklare med låg avgift, välja en aktiefond om du sparar långsiktigt och hux flux är du klar! Nu kan du luta dig tillbaka när pengarna börjar jobba för dig!
Har du redan ett månadssparande kan det vara god tid att se över om du är nöjd med hur dina investeringar presterat. Samma gäller för premiepensionen och tjänstepensionen. Kanske dags att utmana och byta?
Vilka är dina bästa spartips?
/Framtidsfeministen Twitter och Facebook
Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Min jämställda sparbox hittar du här. Vill du veta mer om mig hittar du det här.
Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.