Internet of Things – aktier för dig som gillar elektronik

Är du intresserad av elektronik och kommunikation? Här listar vi bolag inom hemelektronik, hård- och mjukvaror och cloudlösningar.

Aktie Köp Månadsspara Handel Hållbarhetspreferenser
 Apple Inc Köp Ja Andelsorder OK
Apple är ett amerikanskt dator- och hemelektronikföretag grundat 1976 av Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald Wayne.
Sverige Ericsson B Köp Ja Andelsorder OK
Telefonaktiebolaget Ericsson är en av världens största tillverkare av utrustning för att bygga nätverk för mobil kommunikation.
 Amazon Köp Ja Andelsorder OK
Amazon.com, Inc. är ett av världens största nätbutiker som säljer olika varor via sin webbplats: cd-skivor, böcker, hemelektronik, leksaker, spel m.m.
 Microsoft Corp Köp Ja Andelsorder OK
Microsoft Corporation är ett multinationellt datorföretag och ett av världens största inom programvaruutveckling.
 Intel Corp Köp Ja Andelsorder OK
Intel Corporation är ett amerikanskt multinationellt elektronikföretag och mest känt som tillverkare av de välkända mikroprocessorerna Pentium och Xeon. Intel tillverkar även nätverkskort, moderkort och andra datorrelaterade produkter.
Sverige I.A.R. Systems Group Köp Ja Andels- & Börsorder Data saknas
I.A.R Systems är leverantör av mjukvara för programmering av processorer i inbyggda system. Mjukvaran används för att programmera chip som styr produkter inom till exempel industriautomation, medicinteknik, konsumentelektronik och fordonsindustrin.
Sverige Artificial Solutions International Köp Nej Börsorder Data saknas
Artificial Solutions är ett teknikbolag inom AI. Bolagets plattform Teneo används av stora globala företagskunder. 2023 lanserades OpenQuestion, en röstbaserad lösning som ersätter traditionella knapptrycksmenyer när kunder ringer kundtjänst.
 Qualcomm Inc Köp Ja Andelsorder OK
Qualcomm, Inc. är ett företag inom trådlös telekommunikation.
 Nvida Corp Köp Ja Andelsorder Data saknas
Nvidia Corp är en av de ledarna tillverkarna av grafikkort för dator- och tv-spel. På senare tid har de även börjat utveckla hårdvara för artificiell intelligens.
 Cisco Systems Köp Ja Andelsorder OK
Cisco Systems är ett globalt företag som tillverkar och distribuerar ett brett utbud av IT-produkter, exempel nätverkslösningar, switchar, routers, program för E-postsäkerhet, analysverktyg samt olika molnbaserade lösningar.

Så här kan du månadsspara i bolag på listan

Andelsorder är vår tjänst som gör att du kan månadsspara med automatiska köp i aktier och fraktioner. Det görs genom dragningar från ditt bankkonto varje månad.

Minsta belopp är 100 kr per bolag, så för 500 kr får du riskspridning i fem bolag. Köpavgiften är fast oavsett hur mycket du sparar varje månad eller hur många bolag du sparar i. Läs mer om våra priser >

Så här börjar du månadsspara:

  1. Logga in >
  2. Bestäm vilka bolag du vill spara i
  3. Välj dragningsdatum
  4. Välj sparbelopp för varje bolag

Klart!

Är du inte kund hos oss idag?

Bli kund

När du gör engångsköp eller månadssparar på belopp köper du aktier och fraktioner. Vid köp av fraktioner får du rätt till värdet av utvecklingen i den underliggande aktien. Det innebär att en fraktion inte är en del eller andel av en aktie, utan ett eget finansiellt instrument.

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.