Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.
 Kategori Sparande

En guidad tur i min aktieportfölj

När vi i veckan lanserade Aktieinspo så valde jag för första gången att dela med mig av min egen portfölj med den enkla anledningen att konkreta exempel hjälper ännu fler att börja aktiespara. Men ingen portfölj bör visas upp utan förklaring tänker jag så här kommer en guidad tur kring hur jag tänker och investerar.

För det första så är jag mer av en magkänsleinvesterare än en nyckeltalsräknare. Detta gör att jag ofta investerar i trender jag ser och tror på och därefter väljer bolag efter deras kundhantering, digitala mognad, produkter/tjänster och verksamheten i stort.

Många av mina aktier har jag valt att investera i just på grund av att jag har ett högt förtroende för ledningen vilken jag i dessa fall också träffat och pratat bolag med. Den aktieportfölj jag visar upp på Aktieinspo är mina 13 största innehav.  IAR Systems, Magnolia Bostad, Castellum, Storytel, Sportamore, Axfood, Climeon och Collector är alla bolag där jag imponeras och inspireras av deras ledning. Ibland är det på VD-nivå, ibland på styrelsenivå. Men det är viktigt för mig att bra personer med affärssinne, trendkänslighet och gott omdöme styr skutan.

Amazon är mitt enda större utländska innehav. Förutom att det är ett extremt spännande bolag så gör det innehavet att jag också håller mig ajour med de globala e-handelstrenderna. Mindre aktieposter har jag även i Asiens motsvarighet Alibaba.

MTG är ett rent E-sport-bet jag tog för några år sedan och som nu på slutet äntligen börjat löna sig rejält med avknoppning på gång. Sandvik är en trotjänare i portföljen som jag ägt under alla mina år som aktiesparare, även under tuffa tider. H&M var tidigare en sådan men som fick åka ut med buller och bång under hösten 2017.

Fastighetsbolag är alltid bra sett till direktavkastningen, tycker jag, därav Castellum (+ deras kloka VD Henrik och fantastiska styrelseordförande Lotta). Magnolia är ju ett annat sorts fastighetsbolag då de fokuserar på hyresbostäder, vilket breddar portföljen åt det hållet.

Essity är lite av en hel och ren (hihi!)-aktie i portföljen. Defensiv aktie med en otroligt bred marknad. Axfood kan ses som i samma kategori. Men där är jag främst nyfiken på att se vilken digitaliseringsresa de kan komma med nu när Mia Brunell styr spakarna i Axel Johnson-gruppen och svingar klubban i styrelsen. Uppköpen av Middagsfrid och Mat.se tycker jag borgar för en spännande framtid.

Paradox Interactive får ses som en krydda som helt enkelt gick hem och växt sig stor i portföljen främst tack vare en otrolig utveckling för aktiekursen. Jag är något tung i Paradox då jag också äger aktier i onoterade Investment Spiltan AB.

Storytel är precis så disruptiva som jag vill att digitala bolag ska vara. Uppköpet att Norstedts förlag är ett exempel på att man siktar högt och vågar utmana inom Storytel. Gillar också att ta rygg på riktiga entreprenörer med sann affärsnäsa såsom Rustan Panday och Jonas Tellander.

IAR Systems har en spännande position inom Internet of Things då de är leverantör av mjukvara som används för programmering av chip som styr produkter inom till exempel industrin, medicinteknik, elektronik och fordonsindustrin. Dessutom en VD med fint track record och en fin resa i min portfölj där aktien varit sedan 2014.

Collector tycker jag är precis såsom en nischbank ska vara. Äger ingen traditionell bank som ni ser och det beror helt enkelt på att jag tycker att de är för långsamma, för trötta och helt enkelt inte kommer klara av digitaliseringen. Anser jag…

Sist men inte minst är Climeon, bolaget där jag också sitter i styrelsen och har en insiderroll. Gillar man ny energi och är nyfiken på hur vi ska kunna ersätta fossila bränslen med renare energi så rekommenderas dock en titt på heatpower-segmentet. Jag tycker att det är en spännande utveckling inom området även om man bör nämna att bolaget är litet och hittills obeprövat.

Som ni märker lever jag som jag lär när det kommer till god riskspridning, både i antal aktier och i branscher. Några bolag kan ses som mer stabila utdelningsbolag men de flesta äger jag helt klart pga att jag ser dem som tillväxtcase.

Tänk på att jag köpt dessa aktier under många, många år. Varken mitt blogginlägg eller aktieinspo-lista ska därför ses som någon som helst köprekommendation. Jag matchar även dessa aktier med andra, till investeringen mindre innehav, indexfonder och onoterade aktier. Jag hoppas att jag ändå kan inspirera dig till att kika på nya branscher och aktier eller i alla fall till ett aktivt aktiesparande efter denna läsning. Det finns ju inget roligare än att äga fina bolag!

Till min aktielista >

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.