Kategori Okategoriserade

Hur påverkas oljemarknaden av det geopolitiska läget i Mellanöstern?

Johan Spetz, analyschef på Pareto Securities, delar sin syn på nuläget och framtiden för oljemarknaden.

Prenumerera på analyser

Dramatiska tider i Mellanöstern för närvarande i och med upptrappningen av konflikten mellan USA och Iran, vilket kanske har tydligast påverkan på oljemarknaden. Hur ser ni på läget?

”Situationen utvecklas snabbt, men för närvarande lutar vi åt att det kommer ske en gradvis nedtrappning trots allt. Oljemarknaden bör därmed landa i liknande reaktion som vid attacken mot Saudiarabien i september – en initial, tydlig prisuppgång innan det lugnar ner sig ganska snabbt. Vi har i grunden en välförsedd oljemarknad. Både OPEC och Ryssland har kapacitet att producera mer, så det finns volymer att sätta till om det skulle bli ytterligare störningar. Det talar för stabilitet, snarare än jätterusning.

Men med det sagt så anser vi att ett oljepris nära 70 dollar är fundamentalt försvarbart för 2020 givet utbud- och efterfrågebilden, men skulle situationen i Mellanöstern förvärras är det klart att det kan driva på priset ytterligare.

Vi baserar våra råvaruprisprognoser på fundamentala faktorer, alltså utbud och efterfrågan, snarare än den geopolitiska risknivån. Utifrån detta är vår syn försiktigt positiv för oljepriset 2020, men skulle en förvärrad situation i Mellanöstern leda till betydande produktionsstörningar i kombination med bristande svar – dvs. bristande kompensation – från OPEC+ kan det snabbt påverka vår grundsyn.”

Så påverkas traditionella energibolag av omställningen till förnybar energi >

Hur ska man som aktieägare förhålla sig till det osäkra geopolitiska läget?

”De oljebolag vi följer i Kurdistan i norra Irak såsom DNOShamaran, Genel och Gulf Keystone är geografiskt mest exponerade för eventuell utvidgad konflikt, medan oljebolag som inte har en direkt exponering mot regionen bör gynnas allt annat lika. För övriga börsen tenderar ökad geopolitisk oro vara negativt, och det gäller ju även om vi skulle få stadigt högre oljepris med negativa effekter för den globala konjunkturen, men där är vi inte än. Guldpriset och guldbolag är ett undantag som generellt gynnas av geopolitisk oro, vilket vi ser nu.”

Du hittar fler analyser här >

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Johan Spetz, analyschef på Pareto Securities

Aktier i vårt sortiment som nämns i intervjun

Relaterade nyheter

”Shamarans Atrush-fält har inte påverkats av geopolitiska händelser”

Läs nyheten >

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

VerkstadssektornVerkstadssektorn