Välkommen till Aktieinvest sektion om hållbart sparande!

Nu finns det statistik som visar att hållbara bolag också ger bättre avkastning till sina aktieägare. Det finns alltså inga skäl att inte investera med både hjärna och hjärta längre.

Därför har vi på Aktieinvest lanserat ett helt hållbarhetskoncept som hjälper dig att spara hållbart, oavsett om du är nybörjare eller avancerad när det kommer till aktier.Therese Lundstedt Vd Aktieinvest

Vill du att vi gör jobbet åt dig så kan du välja att spara i vår sparbox med Sveriges, Europas och Nordamerikas mest hållbara bolag. Eller så väljer du en fond. Vill du istället göra din egen analys av hållbarhetsdata loggar du in på vår internettjänst och sorterar själv bland GC- och ESG-scores.

 I den här sektionen på vår sajt kan du läsa mer om hållbarhet, data och vår samarbetspartner Arabesque som levererar all hållbarhetsdata till oss. Läs mitt senaste blogginlägg >

Tillsammans kan vi göra skillnad – lycka till med sparandet!

/Therese

Vd Aktieinvest

Så här kan du spara hållbart

Vi har gjort det riktigt enkelt för dig som vill komma igång med ett hållbart sparande.

  • Hållbarhetsboxen med sex olika aktier - Nyhet!
  • Hållbara fonder
  • Filtrera fram hållbara aktier med hjälp av S-Ray från Arabesque Nyhet!

Jag vill börja spara hållbart

Hållbarhetsboxen - färdigpaketerat med aktier

HållbarhetsboxenAtt spara i Hållbarhetsboxen är det enklaste sättet att spara i hållbara bolag. Med verktyget S-Ray har vi fått fram de sex bolag som har bäst betyg när det gäller GC och ESG. Färdigpaketerat där lägsta sparbelopp är 500 kronor.

Läs allt om den nya sparboxen >

Öka riskspridningen med hållbara fonder

Fondbolag som satsat mycket på hållbarhet är t.ex. SPP med flera fossilfria fonder. Och Swedbank Robur med sina Ethicafonder och Humanfond där kraven på miljöarbete, mänskliga rättigheter och arbetsvillkor på de företag som får ingå i fonderna är störst. Exempel på andra fonder är: Arabesque Systematic där aktierna i fonden väljs ut med hjälp av verktyget S-Ray, Länsförsäkringar Global Hållbar och Nordea Swedish stars.

Du kan också använda Morningstars märkning, blå glober, för att söka fram hållbara fonder på morningstar.se. Morningstar Sustainability Rating mäter hur väl företagen som en fond har investerat i hanterar ESG-frågor och hur stora riskerna är för ökade problem med hållbarheten i verksamheten, jämfört med andra liknande fonder.

Svanenmärkta fonderSedan hösten 2017 finns det Svanenmärkta fonder. Än så länge ganska få, 12 stycken. Hos oss kan du spara i tio av dem:   

Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige (intervju med fondförvaltaren), CB Save Earth Fund, Handelsbanken Hållbar Energi, SEB Hållbarhetsfond Sverige, Skandia Cancerfonden, Skandia Världsnaturfonden, Swedbank Robur Ethica Global, Swedbank Robur Ethica Sverige, Swedbank Robur Humanfond och Tundra Sustainable Frontier Fund. 

Det finns många fonder på marknaden med "hållbar" i namnet. Det är tyvärr ingen garanti för att fonden verkligen investerar hållbart. Läs igenom fondens faktablad eller på fondbolagets webbplats så vet du vad du köper.

Hållbara aktier - utvalda av dig

Nu kan du söka hållbara bolag genom att gå in på sök och filtrera på aktier via vår Beta-inloggning. Verktyget S-Ray ger information om bolagens hållbarhet på tre olika sätt:

  1. GCGlobal compact, är FN:s internationella principer som är riktade till alla bolag.
  2. ESG, hur bolaget presterar inom sin sektor när det gäller miljö, socialt ansvar och styrningsfrågor. 
  3. Sist men inte minst kan du sortera bort bolags involvering inom åtta olika områden, egna preferenser, t.ex. tobak, vapen eller fossila bränslen.  

Preferensikoner

 

 

Logga in och prova S-Ray

Är du inte kund ännu? Öppna depå på 3 minuter >

 

Ovanstående ska inte ses som rådgivning utan som information om värdepapper som finns i vårt sortiment. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. ​

Vanliga frågor och svar om hållbarhet

Vad är skillnaden mellan GC och ESG?
+

GC (global compact) är FN:s principer för hållbara bolag som har fyra övergripande principer om mänskilga rättigheter: miljö, arbetares rättigheter och anti-korruption. De principerna gäller för alla bolag oavsett bransch. T.ex. om ett bolag har problem med korruption så är det ett problem oavsett bransch. 

ESG (environmental, social och governance). Det betyget urvärderar bolaget på parametrar inom miljö-, sociala- och styrningsfrågor utifrån det som är relevant för den sektor bolaget är verksamt i och relaterat till framtida finansiell avkastning. Man jämför inte äpplen med päron utan äpplen med äpplen.

Båda betygsätter bolag 0-100 där 100 är allra bäst.

Kan jag månadsspara i Hållbarhetsboxen?
+

Ja, visst. När du månadssparar i sparboxen köper vi de aktier som ingår i boxen varje månad. Avgiften är fast så ju mer du sparar, desto bättre är det. Är du medlem i Aktiespararna/Unga Aktiesparare betalar du 10 kronor per månadsköp. Och om du inte är medlem ännu betalar du 20 kronor.

Hur hittar jag aktier som inte investerar i fossila bränslen?
+

Logga in i Beta-tjänsten och ta fram en aktielista. Där kan du sedan filtrera bort bolag med det området.

Har ni några tips om var jag kan lära mig mer om hållbarhet?
+

S-Ray - Hållbarhet med Artificiell intelligens och Big Data

Vi tror på att man ska låta sina egna värderingar bestämma vad som är hållbart. Att du t.ex. ska kunna spara i en aktie som är i spelbranschen men att det ska vara möjligt att välja den aktie som är bäst rankad när det gäller kända hållbarhetsparametrar inom den kategorin.

Nu kan du via din internetdepå ta del av det allra senaste inom hållbarhet, Artificiell Intelligens och Big Data: S-Ray från Arabesque. 

Hållbarhetsfonden Arabesque systematic - ny fond hos oss

Maria Mähl, ArabesqueVi är först i Sverige med Arabesque Systematic, en hållbarhetsfond som bygger på Artificiell Intelligens och Big Data. Aktierna i fonden tas fram genom Arabesqies hållbarhetsverktyg S-Ray. Maria Mähl, ansvarig för Arabesque Sverige säger att fonden passar den som vill ha en genuint hållbar fond där hållbarhet används för att skapa avkastning.

Läs intervjun med Maria >

Ingen kan göra allt - alla kan göra något

SverigeSverige är ett land som kommit långt när det gäller hållbarhet. Samtidigt är vi ett av de länder vars livsstil påverkar miljön och de globala utsläppen stort. Vi behöver göra mycket för att minska våra dåliga konsumtionsvaror. 

Att äta, resa och bo hållbart är varje hushålls vardag. Man uppskattar att de tre områdena står för ungefär 50 % av all negativ belastning på miljö, hälsa och privatekonomin. Hushållens konsumtion måste alltså bli smartare för plånboken, hälsan, miljön och det globala resursutnyttjandet.Hållbart

Förståelsen för hållbara investeringar har ökat därför räknar man nu också in börsen och sparande till hållbar konsumtion. Du kan alltså göra skillnad med ditt sparande.