Därför ska du återinvestera aktieutdelningen
Mitt uppe i utdelningssäsongen
Jag lyssnade precis på #pratapengarpoddens Utdelningsspecial. Den var riktigt intressant och en bra genomgång av allt du behöver veta kring utdelning. Vi är mitt uppe i utdelningssäsongen där många bolag delar ut en del av sin vinst från 2016 till sina aktieägare. Framtidsfeministen har endast bolag i sin portfölj som ger utdelning eftersom jag tycker det är en bra kvalitetsstämpel. Ett företag som delar ut större delen av sin vinst ska man dock titta lite extra på: ser det för bra ut för att vara sant är det oftast så. Bolagen jag väljer har en direktavkastning (=utdelning/aktiens pris) kring 3-5 %. Mer om utdelning hittar du här.
Återinvestera eller inte?
Men vad blir egentligen skillnaden om man väljer att återinvestera aktieutdelningen eller inte? I diagrammet nedan ser du skillnaden för Stockholmsbörsen under 10 år från 2007-04-27 till 2017-04-26.
På 10 år har Stockholmsbörsen utan utdelning gått upp 41 procent och med återinvesterad utdelning 97 procent.
I början skiljer det inte så mycket men ju längre tiden går desto mer går graferna ifrån varandra. Skillnaden blir att portföljen antingen har växt 40 procent eller dubblat sitt värde: vilket föredrar du? Detta är på grund av ränta-på-ränta-effekten och kommer av att det du återinvesterade 2007 kommer ge avkastning och förhoppningsvis mer utdelning 2008, 2009…osv. Jag sparar till en pengamaskin och då är det viktigt att återinvestera utdelningen för att få igång ränta-på-ränta-effekten.
Hur återinvestera aktieutdelning?
Månadssparar du i Framtidsfeministens sparbox eller i någon annan av Aktieinvests sparboxar återinvesterar Aktieinvest aktieutdelningen kostnadsfritt åt dig. Riktigt smidigt och bra när man vill ha ett helt automatiskt sparande. För dig som själv köper och säljer aktier är det bara att bestämma om du vill återinvestera i samma bolag eller kanske välja något nytt.
Lycka till!
/Framtidsfeministen Twitter och Facebook
Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Min jämställda sparbox hittar du här. Vill du veta mer om mig hittar du det här.
Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.