Kategori Okategoriserade

Analys: hur har rapportsäsongen startat?

De första rapporterna för året har kommit. Hur ser läget ut? Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities, ger sin syn på börsläget just nu.

Filmen spelades in den 2 februari 2022.
Prenumerera på våra analyser >

Börsernas starka avslutning i fjol har bytts ut mot en svag inledning av 2022. Nu har de första rapporterna för året kommit. Hur ser läget ut enligt prognoserna? Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities, ger sin syn på börsläget just nu.

Se videointervjun för hela analysen eller läs ett utdrag nedan.

Hur har rapportsäsongen startat?

”Generellt sett så har rapporterna kommit in bättre än väntat. Det varierar mellan olika sektorer såklart, men när vi tittar på USA har vi sett att det gått bättre än väntat, det är en fortsatt bra återhämtning i ekonomin med starka konsumenter som driver på efterfrågan.

Året började svagt, med bankrapporter som visade på bland annat löneinflation, och som väntat så har vi en del inflation i råvarupriser. Men många bolag har lyckats kompensera för detta och har visat en bra marginalutveckling och framför allt överraskat när det kommer till tillväxten. Överlag har rapportperioden hittills varit positiv. Tittar man på hur marknaden är uppbyggd är det viktigt att de stora techbolagen levererar. Där såg vi Apple i förra veckan som släppte en kanonrapport. Även Microsoft har släppt en bra rapport, och Alphabet (Google) släppte sin rapport i tisdags som visade en väldigt stark utveckling på både omsättning och vinsttillväxt. Det här är väldigt bra för marknaden, särskilt efter det branta fallet i januari.”

Läs mer: ”När börsen faller – hur ska du agera?”

Vad kan vi vänta oss framåt?

”Sedan slutet av förra året och in i januari i år har vi fått många signaler från FED att man är mer aggressiv, man spår fler räntehöjningar och kommer att försöka krympa balansräkningen. Det är en stor scenförändring. Förväntningen är att man kommer att se fyra-fem räntehöjningar under året med start i mars. Marknaden kommer att vara volatil men vi tror att vi kan ha ett ganska gott börsklimat de kommande två månaderna.”

Vilka sektorer är särskilt intressanta just nu?

”Jag tycker att tech är intressant. Många techaktier tog väldigt mycket stryk i dippen och får vi lite mindre oro för räntehöjningar så bör det tala för en fortsatt återhämntning i tech. De stora techbolagen fortsätter att gå starkt och har bra balansräkningar vilket jag tror ger stöd för marknaden. Jag tror att det kommer att vara en bra potential kortsiktigt i tech. Sedan är det fler sektorer som kommer att dra nytta ifall man får en återhämtning i ekonomin, men tech ser särskilt intressant ut just nu i och med den starka sättningen vi sett.”

Missa inte framtida analyser

Lär dig mer om hur börsen fungerar, se hur proffsen tänker när det gäller investeringar, och få färska analyser av bolag och sektorer direkt i mejlkorgen.

Prenumerera på analyser

Månadsspara i techaktier

Ibland är det enklare att börja spara i något färdigpaketerat och få riskspridning från första köpet. Då kan våra sparboxar vara något för dig. Med våra sparboxar kan du enkelt månadsspara i andelar av intressanta aktier. Till exempel kan du månadsspara i flera amerikanska techaktier, såsom Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon och Meta med sparboxen The Magic Box.

Starta ditt sparande

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Verkstadssektorntechbolag