Kategori Sparande

5 tips för att lyckas på börsen

Intresset för börsen är rekordstort, men många tvekar inför att börja handla med aktier. Här är fem tips på vad som är bra att ha koll på när man sparar i aktier.

Spara på börsen
Intresset för börsen är rekordstort, men många tvekar inför att börja handla med aktier. Här är fem tips på vad som är bra att ha koll på när man sparar i aktier.

1. Spara regelbundet

Att månadsspara är enkelt eftersom du kan anpassa sparandet efter hur mycket av din lön som du kan avvara varje månad. Att över tid lyckas med att parera börsens svängningar är i princip omöjligt och risken för att trampa snett är hög. Därför är det bättre att köpa lite varje månad. Då minimerar du risken att gå in på marknaden vid fel tillfälle och får en jämnare avkastning över tid. Visste du att Aktieinvest är ensamma om att erbjuda månadssparande i aktier med autogiro? Det beror på att du kan köpa delar av en aktie hos oss, vilket gör att du kan spara utifrån belopp istället för antal aktier. Enklare blir det inte!

Läs mer om att månadsspara i aktier >

2. Sprid riskerna

Sprid risken över flera bolag. Genom att köpa aktier i olika bolag från olika branscher minskar du risken i din aktieportfölj och du blir inte lika beroende av utvecklingen för ett enskilt bolag. Att satsa på att äga aktier i minst 10 olika bolag från 5 olika branscher, är en bra målbild.

 

3. Ha en långsiktig plan – och ha tålamod

Nyckeln till ett framgångsrikt sparande ligger i långsiktigheten. På kort sikt kan börsen svänga kraftigt och skapa osäkerhet på marknaden. Men har man haft is i magen har det i regel lönat sig eftersom börsen historiskt alltid har återhämtat sig. Så placera klokt, ha tålamod och tänk långsiktigt i alla beslut som rör ditt sparkapital.

Se vilket sparande som passar dig bäst baserat på din sparhorisont >

4. Återinvestera utdelningen

Många bolag delar ut en del av vinsten, vilket kallas utdelningar. Genom att återinvestera utdelningen och köpa fler aktier kommer din aktieportfölj att växa snabbare och du kommer att nå dina drömmar fortare. Du kan antingen välja att köpa fler aktier i det bolag som har gett dig utdelning, eller att investera i något annat bolag. Det är en smaksak och du får utgå från hur just din aktieportfölj ser ut och vilken riskspridning du har. Som kund hos Aktieinvest kan du återinvestera din utdelning automatiskt och helt gratis!

5. Inspireras och håll dig uppdaterad

Ju mer kunskap man har om ett ämne – desto roligare blir det! Spana in våra Aktieinspolistor där du kan hitta aktier inom olika branscher.

Ovanstående ska inte ses som några investeringsråd utan som information om produkter som ingår i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. ​

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.