Hållbart sparande

Hållbarhet är den största trenden inom sparande just nu. Med ny teknik och avancerad data blir det allt enklare att spara hållbart och ta ansvar för vår planet. Dessutom utan att nöja sig med en lägre avkastning.

En stor anledning till att många inte kunnat spara hållbart beror på att det är svårt att förstå och att man saknat verktyg att värdera aktier för att kunna ta bra beslut. Så är det inte längre. Vi tar ett helhetsgrepp om den nya trenden och ger våra kunder möjlighet att spara hållbart både i aktier och fonder. Alla ska kunna ha råd med sina drömmar och ändå göra gott.

Så här kan du spara hållbart

Vi har gjort det riktigt enkelt för dig som vill komma igång med ett hållbart sparande.

  • Hållbarhetsboxen 
  • Hållbara fonder
  • Filtrera fram hållbara aktier med hjälp av S-Ray från Arabesque

Kom igång

Hållbarhetsboxen – färdigpaketerat med aktier

HållbarhetsboxenAtt spara i Hållbarhetsboxen är det enklaste sättet att spara i hållbara bolag. Med verktyget S-Ray har vi fått fram de sex bolag som har bäst betyg när det gäller GC och ESG. Färdigpaketerat där lägsta sparbelopp är 500 kronor.

Läs mer om sparboxen >

Öka riskspridningen med hållbara fonder

Fondbolag som satsat mycket på hållbarhet är t.ex. SPP med flera fossilfria fonder. Och Swedbank Robur med sina Ethicafonder och Humanfond där kraven på miljöarbete, mänskliga rättigheter och arbetsvillkor på de företag som får ingå i fonderna är störst. Exempel på andra fonder är: Arabesque Systematic där aktierna i fonden väljs ut med hjälp av verktyget S-Ray, Länsförsäkringar Global Hållbar och Nordea Swedish Stars.

Du kan också använda Morningstars märkning, blå glober, för att söka fram hållbara fonder på morningstar.se. Morningstar Sustainability Rating mäter hur väl företagen som en fond har investerat i hanterar ESG-frågor och hur stora riskerna är för ökade problem med hållbarheten i verksamheten, jämfört med andra liknande fonder.

Svanenmärkta fonderSedan hösten 2017 finns det Svanenmärkta fonder. Hos oss kan du spara i flera av dem:   

Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige, CB Save Earth Fund, Didner & Gerge Global, Handelsbanken Hållbar Energi, Pareto Global Corporate Bond, SEB Hållbarhetsfond Sverige, Skandia Cancerfonden, Skandia Sverige Hållbar, Skandia Världsnaturfonden, Swedbank Robur Ethica Global, Swedbank Robur Ethica Sverige, Swedbank Robur Humanfond, Tundra Sustainable Frontier Fund och Xact Sverige. 

Det finns många fonder på marknaden med "hållbar" i namnet. Det är tyvärr ingen garanti för att fonden verkligen investerar hållbart. Läs igenom fondens faktablad eller på fondbolagets webbplats så vet du vad du köper.

Hållbara aktier - utvalda av dig

Nu kan du söka på hållbara bolag genom att gå in på sök och filtrera på aktier i vår nya internettjänst. Verktyget S-Ray ger information om bolagens hållbarhet på tre olika sätt:

  1. GC, Global compact, är FN:s internationella principer som är riktade till alla bolag.
  2. ESG, hur bolaget presterar inom sin sektor när det gäller miljö, socialt ansvar och styrningsfrågor. 
  3. Sist men inte minst kan du sortera bort bolags involvering inom åtta olika områden, egna preferenser, t.ex. tobak, vapen eller fossila bränslen.  

Preferensikoner

 

 

Logga in och prova S-Ray

Är du inte kund ännu? Öppna depå på 3 minuter >

 

Ovanstående ska inte ses som rådgivning utan som information om värdepapper som finns i vårt sortiment. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. ​

Vanliga frågor och svar om hållbarhet

Vad är skillnaden mellan GC och ESG?
+

GC (global compact) är FN:s principer för hållbara bolag som har fyra övergripande principer om mänskilga rättigheter: miljö, arbetares rättigheter och anti-korruption. De principerna gäller för alla bolag oavsett bransch. T.ex. om ett bolag har problem med korruption så är det ett problem oavsett bransch. 

ESG (environmental, social och governance). Det betyget urvärderar bolaget på parametrar inom miljö-, sociala- och styrningsfrågor utifrån det som är relevant för den sektor bolaget är verksamt i och relaterat till framtida finansiell avkastning. Man jämför inte äpplen med päron utan äpplen med äpplen.

Båda betygsätter bolag 0-100 där 100 är allra bäst.

Kan jag månadsspara i Hållbarhetsboxen?
+

Ja! När du månadssparar i sparboxen köper vi de aktier som ingår i boxen varje månad. Avgiften är fast så ju mer du sparar, desto bättre är det. Är du medlem i Aktiespararna/Unga Aktiesparare betalar du 10 kronor per månadsköp. Och om du inte är medlem ännu betalar du 20 kronor.

Hur hittar jag aktier som inte investerar i fossila bränslen?
+

Logga in i vår nya internettjänst och ta fram en aktielista. Där kan du sedan filtrera bort bolag inom det området.

Har ni några tips om var jag kan lära mig mer om hållbarhet?
+

S-Ray – hållbarhet med big data och artificiell intelligens

Vi tror på att man ska låta sina egna värderingar bestämma vad som är hållbart. Att du t.ex. ska kunna spara i en aktie som är i spelbranschen men att det ska vara möjligt att välja den aktie som är bäst rankad när det gäller kända hållbarhetsparametrar inom den kategorin.

Nu kan du via din internetdepå ta del av det allra senaste inom hållbarhet, big data och artificiell intelligens: S-Ray från Arabesque. 

Hållbarhetsfonden Arabesque Systematic

Maria Mähl, ArabesqueVi är först i Sverige med Arabesque Systematic, en hållbarhetsfond som bygger på Artificiell Intelligens och Big Data. Aktierna i fonden tas fram genom Arabesques hållbarhetsverktyg S-Ray. Maria Mähl, ansvarig för Arabesque Sverige säger att fonden passar den som vill ha en genuint hållbar fond där hållbarhet används för att skapa avkastning.

Läs intervjun med Maria >

Ingen kan göra allt men alla kan göra något

SverigeSverige är ett land som har kommit långt när det gäller hållbarhet. Samtidigt är vi ett av de länder vars livsstil har en stor påverkan på miljön och de globala utsläppen. Vi behöver göra mycket mer för att minska våra dåliga konsumtionsvaror. 

Att äta, resa och bo hållbart är varje hushålls vardag. Man uppskattar att de tre områdena står för ungefär 50 % av all negativ belastning på miljö, hälsa och privatekonomin. Hushållens konsumtion måste alltså bli smartare för plånboken, hälsan, miljön och det globala resursutnyttjandet.Hållbart

Förståelsen för hållbara investeringar har ökat därför räknar man nu också in börsen och sparande till hållbar konsumtion. Du kan alltså göra skillnad med ditt sparande.