Kategori Sparande

En guidad tur i min aktieportfölj

När vi i veckan lanserade Aktieinspo så valde jag för första gången att dela med mig av min egen portfölj med den enkla anledningen att konkreta exempel hjälper ännu fler att börja aktiespara. Men ingen portfölj bör visas upp utan förklaring tänker jag så här kommer en guidad tur kring hur jag tänker och investerar.

För det första så är jag mer av en magkänsleinvesterare än en nyckeltalsräknare. Detta gör att jag ofta investerar i trender jag ser och tror på och därefter väljer bolag efter deras kundhantering, digitala mognad, produkter/tjänster och verksamheten i stort.

Många av mina aktier har jag valt att investera i just på grund av att jag har ett högt förtroende för ledningen vilken jag i dessa fall också träffat och pratat bolag med. Den aktieportfölj jag visar upp på Aktieinspo är mina 13 största innehav.  IAR Systems, Magnolia Bostad, Castellum, Storytel, Sportamore, Axfood, Climeon och Collector är alla bolag där jag imponeras och inspireras av deras ledning. Ibland är det på VD-nivå, ibland på styrelsenivå. Men det är viktigt för mig att bra personer med affärssinne, trendkänslighet och gott omdöme styr skutan.

Amazon är mitt enda större utländska innehav. Förutom att det är ett extremt spännande bolag så gör det innehavet att jag också håller mig ajour med de globala e-handelstrenderna. Mindre aktieposter har jag även i Asiens motsvarighet Alibaba.

MTG är ett rent E-sport-bet jag tog för några år sedan och som nu på slutet äntligen börjat löna sig rejält med avknoppning på gång. Sandvik är en trotjänare i portföljen som jag ägt under alla mina år som aktiesparare, även under tuffa tider. H&M var tidigare en sådan men som fick åka ut med buller och bång under hösten 2017.

Fastighetsbolag är alltid bra sett till direktavkastningen, tycker jag, därav Castellum (+ deras kloka VD Henrik och fantastiska styrelseordförande Lotta). Magnolia är ju ett annat sorts fastighetsbolag då de fokuserar på hyresbostäder, vilket breddar portföljen åt det hållet.

Essity är lite av en hel och ren (hihi!)-aktie i portföljen. Defensiv aktie med en otroligt bred marknad. Axfood kan ses som i samma kategori. Men där är jag främst nyfiken på att se vilken digitaliseringsresa de kan komma med nu när Mia Brunell styr spakarna i Axel Johnson-gruppen och svingar klubban i styrelsen. Uppköpen av Middagsfrid och Mat.se tycker jag borgar för en spännande framtid.

Paradox Interactive får ses som en krydda som helt enkelt gick hem och växt sig stor i portföljen främst tack vare en otrolig utveckling för aktiekursen. Jag är något tung i Paradox då jag också äger aktier i onoterade Investment Spiltan AB.

Storytel är precis så disruptiva som jag vill att digitala bolag ska vara. Uppköpet att Norstedts förlag är ett exempel på att man siktar högt och vågar utmana inom Storytel. Gillar också att ta rygg på riktiga entreprenörer med sann affärsnäsa såsom Rustan Panday och Jonas Tellander.

IAR Systems har en spännande position inom Internet of Things då de är leverantör av mjukvara som används för programmering av chip som styr produkter inom till exempel industrin, medicinteknik, elektronik och fordonsindustrin. Dessutom en VD med fint track record och en fin resa i min portfölj där aktien varit sedan 2014.

Collector tycker jag är precis såsom en nischbank ska vara. Äger ingen traditionell bank som ni ser och det beror helt enkelt på att jag tycker att de är för långsamma, för trötta och helt enkelt inte kommer klara av digitaliseringen. Anser jag…

Sist men inte minst är Climeon, bolaget där jag också sitter i styrelsen och har en insiderroll. Gillar man ny energi och är nyfiken på hur vi ska kunna ersätta fossila bränslen med renare energi så rekommenderas dock en titt på heatpower-segmentet. Jag tycker att det är en spännande utveckling inom området även om man bör nämna att bolaget är litet och hittills obeprövat.

Som ni märker lever jag som jag lär när det kommer till god riskspridning, både i antal aktier och i branscher. Några bolag kan ses som mer stabila utdelningsbolag men de flesta äger jag helt klart pga att jag ser dem som tillväxtcase.

Tänk på att jag köpt dessa aktier under många, många år. Varken mitt blogginlägg eller aktieinspo-lista ska därför ses som någon som helst köprekommendation. Jag matchar även dessa aktier med andra, till investeringen mindre innehav, indexfonder och onoterade aktier. Jag hoppas att jag ändå kan inspirera dig till att kika på nya branscher och aktier eller i alla fall till ett aktivt aktiesparande efter denna läsning. Det finns ju inget roligare än att äga fina bolag!

Till min aktielista >

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.